Újszerű, zöld áramtermelési megoldás, csak sós víz kell hozzá

2021 / 04 / 15 / Justin Viktor
Újszerű, zöld áramtermelési megoldás, csak sós víz kell hozzá
Az alternatív, újszerű, zöld és fenntartható elektromosság-előállítás a 21. század energiaiparának Szent Grálja. Izgalmas, és folyamatos híreket szolgáltató kutatási terület, néha egészen valószerűtlen megoldásokkal. Itt is van a legújabb.

Víz-áram-termelés

A San Diego-i Kaliforniai Egyetem mérnökeinek megoldásához egy szuperhidrofób felületre és sós vízre van szükség. Az új módszer során sós vizet folytnak le, egy speciálisan bordázott és elektromosan töltött felületen. Ez a felület szuper-víztaszító, így a víz felgyorsulva áramlik át rajta, és víz-elektrolitként töltést gyűjt össze. Kísérleteik során a tudósok nem kevesebb, mint 50 millivolt elektromos töltést értek el.

A vízben található konyhasóban avagy nátrium-kloridban a nátrium- és klóratomok egy kémiai reakció során elszakadnak egymástól, és minden atom töltött ionokká alakul. A nátrium pozitív töltésű ionná, a klór pedig negatív töltésű ionná válik, majd emiatt azonnal vonzani is kezdik egymást.

Amikor vízben oldják a sót, a két ion eltávolodik, vagy elválik egymástól, a nátriumionok lelassulnak, a klórionok pedig felgyorsulnak. A sómolekulák ilyenkor esnek szét atomokra, ami a két atom között tárolt energia felszabadulását eredményezi.

Létező technológia

A múltban már próbálkoztak azzal, hogy apró hornyokat adtak a felhasznált felületekhez, hogy növeljék az energiatermelést. A víz áramlását sikeresen gyorsították, de a megtermelt energia nem nőtt számottevően, mert a levegő elszigetelte a víz egy részét az elektromosan töltött felülettől. Megoldásként felmerült, hogy porózusabbá tehetnék a felületet, és egy folyadékot juttathatnának az anyagba a pórusokban megrekedő levegő helyett. Az olajra esett a választásuk, és az ötlet bevált.

Prab Bandaru gépészmérnök és anyagtudós a San Diego-i Kaliforniai Egyetemről így számolt be az eredményről: "Nagyon-nagyon magas értéket mértünk a feszültségre. Ezt újra meg kell próbálnunk! További tesztek után rájöttünk, hogy valóban reprodukálható a dolog." Az olaj, mint a levegő, taszítja a vizet, és néhány típusa hidrofóbabb, mint mások. Használatának további előnye, hogy tapad a felszínre, és a víz nem távolítja el. 

Ha ez a megoldás nagy léptékekben is működik, fel lehetne használni az óceán hullámaiból történő villamos energia előállítására, vagy akár szennyvíztisztító telepeken is.

"A víznek nem kell feltétlenül sósnak lennie, talán van olyan szennyvíz is, ami ionokat tartalmaz. Amíg vannak ionok a folyadékban, addig ezt a sémát felhasználhatjuk feszültség előállítására" - mondta a tudós. Siker esetén a technológia komoly áttörést jelenthet a jövőbeni akkumulátorok fejlesztésében is.

(Forrás: Sciencenewsforstudents Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Párizsból indulhat a világ első hidrogén-meghajtású teherhajója A fosszilis helyett megújuló energiaforrásokat használó ipari paradigmaváltás éppen zajlik körülöttünk, az egyik legnagyobb terület, amit érint, a közlekedés és szállítmányozás. Természetes, hogy ebből a belvízi, folyami közlekedés sem maradhat ki.

Az atomenergia-ipar állapota tíz évvel Fukusima után A világ sürgős szén-dioxid-mentesítésében valaha komoly szerepet szántak az atomenergia-iparnak, de vajon így van-e ez még ma is? Fukushima talán mindent megváltoztatott

Európa energiamérlegében már nagyobb a megújulók aránya, mint a fosszilis energiaforrásoké Lassan véget ér egy egészségtelen, környezetkárosító, természetromboló korszak az energiaiparban. A megújuló energiatermelés legyőzte a fosszilis tüzelőanyagokat, legalábbis Európában.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Már letölthető az alkalmazás, ami 2025-től kiváltja a fizikai okmányainkat
Már letölthető az alkalmazás, ami 2025-től kiváltja a fizikai okmányainkat
Az okostelefonokra letölthető Digitális Állampolgár alkalmazás az ígértek szerint két éven belül teljesen ki fogja váltani a személyes ügyintézést, de már szeptembertől is használhatjuk olyan dolgokra, mint például a személyazonosságunk igazolása vagy a dokumentumok elektronikus aláírása.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.