Van egy ember alkotta burok a Föld körül és sokat köszönhetünk a létezésének

2021 / 01 / 10 / Justin Viktor
Van egy ember alkotta burok a Föld körül és sokat köszönhetünk a létezésének
A NASA űrszondái 2017-ben észlelték először, hogy egy hatalmas, ember alkotta mező veszi körül a Földet. A későbbi tesztek megerősítették, hogy a felfedezett jelenség még a világűr időjárását is befolyásolja.

Antropogén hatások

Az emberi tevékenység tehát már a világűrre is nagy hatással van, és úgy tűnik, hogy az határfelület, melyet a NASA felfedezett jótékony védőhatást gyakorol a földi életre. A felfedezés két olyan űrszonda adataiból született, melyeket a NASA 2012-ben indított el, hogy egymással együttműködve 3200 km/h sebességgel áthaladjanak a Földet körülvevő Van Allen övön. 

Bolygónkat két ilyen fánk alakú sugárzási öv veszi körül (és néha egy ideiglenes harmadik öv is megjelenhet). A belső öv 640–9 600 kilométerrel kezdődik a Föld felszíne felett, míg a külső öv nagyjából 13 500–58 000 km magasságban övezi a bolygót. 2017-ben a Van Allen-szondák valami furcsát észleltek, amikor a Föld mágneses mezője által befogott töltött részecskék aktivitását figyelték.

Ezeket a veszélyes napkitörésekből származó kisüléseket valamilyen alacsony frekvenciájú “sorompó” távol tartotta a Földtől.

A kutatók vizsgálataiból kiderült, hogy ez a határfelület az elmúlt évtizedekben aktívan eltaszította a Van Allen-öveket a Földtől, és ma a sugárzó részecskék űrbéli áramlási övezeteinek alsó határa valójában távolabb van tőlünk, mint az 1960-as években.

VLF jelek

A jelenség mögött egy rádió-kommunikációs forma, az úgynevezett nagyon alacsony frekvenciájú (VLF) rádió-kommunikáció áll, ami sokkal gyakoribbá vált a 60-as évek óta, és a NASA vizsgálatai szerint befolyásolja, hogy bizonyos részecskék hogyan és hol mozognak az űrben. A VLF-nek köszönhetően a Földet közvetlenül övező világűrben már antropogén (ember által befolyásolt) időjárás van. 

"Számos kísérlet és megfigyelés során jöttünk rá, hogy megfelelő körülmények között a VLF frekvenciatartományban működő rádiós kommunikációs jelek befolyásolhatják a Föld körüli nagy energiájú sugárzási környezet tulajdonságait" - mondta el Phil Erickson a csapat egyik tagja, a Massachusetts-i MIT Haystack Obszervatórium munkatársa. A VLF jelek jellemzően a mérnöki, tudományos és katonai műveletek során használatosak.

Kódok, titkok, VLF

Ezek a 3 és 30 kilohertz közötti frekvenciák túl gyengék ahhoz, hogy hang továbbítására használjuk őket, de tökéletesek kódolt üzenetek nagy távolságra vagy mélyen a víz alatt történő terjesztésére. Éppen ezért a VLF-jelek egyik leggyakoribb felhasználási területe a mélytengeri tengeralattjárókkal való kommunikáció. Mivel nagy a hullámhosszuk, a nagy távolságok, és a bonyolult terepviszonyok, például hegyvonulatok sem jelentenek komolyabb akadályt a jelátvitel során.

Soha senkinek nem volt az a célja, hogy a VLF jelek bármely egyéb hatást kifejtsenek, de kiderült, hogy kiszivárognak a bolygónkat körülvevő térbe, és elég messzire eljutottak, egyfajta óriási védőbuborékot alkotva a bolygó körül.

Amikor a Van Allen-szondák összehasonlították a VLF-buborék helyét a Föld sugárzási öveinek határaival, érdekes egybeesést találtak. "A VLF-buborék külső kiterjedése szinte pontosan megegyezik a belső Van Allen-sugárzási öv - a Föld mágneses tere által a helyén tartott töltött részecskék rétege - belső peremével"- mondta a NASA. Miután rájöttek, hogy a VLF jelek befolyásolhatják a töltött részecskék mozgását ezekben a sugárzási övekben, az is világossá vált, hogy ez a szándékolatlan buborék az, ami fokozatosan kifelé nyomja a Van Allen övet.

Áthatolhatatlan akadály

Dan Baker, a Colorado Egyetem Légköri és Űrfizikai Laboratóriumából áthatolhatatlan akadálynak nevezte a VLF-buborékot, és valószínűleg ez a legjobb olyan hatás, melyet az emberi civilizáció a bolygónkat körülvevő térre gyakorolt, bár korántsem ez az egyetlen. A 19. század óta, és különösen az elmúlt 50 évben számos nyomot hagytunk magunk után az űrben, különösen az atomrobbantásokkal. 

"Ezek a robbantások mesterséges sugárzási öveket hoztak létre a Föld közelében, melyek jelentős károkat okoztak már több műholdnak is. Az űrkörnyezetet érintő egyéb antropogén hatások közé tartoznak a kémiai anyagokat felszabadító kísérletek, az ionoszféra nagyfrekvenciás hullámhevítése és a VLF hullámok kölcsönhatása a sugárzási övekkel" - magyarázta a NASA csapata. Carl Sagan legendás csillagász annak idején olyan egyértelmű jelek után kutatott, melyek a világűr felől nézve felfedik, elárulják, hogy a bolygón értelmes élet található. Most kiderült, hogy jó néhány ilyen jel létezik, csak tudnunk kell, hogy hol kell keresni őket. A kutatás a Science Space Reviews tudományos folyóiratban jelent meg.

(Forrás: NASA Kép: NASA)

Ez is érdekelhet:

Az USA légierejének kutatólaboratóriumába megérkezett a "Napsugárzás" projekt első eleme A világűrben a napelemek sokkal hatékonyabb energiatermelésre képesek mint a Föld felszínén, a légkör és a felhők hiánya miatt. A magasabb hatásfok több energiát jelent, melyet csúcstechnikás napelemekkel termelnek, és ez akár a Földre is lesugározható.

A Z-gép a Föld legerősebb röntgensugárzás-forrása Az új-mexikói Albuquerque-i Sandia Nemzeti Laboratóriumokban található a Z Pulsed Power Facility (vagy röviden a Z-Gép) a világ legerősebb röntgensugárzás-forrása, melyet az emberek valaha építettek. 

Fizikusok szerint az univerzum tele van a rejtélyes „kvintesszenciával” "Visszatértünk egy olyan helyzetbe, amikor semmilyen elképzelésünk sincs arról, hogy hogyan fog véget érni az Univerzum" - állította Sean Carroll elméleti fizikus a Nature hasábjain. Egy nemzetközi tudóscsoport szerint ugyanakkor az Univerzum gyorsuló tágulását egy „kvintesszenciának” nevezett rejtélyes anyag okozhatja, amely áthatja a kozmoszt.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az utolsó alkalom, amikor emberek látogatták meg az űrben a Hubble Űrteleszkópot
Az utolsó alkalom, amikor emberek látogatták meg az űrben a Hubble Űrteleszkópot
A Columbia űrsikló tragédiája után a Hubble utolsó javítási misszióját lefújták a kockázatok miatt, de 2009. május 11-én mégis legénység indult a teleszkóphoz a SM4 keretében az Atlantis űrsiklóval, ez alkalommal tényleg utoljára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.