Valószínűleg nem űrszemét: ismeretlen, szabályos fémgömb zuhant le Mexikóban

2022 / 08 / 04 / Felkai Ádám
Valószínűleg nem űrszemét: ismeretlen, szabályos fémgömb zuhant le Mexikóban
Egy elismert mexikói meteorológus posztolt a rejtélyes gömbről, amely lezuhant Veracruzban. A tárgy a szakértők szerint valóban elég különös, de az erősen megkérdőjelezhető, hogy valóban valami emberi készítésű űreszköz lezuhant darabja lenne.

Mint azt több forrás, köztük a Vice is megírta a napokban, egy elismert meteorológus arról posztolt a Facebookon, hogy találtak egy különös gömböt egy fán, amely az égből zuhant le a hatszázezres lakosú Veracruz városában. A szóban forgó meteorológus, Isidro Cano Luna szerint a mexikói haditengerészetnek kellene ezt a gömböt megvizsgálnia.

A különös történet azonban nem ér itt véget, hiszen közben több minden kiderült erről a gömbről – vagy legalábbis a meteorológus több információt is megosztott a Facebookon: ezek közül a legfontosabb talán, hogy a gömb hétféle különböző ötvözetből készült, és felismerhető rajta egy antenna, illetve valamiféle kód díszíti. A gömb állítólag vasárnap este, helyi idő szerint este 10 körül zuhant egy fa lombjára Veracruz Lomas del Río Medio nevű részében.

Luna szerint a szemtanúk, akik látták a gömböt lezuhanni, azt mondták, hogy a tárgy zuhanás közben hangot adott ki magából, de nem kísérték lángok az útját. Mivel mindez időben nagyjából egybeesett a kínai rakétafokozat lezuhanásával, a meteorológus azon elmélkedett, hogy nem a kínai eszköz egy darabja kötött-e ki azon a bizonyos fán. A kínai űrszemétről egyébként korábban mi is írtunk (lenti cikk), de a napokban ezen kívül még a SpaceX eszközéből is csapódtak be darabok Ausztráliában.

Nem kell pánikba esni a kínai rakétafokozattól, amely a hétvégén csapódik a Földbe A legrosszabb esetben sem lehetne a pusztítást összehasonlítani azzal, mint ami Ukrajnában naponta megesik – ettől független a szakértők szerint jó lenne elkerülni ezeket az eseteket.

Luna mindenesetre azt javasolta, hogy a gömböt senki se közelítse meg, mivel az akár radioaktív is lehet, hanem várják meg a hatóságok érkezését. Amivel pedig igazán felkavarta az internet állóvizét, az az a bejegyzése volt, mely szerint a gömbön külső részén valamiféle kód található, ugyanakkor nincs semmi nyoma, hogy ezt a tárgyat valamiként ki lehetne nyitni. Mint Luna írta (aki egyébként valamiért végig nagybetűvel írja a Facebookon a posztjait):

„Ezeknek a gömböknek van egy időzítő mechanizmusok, amelynek köszönhetően egy adott időben maguktól kinyílnak, és feltárják az odabent található, értékes információt.”

Sajnos a spanyolom némileg megkopott, így a Vice fordításán kívül csak a Facebook döcögős fordítására hagyatkozhatom, de ez a "kód" inkább afféle zárat jelenthet, amivel Luna ezekre a lyukakra céloz a gömbön:

Az viszont nem világos, hogy általánosságban miféle gömbökről beszélhet – Michael Crichtonnak A Gömb című regényében például kevésbé meglepő mód akadt egy gömb, de az egyrészt nagyobb volt, másrészt nem magától nyílt ki, hanem egy különleges módszerrel. Ha pedig a sci-fi irodalmat leszámítjuk, tényleg nehéz megmondani miféle gömbökről lehet szó, amelyek időzítő mechanizmussal szoktak feltárulni.

Később Luna már ráadásul arról írt, hogy megfelelően kiképzett emberek hajnali 3 felé elszállították a gömböt, és az már nincs Veracruzban, azt viszont a meteorológus sem tudta, hogy mi lehet ennek a tárgynak a végállomása. Luna arra is céloz legalábbis a Vice fordítása szerint, hogy a gömb sztoriját valakik megpróbálhatják esetleg eltussolni.

A Newsweek mindenesetre több szakértőt is megkérdezett, akik szerint kicsi az esélye, hogy valóban űrszemétről lenne szó, miként azt Luna még az első posztban feltételezte. A szakértők szerint azonban a képek elég rossz minőségűek és nehezen kivehetők, de egész biztosan nem a kínai rakétából származik a gömb, mert az a világ egy teljesen más pontján zuhant le végül. Ugyanakkor valamiféle átverést, amely a kínai alapfokozat körüli felhajtást használta ki, nem lehet kizárni. Az mindenesetre többek szerint is gyanús, hogy a gömbön (pontosabban a Luna által posztolt képeken) nem láthatóak égésre utaló nyomok, holott ez azon tárgyak jellegzetessége, amelyek belépnek a bolygó atmoszférájába.

(Kép: Facebook/Isidro Cano)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A Naprendszeren kívülről érkezett, és elindította a jégkorszakot a Földön
A Naprendszeren kívülről érkezett, és elindította a jégkorszakot a Földön
Egy új kutatás szerint a Naprendszeren kívülről érkezett az a valami, ami a bolygónkon jelentős klímaváltozást okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.