Útjára indult a NASA aszteroidaeltérítő küldetése, a DART misszió

2021 / 11 / 24 / Bobák Zsófia
Útjára indult a NASA aszteroidaeltérítő küldetése, a DART misszió
A Falcon 9 rakéta indítása sikeresen lezajlott, a DART űreszköz jelenleg úton van a Dimorphos felé, ahová jövő szeptember környéken érkezik meg, hogy végrehajtsa a küldetését.

A Vandenberg Légitámaszpontról sikeresen útjára indították a DART missziót, a NASA aszteroidaeltérítő küldetését, amelynek során azt fogják tesztelni, hogy egy kisbolygót hogyan és milyen mértékben lehet elmozdítani keringési pályájáról azzal, hogy ütköztetik egy szondával. Az 1,8×1,9×2,6 méteres DART űreszköz valamikor jövő szeptemberben végén, október elején éri el a Didymos aszteroidát és kísérőjét, a Dimorphost, majd ebbe a kisebb égitestbe csapódva egészen kis mértékben változtat annak keringési pályáján a tervek szerint.

Azt, hogy milyen mértékben sikerül hatást gyakorolni a kisbolygóra, számos körülmény befolyásolja majd, többek között a Dimorphos összetétele is, amelyről nem sokat lehet tudni jelenleg. Terik Daly, misszió űreszközeiért és a DRACO kameráért felelős kutatójának elmondása szerint csak az ütközés előtt egy órával lesz ténylegesen látható a DART kamerája számára a kisebbik aszteroida, és mindössze 20 másodperccel a becsapódás előtt tudják megfigyelni a felszínt is. Ha az égitest anyaga törmelékesebb, vagyis kevésbé szilárd, akkor jobban tompítja az ütközés erejét, így a hatás is kisebb lesz - magyarázta Andy Rivkin, a misszió vezető kutatója az eseményről tartott sajtótájékoztatón.

A Falcon 9 rakéta első fokozata az indítás utáni 9 perc 10 másodperc környékén visszatért és sikeresen landolt az Of Course I Still Love You hajón, a DART szonda pedig 55 perc 48 másodperckor elhagyta a rakétát és immár önállóan halad célja felé.

Az űreszköz tehát csak jövőre éri el a célhelyszínt, arról pedig, hogy a küldetés milyen következményekkel jár majd a Dimorphos keringésére nézve a földi megfigyelést végző teleszkópokon kívül az Európai Űrügynökség Hera missziójának keretében az aszteroidákhoz küldött műhold fog tudósítani, de erre csak valamikor 2026-ban vagy 2027-ben kerül sor, mivel a jelenleg 2024 októberére időzített indítás után ennyi időbe fog telni az űreszköznek, hogy a Dimorphoshoz érjen.

(Fotó: NASA)

További cikkek a témában:

A NASA első élesben zajló aszteroidaeltérítő tesztjén egy szondát ütköztetnek egy kisbolygóval A holnap reggel induló DART misszió a Föld aszteroidabecsapódás elleni védelmének egyik lehetséges módszerét vizsgálja: a szonda jövő szeptemberben éri a Didymos kísérőjét, a Dimorphost, és egyenesen nekiütközik, hogy eltérítse pályájáról.
Előbb vagy utóbb jön egy aszteroida, ami tömegek halálát okozza. Mit tehetünk, hogy ez mégse következzen be? Bár a városokat letaroló, milliók halálát okozó aszteroidák a mozik kényelmes székeiben ülve csak egy unalmas hollywoodi klisének tűnnek, a szakértők szerint nem az a kérdés, hogy lesz-e ilyen, csupán az, hogy mikor, és mit tudunk tenni ellene. A Nemzetközi Űrhajós Szövetség által szervezett "Defending Earth from Asteroids" előadáson a védekezés első vonalában dolgozó szakemberek beszéltek arról, hogyan állunk a felkészüléssel.
Meglepő, de valóban új elmélet a Tunguszka-esemény magyarázatára 1908. június 30-a reggel hét óra után valamivel, egy ember ül a szibériai Vanavara postahivatalának tornácán. Nem valószínű, hogy gondolna bármi ilyesmire, de néhány pillanat múlva, hirtelen kirepül majd a székéből, és a hőség olyan hatalmasra nő, mintha kigyulladt volna a ruha, amit visel.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Egy kellően fejlett civilizáció a csillagának teljes energiatermelését hasznosíthatja a feltételezett Dyson-gömb segítségével. Most infravörös jelzések alapján hatvan olyan csillagot azonosítottak, amelyek köré ilyen szerkezetet építhettek.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.