Új típusú vízijármű születik, ami három másik járműfajta előnyeit ötvözi

2023 / 04 / 15 / Bobák Zsófia
Új típusú vízijármű születik, ami három másik járműfajta előnyeit ötvözi
A "tengeri sikló" életnagyságú modellje elkészült és az első teszteket már jövőre megkezdik.

Az amerikai Regent Seaglider nevű járműve kifejezetten a tengerparti városok lakosainak kiszolgálására készül, hogy megkönnyítse az utazást és tehermentesítse a kompforgalmat. A jármű tekinthető repülő hajónak is, de nem emelkedik igazán magasba, inkább csak siklik a víz felett pár méterrel, így hosszabb távú légi utazásokra nem alkalmas. A gép tulajdonképpen egy speciális kialakítású ekranoplán és három másik járműtípus jellemzőit ötvözi: úgy indul el, mint egy hajó, úgy gyorsul, mint egy szárnyashajó és úgy száll a magasban, mint egy repülőgép.

Az ekranoplánok, vagyis határfelület-repülőgépek a párnahatást kiaknázva siklanak a vízfelület felett, azaz a vízfelszín és a repülő szárnyai között megnövekedett nyomás és ennek következményeként kialakuló felhajtóerő segíti a mozgásukat. Ekranoplánból létezik turbóventilátoros hajtóművel felszerelt változat is, de a Seaglider elektromos lesz, azonban nem teljesen úgy fog kinézni, mint a hagyományosabb határfelület-repülőgépek, hanem extra kiegészítőket kap, amelyek hatékonyabbá teszik a működését. Egyrészt a szárnyashajók hidrofoil technológiáját, másrészt 12 propellert is integráltak a járműbe, amivel a vízfelszíntől való emelkedés, a stabilitást, valamint a gyorsabb utazási sebességet biztosítják. A Regent leírása szerint ezzel a tengeri járművek egy új típusa készül, ami felválthatja például a kompokat a tengerparti településeken.

A kisebb méretű prototípussal végzet tesztek már korábban lezajlottak, de a cég most bemutatta az első teljes méretű modellt is, ami ugyan még nem repül, de betekintést nyújt abba, hogy hogyan fognak kinézni a kész, kereskedelmi forgalomba hozható példányok. Az első tesztrepülést jövőre tervezik, utána pedig megkezdődhet a tömeggyártás a Rhode Islanden építendő gyárban. Az első Seaglidert a Mokulele Airlines kapja majd, amely a hawaii szigetek között üzemeltet szigetközi és charter járatokat.

(Fotó: Regent)

Újjáéleszti a Kaszpi-tenger szörnyének hagyományait a DARPA Az előző század szovjet monstrumánál kisebb, de ugyanazon az elven működő repülő hajót tervez építeni az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Felével növeli meg a tolóerőt ez a régi-új technológia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.