Valódi az a kiszivárgott felvétel, melyen az ENSZ-ben egy idegen civilizáció űrhajójáról beszélnek?

2021 / 04 / 09 / Felkai Ádám
Valódi az a kiszivárgott felvétel, melyen az ENSZ-ben egy idegen civilizáció űrhajójáról beszélnek?
A TikTok az a hely, ahol mindig szembejön egy-egy helyre kis összeesküvés-elmélet.

A platform legfeljebb egyperces blokkjai pedig különösen alkalmasak arra, hogy gyorsan jó magasra dobjanak egy-egy elképesztő labdát, amit aztán hagyjanak fent lebegni a magasban (mint egy piramis-UFO-t a Pentagon felett, de erre majd mindjárt kitérünk még). Bevallom, egyik legújabb, személyes hobbim pedig éppen az lett, hogy ezek igazságtartalmának utánajárjak, ami egyébként nem herkulesi munka, sokszor pár kattintás is elég hozzá. A mostani esetben egy (valójában inkább kettő) felvételről van szó, melyen az látható, hogy egy nő az ENSZ-ben bejelenti, hogy egy idegen civilizáció piramisalakú űrhajója lebegett (hol másutt) éppen a Pentagon felett.

A felvétel a TikTok-formátum miatt akár meggyőző is lehet: látszik, hogy tényleg egy nagyobb tárgyalóhelyiségben készült, egy hivatalos személy pedig megkér mindenkit (beleértve a sajtó képviselőit), hogy kapcsolják ki a kamerákat, ellenkező esetben eljárást helyeznek kilátásba. Ezt követően jelenik meg egy elegánsan felöltözött nő, aki köszönt mindenkit, majd közli, hogy egy bizonyos decemberi napon, helyi idő szerint hajnaltájt egy piramisformájú UFO keringett az említett hely felett. A tárgy körülbelül 100 méteres átmérővel rendelkezett és 500 méter magasan lebegett, ráadásul a NASA még adást is vett a tárgy irányából, aminek elemzése a nő elmondása alapján épp folyamatban volt.

TikTokon aztán szépen le is cseng ennek a vágott változata, és már épp egy svéd tank-mutatvány pereg a szemeink előtt, miközben ott maradunk fejünkben a kérdéssel, hogy akkor most tényleg arcátlan idegenek küldtek űrhajót a Pentagon fölé? (És amúgy miért pont oda?) A fenti felvétel egyébként egy másik videóra alapszik, melyen a piramis-űrhajót le is kamerázták:

Az ENSZ-ben készült videón szereplő, az űrkutatás látnokaként, és a Galaktika nevű cég alapítójaként felkonferált nő, Aliya Prokofyeva valódi személy. (Pontosabban többé-kevésbé az, de erről később.) A lényeg, ami már az előbbi mondat kapcsán is szemet szúrhat nekünk, hogy miért pont egy nem igazán ismert vállalat tesz ilyen bejelentést az ENSZ-ben. Még azt is furcsállnánk, ha Elon Musk beszélne arról a NATO-ban, hogy reggel lila űrlények ugrottak elő a müzlijéből, de az is megalapozottabbnak tűnne ennél. Musk véleménye amúgy legutóbbi twitter-bejegyzése alapján a földönkívüliekkel kapcsolatban a következő volt:

Tehát, hogy érdekes módon egyre jobb a kamerák felbontása, de az UFO-król készített felvételek mégis mindig homályosak. Na de térjünk vissza Aliyára, aki például itt is előadást tart:

Aliya egyébként jelenleg nem igazán használja már a Prokofyeva nevet, hanem Aliya Grigként fut, és ez a hivatalos oldala. Egyrészt látható, hogy Aliya Grig meglepően hasonlít Prokofyevára, másrészt az oldalon az elérhetőségnél megadott emailcímek végződése „galaktika.space”, tehát az a vállalat, amelynek a felkonferálás szerint a videón látható nő az alapítója. Családnévtől függetlenül, az oldalon kiderül, hogy Aliya űrmániás, és a projketjei közt egy EFIR elnevezésű űrváros is akad, valamint már letölthető iOS platformra a Human Cosmos applikáció, ami valamilyen mindfulnesses meditációs ügy – és mint ilyen számomra nehezen értelmezhető. Akárhogy is, nem feltétlen Aliya az a személy, akitől az ENSZ-ben egy hasonló bejelentésre számítanánk.

Ezzel mások is így voltak, ezért többen is nekiálltak kielemezni a videót. A hangsáv ugye egy dolog, azt relatíve könnyen fel lehet rakni egy ilyen rövidebb klipre. A legfőbb kérdés, hogy Aliya miként került az ENSZ-be. Nos, a válasz az, hogy sehogy, még pontosabban: Recep Tayyip Erdoğan bőrében jutott be. A fent látható felvétel ugyanis mókolt, és eredetileg a Török Köztársaság elnöke szerepelt rajta. A felfedezést egyébként a ufoofinterest.org tette:

Ők még arra is vállalkoztak, hogy egymás mellé helyezték a két felvételt:

Mint tehát az látható, Aliyát Erdoğanra maszkolták rá, de körülötte mindenki maradt az eredetiben, ezért is tűnnek fel pont ugyanazok az emberek pont ugyanabban a pózban, illetve mozognak egyformán. Többen megemlítik azt is, hogy a nő világosabb, mint a környezete, tehát látható, hogy nem az eredeti fényviszonyok közt készült a felvétel. Az eredeti videó egyébként 2018-ban készült, míg a hamis 2019-ben.

Ami a Pentagon feletti tárgyat illeti, ez többek szerint művészeti projekt vagy netes átverés (és hát tényleg elég szörnyű minőségű). Azt nem tudni csak, hogy Aliya miért vett részt ebben az egészben, azaz szándékosan verte-e át a népet, esetleg csak valami performansz-reklám keverékről van szó, ami a kontextusából kiragadva kezdett el terjedni. Azt sem tudni, hogy mindennek köze van-e a nő névváltoztatásához, valamint ahhoz, hogy törölte magát a Twiterről – az ufoofinterest.org még megszólította őt ezen a platformon, de azóta a fiók megszűnt.

További cikkek a Rakétán:

Közösségi finanszírozással lőnének az űrbe egy laposföld-hívőt Nem azért, hogy megszabaduljanak tőle, hanem hogy saját szemével bizonyosodjék meg róla, hogy a planétánk nem lapos. Ez azonban nem biztos, hogy jó ötlet.

Létezik egy összeesküvés-elmélet arról, hogy honnan ered az összeesküvés-elmélet kifejezés A teóriának, mely szerint az összeesküvés-elmélet szópárosítást a CIA találta ki a hatvanas években, két változata is van: egy vadabb, valamint egy némileg hihetőbb.

Máig rengeteg a kérdőjel Jurij Alekszejevics Gagarin rejtélyes balesete körül A világ első űrhajósát 1968-ban egy rutinrepülés során lelte halálát: összegyűjtöttük az asztronauta kalandos életével és titokzatos halálával kapcsolatos legfontosabb információkat.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.