Új magyar fejlesztésű innovatív vízanalitikai mérőműszer

2021 / 07 / 17 / Justin Viktor
Új magyar fejlesztésű innovatív vízanalitikai mérőműszer
Felszíni vizeink fokozott védelme és a potenciális szennyeződésektől való megóvása az évszázad egyik legnagyobb kihívása, és a hazai egyetemi kutatók most olyan élvonalbeli technológiát alkalmazó műszercsaládot fejlesztettek ki, mely sokrétűen támogathatja a konzervációs erőfeszítéseket.

A felszíni vizek védelmében

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) vezette konzorcium jelentkezett az új fejlesztéssel, amivel a természetes és mesterséges vizek minősége vizsgálható. A műszercsalád világszínvonalú és élvonalbeli technológiát használ.

A csapból mindig tiszta víz folyik, azt elhasználjuk, és visszaengedjük a csatornahálózatba a lefolyón keresztül. A szennyvíz összegyűjtése és megtisztítása alapvető feladatunk az egészségünk és a környezet védelme érdekében.

Vizeink védelme és minőségének ellenőrzése tehát a saját egészségünk megóvása miatt is fontos. Az emberi szervezetre legveszélyesebb mikroorganizmusok jellemzően emberi vagy állati ürülékkel kerülnek a természetbe. A forrásaik különbözőek, az ürüléket tartalmazó szennyvíz, a vágóhidak szennyvize, az állati termékeket feldolgozó üzemek szennyvize, vagy a vidéki állattartó-telepek egyaránt lehetnek.

Aquafluosense projekt

Az 531,3 millió Ft vissza nem térítendő támogatással fejlesztett vízanalitikai mérőműszer-családot elsősorban a felszíni vizeink szennyezettségi állapotának pontosabb nyomon követésére kívánják majd használni. 

„A négyéves futamidejű Aquafluosense projekt keretében fejlesztett műszercsalád újdonságtartalmát a közvetlen és immunfluoreszcencián alapuló mérési elvek és technikák, valamint az optikai és a lézeres spektroszkópia együttes, moduláris alkalmazása adja. A rendszer egyes mintavevő eszközei élővizekben is alkalmazhatók, a vizsgált vizes élőhely ökológiai jellegzetességeihez adaptálhatók, valamint az egyes monitorozási pontokon jelentkező célfeladatokra egyedileg konfigurálhatók” - nyilatkozta Dr. Székács András projektvezető, a MATE Környezettudományi Intézetének kutatója.

A gerjesztéses fluoreszcencia mérésén alapuló fejlesztéssel vizeink legfontosabb vízkémiai alap paraméterei és a szerves mikroszennyeződések jelenléte egyetlen méréssel lesz meghatározható.

A katasztrófavédelemben is hasznos

A vizeinket elszennyező anyagok lehetnek szervetlen elemek, ionok, vagy éppen szerves vegyületek, esetleg olyan kontaminánsok, amelyek a kijutás pillanatában még nem szennyezők, de később azzá válnak, tipikus példa rájuk a műtrágya.

A négy évig tartó műszerfejlesztést 2021 februárjában fejezték be. Az új műszercsaláddal ráadásul folyamatossá tehető a főbb szennyezőanyagok mérése, és optimális monitorozó eljárást lehet kialakítani. Gyors a telepítése és az üzemeltetése is, így könnyen bevethető konkrét vízminőségi probléma vagy katasztrófahelyzet kialakulása esetén is.

A fejlesztést a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatta a MATE Környezettudományi-, illetve Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetei mellett, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Atomfizika Tanszéke, az Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézete, az Izotóp Intézet Kft., valamint az Optimal Optik Kft. vettek részt a munkában.

(Forrás: MATE, MTI Kép: Wikipédia)

Ez is érdekelhet:

Újszerű, zöld áramtermelési megoldás, csak sós víz kell hozzá Az alternatív, újszerű, zöld és fenntartható elektromosság-előállítás a 21. század energiaiparának Szent Grálja. Izgalmas, és folyamatos híreket szolgáltató kutatási terület, néha egészen valószerűtlen megoldásokkal. Itt is van a legújabb.

Drámai sebességgel, gyorsulva olvad a Föld jégtakarója A Föld sarki jégsapkái 57 százalékkal gyorsabban olvadnak, mint harminc évvel ezelőtt, 1995 óta a becslések szerint 28 millió köbkilométer jég tűnhetett el a tengerekről és a szárazföldekről összesen.

Ivóvíz napi 35 000 embernek egy kenyai naperőmű jóvoltából Lehet, hogy nekünk fel sem tűnik ha egymás után két pohárral is töltünk magunknak a konyhai csapvízből, de sajnos világszerte 2,2 milliárd ember továbbra is napi szinten küzd a biztonságos, iható vízhez való hozzáférés és fogyasztás érdekében. Ez a cikk az ő életükről szól.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Igazi fahorror: a banyánfa a hinduk szent fája, ám amellett, hogy képes a helyváltoztatásra, egyéb fákat is elfogyaszt, ha úgy adódik.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.