Valós időben szemlélteti a Föld körül keringő űrszemetet egy térkép

2021 / 05 / 02 / Perei Dóra
Valós időben szemlélteti a Föld körül keringő űrszemetet egy térkép
Az egykori űreszközök maradványai komoly veszélyt jelentenek a működőképes űreszközökre, például az időjárási műholdakra.

A valós idejű térképet Moriba Jah, a Texasi Egyetem mérnöke és csapata fejlesztette, amely egészen elképesztő képet tár a nagyközönség elé az űrben keringő törmelékek mozgásáról. A BBC beszámolója szerint az AstriaGraph valós időben szemlélteti, miként kering bolygónk körül a temérdek űrszemét.

Valahányszor véget ér egy áreszköz missziója - normál esetben - hamarosan visszahullik a Föld légkörébe, ahol megsemmisül. Egy-egy darab ugyanakkor még hosszú évekig, ha nem évtizedekig keringhet a világűrben. Jelenleg több ezer ilyen törmelék 'úszkál' bolygónk körül, ezáltal veszélyeztetik a még funkcionáló űreszközöket, például az időjárási műholdakat. Amikor ugyanis az űrszemét ütközéssel vagy más módon megsemmisül, rengeteg kisebb törmelékkel borítja be a Föld környezetét, így növelve a további ütközések kockázatát.

Az AstriaGraph huszonhatezer objektum mozgását követik, a szakemberek szerint közülük a legkisebb darab egy okostelefon, míg a legnagyobb a Nemzetközi Űrállomás méretének felel meg. Jah szerint ebből körülbelül háromezer-ötszáz működő műhold, nagy része viszont használaton kívüli hulladék. A szakértők azt remélik, hogy a térkép által jobban megérthetik az objektumok természetét. Mivel az 1950-es évek óta egyre nagyobb az űrszemét száma, illetve az általuk okozott veszély, mozgásuk feltérképezése kulcsfontosságú.

(Fotó: Pixabay, AstriaGraph)

További cikkek a témában:

Az oroszok lézerrel lőnék plazmává a használaton kívüli műholdakat, már laborban tesztelik a módszert A Roszkoszmosz már 2018-ban bejelentette, hogy lézerablációval semmisítené meg a pályafutásuk végére érő műholdakat. A kutatók tesztjei szerint a napelemek felrobbantása azonban nagyon veszélyes lehet.

Küszöbön az űr-környezetvédelem időszaka: úgy beleszólunk az űrkörnyezetbe, mint korábban soha Szép és jó, hogy az ember a világűrben is megvette a lábát, ám akárcsak a Földön, úgy a távoli galaxisban is rengeteg szemét kíséri utunkat. A világűr ugyanis már most is hulladéktól zsúfolt, a műhold-konstellációk fellövésével pedig még inkább az lesz.

Kamikaze robotkukás fogja megoldani az űrszemét problémáját A robot négy karjával magához öleli az űrben keringő szemetet, majd együtt elégnek a Föld atmoszférájában.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Ma kiderül, ki építi meg a járművet, amivel a Holdon közlekednek az űrhajósok
Ma kiderül, ki építi meg a járművet, amivel a Holdon közlekednek az űrhajósok
A NASA tervei szerint az első emberes holdi Artemis-küldetés asztronautái még gyalogosan közlekednek, de később egy LTV (Lunar Terrain Vehicle) szállítja majd őket az égitesten. Az űrügynökség ma választja ki, hogy ki építheti meg a járművet, a bejelentést élőben is nézhetjük.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.