Valós időben szemlélteti a Föld körül keringő űrszemetet egy térkép

2021 / 05 / 02 / Perei Dóra
Valós időben szemlélteti a Föld körül keringő űrszemetet egy térkép
Az egykori űreszközök maradványai komoly veszélyt jelentenek a működőképes űreszközökre, például az időjárási műholdakra.

A valós idejű térképet Moriba Jah, a Texasi Egyetem mérnöke és csapata fejlesztette, amely egészen elképesztő képet tár a nagyközönség elé az űrben keringő törmelékek mozgásáról. A BBC beszámolója szerint az AstriaGraph valós időben szemlélteti, miként kering bolygónk körül a temérdek űrszemét.

Valahányszor véget ér egy áreszköz missziója - normál esetben - hamarosan visszahullik a Föld légkörébe, ahol megsemmisül. Egy-egy darab ugyanakkor még hosszú évekig, ha nem évtizedekig keringhet a világűrben. Jelenleg több ezer ilyen törmelék 'úszkál' bolygónk körül, ezáltal veszélyeztetik a még funkcionáló űreszközöket, például az időjárási műholdakat. Amikor ugyanis az űrszemét ütközéssel vagy más módon megsemmisül, rengeteg kisebb törmelékkel borítja be a Föld környezetét, így növelve a további ütközések kockázatát.

Az AstriaGraph huszonhatezer objektum mozgását követik, a szakemberek szerint közülük a legkisebb darab egy okostelefon, míg a legnagyobb a Nemzetközi Űrállomás méretének felel meg. Jah szerint ebből körülbelül háromezer-ötszáz működő műhold, nagy része viszont használaton kívüli hulladék. A szakértők azt remélik, hogy a térkép által jobban megérthetik az objektumok természetét. Mivel az 1950-es évek óta egyre nagyobb az űrszemét száma, illetve az általuk okozott veszély, mozgásuk feltérképezése kulcsfontosságú.

(Fotó: Pixabay, AstriaGraph)

További cikkek a témában:

Az oroszok lézerrel lőnék plazmává a használaton kívüli műholdakat, már laborban tesztelik a módszert A Roszkoszmosz már 2018-ban bejelentette, hogy lézerablációval semmisítené meg a pályafutásuk végére érő műholdakat. A kutatók tesztjei szerint a napelemek felrobbantása azonban nagyon veszélyes lehet.

Küszöbön az űr-környezetvédelem időszaka: úgy beleszólunk az űrkörnyezetbe, mint korábban soha Szép és jó, hogy az ember a világűrben is megvette a lábát, ám akárcsak a Földön, úgy a távoli galaxisban is rengeteg szemét kíséri utunkat. A világűr ugyanis már most is hulladéktól zsúfolt, a műhold-konstellációk fellövésével pedig még inkább az lesz.

Kamikaze robotkukás fogja megoldani az űrszemét problémáját A robot négy karjával magához öleli az űrben keringő szemetet, majd együtt elégnek a Föld atmoszférájában.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
A Nemzetközi Űrállomásról indult orosz Progressz MS-23 teherszállító űrszondát szándékosan égették el a Föld légkörében egy rövid, de látványos tűzijáték kíséretében, amit az űrhajósok lencsevégre is kaptak.
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Karácsonykor indul el az Egyesült Államok újra a Holdra
Egy amerikai cég, az Astrobotic a NASA támogatásával december 24-én indítja el a Peregrine missziót, aminek során leszállóegységet küldenek a Holdra. Az Apollo-program utolsó küldetése óta most először érkezhet amerikai leszállóegység a Hold felszínére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.