Újszerű, zöld áramtermelési megoldás, csak sós víz kell hozzá

2021 / 04 / 15 / Justin Viktor
Újszerű, zöld áramtermelési megoldás, csak sós víz kell hozzá
Az alternatív, újszerű, zöld és fenntartható elektromosság-előállítás a 21. század energiaiparának Szent Grálja. Izgalmas, és folyamatos híreket szolgáltató kutatási terület, néha egészen valószerűtlen megoldásokkal. Itt is van a legújabb.

Víz-áram-termelés

A San Diego-i Kaliforniai Egyetem mérnökeinek megoldásához egy szuperhidrofób felületre és sós vízre van szükség. Az új módszer során sós vizet folytnak le, egy speciálisan bordázott és elektromosan töltött felületen. Ez a felület szuper-víztaszító, így a víz felgyorsulva áramlik át rajta, és víz-elektrolitként töltést gyűjt össze. Kísérleteik során a tudósok nem kevesebb, mint 50 millivolt elektromos töltést értek el.

A vízben található konyhasóban avagy nátrium-kloridban a nátrium- és klóratomok egy kémiai reakció során elszakadnak egymástól, és minden atom töltött ionokká alakul. A nátrium pozitív töltésű ionná, a klór pedig negatív töltésű ionná válik, majd emiatt azonnal vonzani is kezdik egymást.

Amikor vízben oldják a sót, a két ion eltávolodik, vagy elválik egymástól, a nátriumionok lelassulnak, a klórionok pedig felgyorsulnak. A sómolekulák ilyenkor esnek szét atomokra, ami a két atom között tárolt energia felszabadulását eredményezi.

Létező technológia

A múltban már próbálkoztak azzal, hogy apró hornyokat adtak a felhasznált felületekhez, hogy növeljék az energiatermelést. A víz áramlását sikeresen gyorsították, de a megtermelt energia nem nőtt számottevően, mert a levegő elszigetelte a víz egy részét az elektromosan töltött felülettől. Megoldásként felmerült, hogy porózusabbá tehetnék a felületet, és egy folyadékot juttathatnának az anyagba a pórusokban megrekedő levegő helyett. Az olajra esett a választásuk, és az ötlet bevált.

Prab Bandaru gépészmérnök és anyagtudós a San Diego-i Kaliforniai Egyetemről így számolt be az eredményről: "Nagyon-nagyon magas értéket mértünk a feszültségre. Ezt újra meg kell próbálnunk! További tesztek után rájöttünk, hogy valóban reprodukálható a dolog." Az olaj, mint a levegő, taszítja a vizet, és néhány típusa hidrofóbabb, mint mások. Használatának további előnye, hogy tapad a felszínre, és a víz nem távolítja el. 

Ha ez a megoldás nagy léptékekben is működik, fel lehetne használni az óceán hullámaiból történő villamos energia előállítására, vagy akár szennyvíztisztító telepeken is.

"A víznek nem kell feltétlenül sósnak lennie, talán van olyan szennyvíz is, ami ionokat tartalmaz. Amíg vannak ionok a folyadékban, addig ezt a sémát felhasználhatjuk feszültség előállítására" - mondta a tudós. Siker esetén a technológia komoly áttörést jelenthet a jövőbeni akkumulátorok fejlesztésében is.

(Forrás: Sciencenewsforstudents Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Párizsból indulhat a világ első hidrogén-meghajtású teherhajója A fosszilis helyett megújuló energiaforrásokat használó ipari paradigmaváltás éppen zajlik körülöttünk, az egyik legnagyobb terület, amit érint, a közlekedés és szállítmányozás. Természetes, hogy ebből a belvízi, folyami közlekedés sem maradhat ki.

Az atomenergia-ipar állapota tíz évvel Fukusima után A világ sürgős szén-dioxid-mentesítésében valaha komoly szerepet szántak az atomenergia-iparnak, de vajon így van-e ez még ma is? Fukushima talán mindent megváltoztatott

Európa energiamérlegében már nagyobb a megújulók aránya, mint a fosszilis energiaforrásoké Lassan véget ér egy egészségtelen, környezetkárosító, természetromboló korszak az energiaiparban. A megújuló energiatermelés legyőzte a fosszilis tüzelőanyagokat, legalábbis Európában.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Ízlelgessük: 22,9 pebit/s adatátviteli sebesség – ennyit értek el ugyanis japán mérnökök egy új optikai szállal.
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Ennek járt a végére a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.