Újra felfedezték a vámpír-tintahalat, mely az 1956-os magyar forradalom során tűnt el

2021 / 02 / 26 / Justin Viktor
Újra felfedezték a vámpír-tintahalat, mely az 1956-os magyar forradalom során tűnt el
Táplálkozás közben a mai vámpír tintahalak vízszintesen sodródnak a tenger mélységi áramlataival, egyik csápjukat kinyújtva. Egy régen elveszett, de most újra felfedezett kövület elemzéséből kiderült, hogy a faj régóta vadászik már a mély vizekben, 30 millió éve leselkedve az óceán sötét szegleteiben.

Tintahal történelem

A mai vámpír tintahalak (vampyroteuthis infernalis) a mély, oxigénszegény óceánvizet szeretik, ellentétben sok más tintahalfajjal, amelyek a sekélyebb élőhelyeket részesítik előnyben, a kontinentális talapzatok mentén. A tudósok eddig a faj kevés fosszilis ősét találták meg, így nem is biztosak abban, hogy ezek a megfoghatatlan lábasfejűek mikor fejlesztették ki azt a képességet, hogy kevés oxigénnel is túléljenek. 

“A régi-új fosszilia elemzésével talán most sikerülhet fényt deríteni a vámpír-tintahal 120 millió éves evolúciójának fehér foltjaira. Kiderült például, hogy a modern vámpír-tintahal ősei már 23–34 millió évvel ezelőtt, az oligocén kor idején is jelen voltak a mély óceánokban. A tintahalak valószínűleg a földtörténeti középidőben, a Júra kor folyamán adaptálódtak az alacsony oxigéntartalmú vízhez” - mondta el Martin Košťák, a tanulmány társszerzője, a prágai Károly Egyetem paleontológusa.

"Az élet stabil, alacsony oxigénszint mellett evolúciós előnyökkel jár az alacsony ragadozóktól érkező nyomás és a kevesebb verseny miatt"

- írta Košťák a Live Science-nek adott interjúban. A 30 millió éves fosszilis tintahalat Budapesten fedezték fel. 

Budapesti felfedezés 

Košťák és munkatársai a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményeiben találták meg a régóta elveszett kövületet még 2019-ben, miközben a tintahalak őseinek maradványai után kutattak.

A kövületet eredetileg Kretzoi Miklós magyar paleontológus fedezte fel 1942-ben, aki mintegy 30 millió éves kalmárként azonosította és Necroteuthis hungarica névre keresztelte.

A későbbi kutatók azonban azt állították, hogy ez inkább egy tintahal őse lehet. 1956-ban, a magyar forradalom idején a Nemzeti Múzeum leégett, a kövületről pedig mindeni úgy gondolta, hogy ott veszett a lángok között. Az újra felfedezés most nagy meglepetést okozott a terület tudósai között. "Nagyszerű pillanat volt, hogy valami olyasmit találtunk, amit korábban elveszettnek hittünk" - mondta Košťák az újra felfedezésről.

Kretzoinak igaza volt

A kutatók a felfedezést követően pásztázó elektronmikroszkóppal tanulmányozták a kövületet, és geokémiai elemzést végeztek. Először azt találták, hogy Kretzoi kezdeti fajta-azonosítása helyes volt: a kövület valóban egy tintahaltól származik, nem pedig egy tintahal ősétől. Az állat belső héja avagy gladiusa, amely testének gerincét képezi, körülbelül 15 centiméter hosszú volt, ami arra utal, hogy a tintahal kb. 35 cm hosszúra nőtt a karjaival együtt. Ez csak egy kicsivel nagyobb, mint a modern vámpírkalmár, amelynek teljes testhossza körülbelül 28 cm.

A fosszíliát körülvevő üledékben nem mutatták ki olyan mikrofosszillák nyomait, melyek gyakoriak a tengerfenéken, ami arra utal, hogy a tintahal nem sekély vizekben élhetett. A kutatók az üledékben talált szén szintjének változásait is megvizsgálták, és megállapították, hogy a kövület valószínűleg oxigénhiányos, vagy alacsony oxigénszintű környezetben keletkezhetett. 

Ezek a körülmények az óceán mélyének feneke közelében jellemzőek. A kutatók megvizsgálták azokat a kőzetrétegeket is, melyekben a kövület a mai Budapesthez közeli lelőhelyén annak idején lerakódott. Azt is sikerült megállapítani, hogy a tintahal valószínűleg nem maradt volna életben az akkori sekélyebb tengerekben, mivel a sekély tengeri lelőhelyeken nagyon magas volt egy olyan plankton szintje, amely alacsony sótartalmú, magas tápanyagtartalmú környezetben virágzik. Ezek olyan körülmények, melyeket a mai vámpír tintahal sem tud elviselni. 

A Monterey-öböl kutatóintézetének kutatói végül igazságot szolgáltattak a vámpír tintahalaknak, mivel azt is felfedezték, hogy míg a mélytengerben prédára lesnek, ezek a tintahalak nem is viselkednek, olyan rémálom-ragadozókként, mint amit a nevük sugall.

Leginkább örök sötétségben lévő élőhelyeiken várják, hogy valamiféle szerves anyag hulljon alá, melyet nyálkával borított szívóikkal fognak el.

(Forrás: Livescience Kép: MBARI)

Ez is érdekelhet:

A pikkelyes lábú csiga tengermélyi vulkánokban él, és ott rejtegeti a modern páncélok titkát A három rétegű vasházban lakó csiga csak röhög a bepróbálkozó rákokon, és még a fehéren izzó vulkáni kürtőket is túléli, bár lehet, hogy minket már nem fog. A 2001-ben felfedezett faj az Indiai-óceán mélyén található hidrotermális kürtőkön csatangol és sajnos ez az első olyan mélytengeri állat, amelynek otthonát elpusztíthatja a mélytengeri bányászat.

Negyvenegyezer éves, jégkorszaki állat kelt új életre a laborban, mikor kiolvasztották a jégből Hibernálásnak az egyidejű inaktivitást és metabolikus depressziót nevezzük a saját testhőt termelő élőlényekben, és most némi szibériai permafroszt kiolvasztásakor egy erre képes ősi túlélő nyújtózott újra egy jó nagyot, 41 ezer év óta először.

A parazitizmus csúcsán egy állat megeszi a gazdatest nyelvét és a helyére tapad, hogy még többet egyen Csak egy rövid pillanatra gondoljunk bele: egy reggel arra ébredünk, hogy nem igazán érezzük a nyelvünket, de a szánk azt mondja, ott van az. Bár mintha kicsit furcsán túlmozgásos lenne, akaratunkon kívül. Nem, inkább ne gondoljunk bele.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.