Új magyar fejlesztésű innovatív vízanalitikai mérőműszer

2021 / 07 / 17 / Justin Viktor
Új magyar fejlesztésű innovatív vízanalitikai mérőműszer
Felszíni vizeink fokozott védelme és a potenciális szennyeződésektől való megóvása az évszázad egyik legnagyobb kihívása, és a hazai egyetemi kutatók most olyan élvonalbeli technológiát alkalmazó műszercsaládot fejlesztettek ki, mely sokrétűen támogathatja a konzervációs erőfeszítéseket.

A felszíni vizek védelmében

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) vezette konzorcium jelentkezett az új fejlesztéssel, amivel a természetes és mesterséges vizek minősége vizsgálható. A műszercsalád világszínvonalú és élvonalbeli technológiát használ.

A csapból mindig tiszta víz folyik, azt elhasználjuk, és visszaengedjük a csatornahálózatba a lefolyón keresztül. A szennyvíz összegyűjtése és megtisztítása alapvető feladatunk az egészségünk és a környezet védelme érdekében.

Vizeink védelme és minőségének ellenőrzése tehát a saját egészségünk megóvása miatt is fontos. Az emberi szervezetre legveszélyesebb mikroorganizmusok jellemzően emberi vagy állati ürülékkel kerülnek a természetbe. A forrásaik különbözőek, az ürüléket tartalmazó szennyvíz, a vágóhidak szennyvize, az állati termékeket feldolgozó üzemek szennyvize, vagy a vidéki állattartó-telepek egyaránt lehetnek.

Aquafluosense projekt

Az 531,3 millió Ft vissza nem térítendő támogatással fejlesztett vízanalitikai mérőműszer-családot elsősorban a felszíni vizeink szennyezettségi állapotának pontosabb nyomon követésére kívánják majd használni. 

„A négyéves futamidejű Aquafluosense projekt keretében fejlesztett műszercsalád újdonságtartalmát a közvetlen és immunfluoreszcencián alapuló mérési elvek és technikák, valamint az optikai és a lézeres spektroszkópia együttes, moduláris alkalmazása adja. A rendszer egyes mintavevő eszközei élővizekben is alkalmazhatók, a vizsgált vizes élőhely ökológiai jellegzetességeihez adaptálhatók, valamint az egyes monitorozási pontokon jelentkező célfeladatokra egyedileg konfigurálhatók” - nyilatkozta Dr. Székács András projektvezető, a MATE Környezettudományi Intézetének kutatója.

A gerjesztéses fluoreszcencia mérésén alapuló fejlesztéssel vizeink legfontosabb vízkémiai alap paraméterei és a szerves mikroszennyeződések jelenléte egyetlen méréssel lesz meghatározható.

A katasztrófavédelemben is hasznos

A vizeinket elszennyező anyagok lehetnek szervetlen elemek, ionok, vagy éppen szerves vegyületek, esetleg olyan kontaminánsok, amelyek a kijutás pillanatában még nem szennyezők, de később azzá válnak, tipikus példa rájuk a műtrágya.

A négy évig tartó műszerfejlesztést 2021 februárjában fejezték be. Az új műszercsaláddal ráadásul folyamatossá tehető a főbb szennyezőanyagok mérése, és optimális monitorozó eljárást lehet kialakítani. Gyors a telepítése és az üzemeltetése is, így könnyen bevethető konkrét vízminőségi probléma vagy katasztrófahelyzet kialakulása esetén is.

A fejlesztést a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatta a MATE Környezettudományi-, illetve Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetei mellett, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Atomfizika Tanszéke, az Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézete, az Izotóp Intézet Kft., valamint az Optimal Optik Kft. vettek részt a munkában.

(Forrás: MATE, MTI Kép: Wikipédia)

Ez is érdekelhet:

Újszerű, zöld áramtermelési megoldás, csak sós víz kell hozzá Az alternatív, újszerű, zöld és fenntartható elektromosság-előállítás a 21. század energiaiparának Szent Grálja. Izgalmas, és folyamatos híreket szolgáltató kutatási terület, néha egészen valószerűtlen megoldásokkal. Itt is van a legújabb.

Drámai sebességgel, gyorsulva olvad a Föld jégtakarója A Föld sarki jégsapkái 57 százalékkal gyorsabban olvadnak, mint harminc évvel ezelőtt, 1995 óta a becslések szerint 28 millió köbkilométer jég tűnhetett el a tengerekről és a szárazföldekről összesen.

Ivóvíz napi 35 000 embernek egy kenyai naperőmű jóvoltából Lehet, hogy nekünk fel sem tűnik ha egymás után két pohárral is töltünk magunknak a konyhai csapvízből, de sajnos világszerte 2,2 milliárd ember továbbra is napi szinten küzd a biztonságos, iható vízhez való hozzáférés és fogyasztás érdekében. Ez a cikk az ő életükről szól.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
A feltárt gyermeki csontok annyira porózusak voltak, hogy ez alapján keresztülmehetett a madár emésztőrendszerén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.