Újra feltalálták az óriáskereket és pár év múlva fel is építik

2024 / 01 / 26 / Bobák Zsófia
Újra feltalálták az óriáskereket és pár év múlva fel is építik
2025-ben kezdik építeni a legnagyobb küllők nélküli óriáskereket, aminek különlegessége, hogy két sínen is futnak benne a kabinok, így egyszerre 1400 ember befogadására alkalmas.

Szöulban épül meg hamarosan az az óriáskerék, ami az eddigi legnagyobb lesz a maga kategóriájában és méretével lekörözi az eddigi csúcstartót, a 145 méter magas kínai Bailang Kereket is. A dél-koreai Seoul Twin Eye magassága 180 méter, de ezt még tovább növeli a kulturális központ negyven méter magas épülete, amelynek a tetején helyezik majd el. Nem a magasság azonban az egyetlen kiemelkedő jellemzője "Szöul szemének", a kialakítása is különleges, mivel kettős sínen futnak rajta a kabinok, megduplázva az utasszállítási kapacitását.

A kerék alapvető struktúrája (tehát a küllőket nélkülöző megoldás) speciális, de nem egyedülálló: küllők nélküli óriáskerekeket már régóta készítenek és a küllőmentes kerék ötlete a Tron által ihletve már a kerékpárok és motorkerékpárok dizájnjában is megjelent. A szöuli kerék egyediségét a két sínnel működő, vagyis kettő, egymást keresztező gyűrűből álló szerkezet adja - ezért utal az építményre a tervező UNStudio egy példa nélküli, új megoldásként, amivel "újra feltalálták az (óriás) kereket."

A holland építésziroda, amely a budapesti Új Duna-híd terveit is készítette a Buro Happold Engineeringgel együtt, a kerék kialakításához a Honcheonsigye csillagászati órát használta kiindulópontnak - ez egy 17. századi dél-koreai berendezés, amelyet csillagászati események jelzésére használtak.

Az óriáskerék 64 kabinja egyenként 20-25 embert tud szállítani és extrém megjelenése turistacsalogató látványnak ígérkezik, ezért fontos részét képezi majd a "Han folyó ezer naplementével" elnevezésű programnak, amivel Szöul városát tervezik a turisták és lakosok számára egyaránt még vonzóbbá tenni. A Seoul Twin Eye-t a jelenlegi tervek szerint 2025-ben kezdik építeni és 2028-ban nyitják majd meg.

(Fotó: UNStudio)

Hihetetlenül fest a világ legnagyobb óriáskereke, amely 2025-re fog elkészülni Az óriáskerék nem csak a legnagyobb lesz, de szimbolikus jelentőséggel is bír majd.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.