Vége a környezetszennyezésnek - több mint tíz év után megtisztították a kiskunhalasi veszélyeshulladék-telepet

2021 / 06 / 04 / Bobák Zsófia
Vége a környezetszennyezésnek - több mint tíz év után megtisztították a kiskunhalasi veszélyeshulladék-telepet
Ezerkétszáz tonnányi veszélyes anyagot szállítottak el a telepről, amelyek egy 2016-os greenpeace-es felmérés szerint már évek óta a talajt mérgezték. Az ügy hosszú évek óta húzódott, miközben a szemét gazdátlanul hevert, végül a NAV írt ki pályázatot az elszállításra.

A Kiskunhalas külterületén található veszélyeshulladék-lerakó már 2016-ban elhíresült, mikor a Greenpeace aktivistái demonstráció keretében hívták fel a figyelmet arra, hogy a területen található, évek óta elhagyatottan álló elrozsdásodott hordókból szivárognak a káros anyagok a talajba. Ezt egy véletlenszerűen kiválasztott mintán tesztelték, a vizsgálatot pedig nem akkreditálták, de az eredmények szerint "számos fém-, illetve ásványolaj-szennyezést találtak a határértéket meghaladó mennyiségben" - írta akkor a Greenpeace -

"A vizsgált 14 fém és félfém komponens közül 9 esetében a földtani közegre megadott határértéknek akár 11-szeresét mérték, a teljes ásványolaj-tartalom pedig a határérték 143-szorosa volt.

A fémek közül jelentősebb határérték-túllépés a cink és a molibdén esetében volt."

A lerakó történetét az Átlátszó és a Magyar Narancs is megírta részletesen, eszerint valamikor a régmúltban, 2010-ben a Bács-Reál cég engedélyt kapott rá, hogy több mint 400 felé veszélyes hulladékot gyűjtsön, szállítson és tároljon a kiskunhalasi helyszínen, de a szerződés szerint négy hét volt a maximális időtartam, ameddig a hulladékot ezen a telepen lehetett tartani, utána át kellett volna adni valamely központnak, ahol ártalmatlanítani tudják az anyagokat. Ez azonban nem történt meg, így 2011-ben hatóságilag is kötelezték a céget a szabályok betartására és a hulladék megfelelő kezelésére. 2013-ban a Bács-Reált felszámolták, a területet másnak adták el, a szeméthegy viszont még mindig ott tornyosult, méghozzá az időjárás az évek alatt kikezdte a fémhordókat, így az anyagok egyre nagyobb problémát jelentettek a környezetre nézve. A közelben egy Natura 2000 terület, a Harkai-tó található, de a helyi lakosok szempontjából sem volt éppen kedvező az oldószerek, festékek és egyéb káros anyagok szomszédsága. A Halasinfo 2017-es videóján jól látszanak a telep régi hordói.

A HVG-nek 2016-ban nyilatkozó Bangha Ágnes környezetvédelmi főosztályvezető viszont akkor azt mondta, hogy mivel a hivatalos mérések alapján egy vegyszer esetében sem tudták kimutatni a határérték túllépését, ezért

"a veszélyes anyagok elszállítását csak akkor kezdhetik meg állami pénzből, ha a hordók kiszakadnak."

Időközben levelezés indult meg az érintett felek között, de se a néhai Bács-Reál cég ügyvezetője, se a lerakó későbbi tulajdonosa nem vállalta az elszállíttatást. 2020 decemberében a Greenpeace választ kapott az emberi jogok biztosának hivatalától, akik elmondták, a hatóságok felülbírálták korábbi álláspontjukat és elismerték, hogy a környezetvédelmi szervezet ítélte meg helyesen a probléma súlyosságát és felkérték a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, hogy intézkedjenek az ügy megoldása érdekében. Végül a NAV írt ki pályázatot az elszállításra, amelyet az Átlátszó értesülései szerint a Saubermacher-Magyarország Kft. nyert meg.

A telep felszámolását végül tavasszal megkezdték, tegnap pedig a NAV bejelentése szerint befejeződött a munka, amelynek során összesen 1200 tonna hulladéktól tisztították meg a területet. A veszélyes anyagok ártalmatlanítása a hulladékmentesítést végző cég felelőssége lesz, amelynek száznyolcvan napja van arra, hogy az elszállított veszélyes anyagok szakszerű kezeléséről gondoskodjon. A munkálatok összköltsége akár több százmillió forint is lehet, ezt egyelőre a NAV megelőlegezi, később azonban behajthatóvá válik a felelősökön.

(Fotó: Dörgő Zsuzsi/Greenpeace/Flickr, Pixabay)

További cikkek a témában:

Ezzel az applikációval lehet bejelenteni Magyarországon az illegális hulladékot A kormány által elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részeként felszámolnák Magyarországon az illegális szemétlerakóhelyeket, ebben segít ez az applikáció.
Óriási szándékos környezetszennyezés a Ráckevei Duna-ágban, keresik az elkövetőt Rikárd Pfeifer polgári természetőr és a hozzá csatlakozók már összesen 1 millió ötvenezer forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít azonosítani az elkövetőt aki a Ráckevei Duna-ág utóbbi 20 évének legsúlyosabb szándékos környezetszennyezését okozta.
Speciális kísérletbe kezdtek magyar kutatók: 70 000 kiló műanyagot komposztálnak A lineáris gazdaság és a fogyasztói társadalom rendszerének fenntarthatatlanságára már évtizedek óta figyelmeztetnek a szakemberek, ezért lassan a körkörös gazdaság veheti át a stafétabotot.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.