Végre egy kézzelfogható terv arra, hogyan fog működni a városon belüli légi közlekedés

2020 / 07 / 10 / Bobák Áron
Végre egy kézzelfogható terv arra, hogyan fog működni a városon belüli légi közlekedés
Az elmúlt években számos cég kezdte el tervezni a saját személyszállító drónját (avagy légitaxiját), amelyekkel kapcsolatban rendszeresen elhangzik, hogy ha a technológia készen is állna, a szabályozás hiánya miatt akkor sem lenne lehetséges, hogy holnaptól ilyen járművekkel közlekedjünk. Eddig nem sok kézzelfogható infót hallhattunk arról, hogyan nézhetne ki egy ilyen szabályozás, ám az elmúlt hetekben Dél-Korea bemutatta a saját hosszútávú terveit arra, hogyan tervezi üzleti alapokra helyezni a városi légi közlekedést.

A közlekedési minisztérium által bemutatott tervek szerint a városi légi közlekedés a tömegközlekedésbe tagozódna be, a légi járművek kezdetben csupán 1-2, előre meghatározott útvonalon közlekednének. Erre elsőként Szöul belvárosában kerülhet sor 2025 táján, 2030-ra pedig az utasok már tíz terminálon szállhatnának be és ki a légitaxikba. A terminálok szervesen illeszkednének a város közlekedésébe, a különböző közösségi- és tömegközlekedési lehetőségekhez, így a termináloktól az utasok metróval, busszal, elektromos rollerrel is folytathatnák az útjukat. Szöul a megoldástól azt várja, hogy az jelentősen csökkenti majd a városban tapasztalható egyre súlyosabb torlódásokat, a városi légi közlekedési piac mérete pedig 2040-re elérheti a 13 billió wont.


A Hyundai légitaxija a 2020-as CES szórakoztatóelektronikai kiállításon, Las Vegasban

A közlekedési minisztérium a terv megvalósítása érdekében egy munkacsoportot is alapított, amihez eddig negyven cég és szervezet csatlakozott. Ezek között megtalálhatjuk a Hyundait is, akik a januárban megrendezett CES szórakoztatóelektronikai kiállításon már bemutatták a saját légitaxijukat, amit az Uberrel közösen terveztek. A minisztérium terve, hogy egy átfogó ipari ökoszisztémát hozzanak létre, aminek a gyártók mellett részét képezik a szervizelési és karbantartási szolgáltatások, a repülésirányítási rendszerek, a biztosítási szolgáltatások is, amelyek elengedhetetlenek egy működő rendszer kialakításához.

Nem véletlen, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb a tülekedés a légitaxik piacán, hiszen a Morgan Stanley szerint 2040-re a városi légi közlekedési piac mérete globálisan elérheti az 1,5 billió dollárt. A nagyobb gyártók közül már az Airbus, a Boeing, a Bell, a Hyundai és az Audi is bejelentette a saját drónját, de a startvonalnál ott sorakoznak az olyan kisebb gyártók is, mint a Volocopter vagy a magyar tervezőkkel dolgozó Lift Aircraft is, akiknek már működő prototípusaik is vannak.

(Yonhap)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.