Utolsó áldozatának holtteste mellett találták meg a japán gyilkos medve tetemét

2023 / 11 / 10 / Felkai Ádám
Utolsó áldozatának holtteste mellett találták meg a japán gyilkos medve tetemét
Japánban az elmúlt több mint egy évszázad legsúlyosabb éve a mostani a medvetámadások szempontjából: április óta 158 sérültről és két halálesetről számoltak be. Pedig egy egész évtized eltelt anélkül, hogy a medvék embert öltek volna az országban. Az egyik leghevesebben érintett térség Hokkaido, ahol hét nem halálos medvetámadás mellett egy barnamedve egy halászt lefejezett. A szakértők a támadások számának növekedését a medvék táplálékforrásainak csökkenésével magyarázzák, amit tovább súlyosbított a japán természetvédelmi erőfeszítések következtében megnövekedett medvepopuláció. Egyébként idén a szokatlanul heves medvetámadások világszerte jellemzőek.

Az események tragikus zárlataként egy eltűnt japán egyetemista, Kanato Yanaike holttestét fedezték fel a Daisengen-hegyen, Hokkaido szigetén, Fukusima közelében, egy barnamedve teteme mellett, amelyről úgy gondolják, hogy felelős a férfi haláláért. A 22 éves egyetemista október 29-én tűnt el a hegyen túrázás közben – a holttest DNS-elemzése megerősítette személyazonosságot. A szakértők szerint a férfi halálát a súlyos vérzés következtében fellépő sokk okozhatta, ami egyértelműen a medvével történt végzetes találkozásra utal – írja a LiveScience.

A mostani incidens beleilleszkedik abba a folyamatba, hogy Japánban idén megnövekedett a medvetámadások száma. A Yanaike teste közelében talált medvét is más támadásokkal is összefüggésbe hozták a régióban – valószínűleg ugyanezen a környéken a medve korábban már három férfira is rátamadt. Azon incidens eredményeként két férfi súlyos sérüléseket szenvedett, de egy késsel végül sikerült az állatot elkergetni. A hatóságok most azt vizsgálják, hogy ugyanez a medve esetleg állhat-e a térség további támadásai mögött is.

Az idei így Japánban több mint egy évszázada a medvetámadások szempontjából a legrosszabb év: április óta legalább 158 sérültről és két halálesetről számoltak be. A támadások megugrása több tényező kombinációjának tulajdonítható, ezek közé tartozik, hogy a medvék több hagyományos tápláléka – így például a makk – jóval kevésbé áll rendelkezésre, mint korábban. Az előző évben ráadásul épp az akkori bőséges táplálék miatt megnövekedett a nagyméretű fiatal kölykök száma, így az idei szűkös esztendő növelte a medvék és az emberek közötti konfrontáció kockázatát.

Hokkaidón egyébként a sikeres természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően a régió barnamedve populációja megközelítőleg 11 700-ra nőtt, ami több mint kétszerese az 1990-es adatnak.

A medvetámadások idén világjelenségnek számítanak: januárban az Egyesült Államokban történt az első halálos kimenetelű jegesmedve támadás több mint 30 éve, amikor egy anyát és csecsemőjét egy alaszkai iskola előtt megölt egy ilyen állat. Júliusban pedig egy grizzly medve (Ursus arctos horribilis) ölt meg valószínűleg egy nőt egy népszerű túraútvonalon a Yellowstone Nemzeti Park közelében. Medve gyilkolt már Olaszországban is idén, ahogy a megnövekedett populáció Erdélyben is gondot jelent.

(Kép: Pixabay/ambquinn)

Robot 'vérfarkasokkal' ijesztik el a medvéket japán településeken Abban a pillanatban, amikor a mechanikus szörny medvét észlel, hangos, kísérteties hangot bocsát ki, a szeme pedig vörösen világítani kezd. Ha ez nem hangzik elég hátborzongatónak, felvétel is készült róla.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.