Végre egy kézzelfogható terv arra, hogyan fog működni a városon belüli légi közlekedés

2020 / 07 / 10 / Bobák Áron
Végre egy kézzelfogható terv arra, hogyan fog működni a városon belüli légi közlekedés
Az elmúlt években számos cég kezdte el tervezni a saját személyszállító drónját (avagy légitaxiját), amelyekkel kapcsolatban rendszeresen elhangzik, hogy ha a technológia készen is állna, a szabályozás hiánya miatt akkor sem lenne lehetséges, hogy holnaptól ilyen járművekkel közlekedjünk. Eddig nem sok kézzelfogható infót hallhattunk arról, hogyan nézhetne ki egy ilyen szabályozás, ám az elmúlt hetekben Dél-Korea bemutatta a saját hosszútávú terveit arra, hogyan tervezi üzleti alapokra helyezni a városi légi közlekedést.

A közlekedési minisztérium által bemutatott tervek szerint a városi légi közlekedés a tömegközlekedésbe tagozódna be, a légi járművek kezdetben csupán 1-2, előre meghatározott útvonalon közlekednének. Erre elsőként Szöul belvárosában kerülhet sor 2025 táján, 2030-ra pedig az utasok már tíz terminálon szállhatnának be és ki a légitaxikba. A terminálok szervesen illeszkednének a város közlekedésébe, a különböző közösségi- és tömegközlekedési lehetőségekhez, így a termináloktól az utasok metróval, busszal, elektromos rollerrel is folytathatnák az útjukat. Szöul a megoldástól azt várja, hogy az jelentősen csökkenti majd a városban tapasztalható egyre súlyosabb torlódásokat, a városi légi közlekedési piac mérete pedig 2040-re elérheti a 13 billió wont.


A Hyundai légitaxija a 2020-as CES szórakoztatóelektronikai kiállításon, Las Vegasban

A közlekedési minisztérium a terv megvalósítása érdekében egy munkacsoportot is alapított, amihez eddig negyven cég és szervezet csatlakozott. Ezek között megtalálhatjuk a Hyundait is, akik a januárban megrendezett CES szórakoztatóelektronikai kiállításon már bemutatták a saját légitaxijukat, amit az Uberrel közösen terveztek. A minisztérium terve, hogy egy átfogó ipari ökoszisztémát hozzanak létre, aminek a gyártók mellett részét képezik a szervizelési és karbantartási szolgáltatások, a repülésirányítási rendszerek, a biztosítási szolgáltatások is, amelyek elengedhetetlenek egy működő rendszer kialakításához.

Nem véletlen, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb a tülekedés a légitaxik piacán, hiszen a Morgan Stanley szerint 2040-re a városi légi közlekedési piac mérete globálisan elérheti az 1,5 billió dollárt. A nagyobb gyártók közül már az Airbus, a Boeing, a Bell, a Hyundai és az Audi is bejelentette a saját drónját, de a startvonalnál ott sorakoznak az olyan kisebb gyártók is, mint a Volocopter vagy a magyar tervezőkkel dolgozó Lift Aircraft is, akiknek már működő prototípusaik is vannak.

(Yonhap)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.