Úton van az Odysseus leszállóegység a Hold Malapert A krátere felé

2024 / 02 / 15 / Bobák Zsófia
Úton van az Odysseus leszállóegység a Hold Malapert A krátere felé
Az Intuitive Machines IM-1 missziója elstartolt a SpaceX segítségével, a holdra szállási kísérletre február 22-én kerülhet sor.

Az Intuitive Machines IM-1 missziója ma reggel 7 óra 5 perckor indult a NASA Kennedy Űrközpontjából, ahonnan egy Falcon 9 rakéta segítségével emelkedett a magasba a cég Nova-C típusú leszállóegysége, hogy később a Hold déli pólusánál landoljon. Az Odysseusra keresztelt űreszköz előreláthatólag február 22-én ereszkedik le a Hold felszínére a Malapert A kráter környékén, ami a NASA leírása szerint egy viszonylag egyenletes és leszállás szempontjából biztonságos terület a kráterekkel sűrűn szabdalt területen.

A folyékony metán üzemanyagú, 4 méter magas és 1,57 méter széles Odysseus rakományai között helyet kaptak tudományos berendezések is, például a NASA LRA (Laser Retro-Reflector Array), NDL (Navigation Doppler Lidar for Precise Velocity and Range Sensing) és LN-1 (Lunar Node 1 Navigation Demonstrator) eszközei - ez utóbbival az autonóm navigációval megvalósított precíz landolást demonstrálják majd a leszállás során.

Az Odysseus indítása sikeresen zajlott: a leszállóegység a start után körülbelül 48 perccel elhagyta a Falcon 9-et, majd később kommunikációs kapcsolatot is létesítettek vele. Az elmúlt hetek holdmisszióinak fényében az még kérdéses lehet, hogy a február 22-ére időzített landolás is gond nélkül zajlik-e le, az idei két próbálkozás ugyanis eddig kudarcot és egy félsikert hozott: az Astrobotic Peregrine űreszköze egy meghibásodás miatt nem érte el a Holdat és január 18-án a Föld légkörébe lépve megsemmisült, a Japán Űrügynökség SLIM leszállóegysége pedig január 19-én megérkezett ugyan a Holdra, de rossz pozícióban landolt, ezért a tervezett tudományos munkáknak csak egy részét tudta elvégezni.

(Fotó: Intuitive Machines)

Újabb szereplő próbálkozik meg a holdra szállással és elpusztíthatatlan időkapszulát is visz a Holdra Az Intuitive Machines IM-1 missziója szerdán indul és a landolást február 22-én kísérlik meg. A cég Nova-C leszállóegysége többek között a NASA tudományos műszerei szállítja a Holdra és egy időkapszulát.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Űrbéli hadgyakorlatra készül az amerikai űrhaderő
Űrbéli hadgyakorlatra készül az amerikai űrhaderő
A Victus Haze misszió során az Egyesült Államok azt fogja tesztelni, hogy képesek lennének-e időben befogni egy ellenséges űreszközt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.