Végre megfejtették a kétezer éves számítógép titkát

2021 / 03 / 13 / Felkai Ádám
Végre megfejtették a kétezer éves számítógép titkát
Az antiküthérai órát szivacshalászok találták meg 1902-ben meg Antiküthéra (Küthéra és Kréta között) szigete mellett a tengerben, és maga a gép egy i. e. 1. században elsüllyedt római hajóroncsban volt.

Egyes szakértők szerint a gépet Rodoszról szállították volna Rómába, mikor elsüllyedt a hajó. Azt sem tartják kizártnak, hogy az eszközt egy kiállításra szánták, és Julius Caesar győzelmi ünnepségének részeként mutatták volna be. A szerkezetről egyébként korábban hosszabban írtunk, amit a lenti linken lehet elolvasni.

A világ legősibb, analóg számítógépe 1000 évvel idősebb az összes hasonló szerkezetnél A negyven darab fogaskerékből álló antiküthérai szerkezettel csillagászati számításokat lehetett végezni, és nagyjából egy évezreddel megelőzte az összes hasonló masinát.

Kezdetben egyébként nem is tudták, hogy mit találtak a tenger fenekén, de idővel kiderült, hogy valóban egy analóg számítógépről van szó, amelyet Kr.u. 205-ben szerelhettek össze, és így az összes több hasonló eszközt olyan 1000 évvel megelőzi. A gép másik jelentősége pedig, hogy ez a csillagrendszerünk első ismert mechanikai modellje. A gépben a fogaskerekeken kívül olyan differenciálművek is találhatók, melyek a Hold nem egyenletes sebességű mozgásának a lemodellezését is lehetővé teszik – meglehetősen bonyolult masináról van tehát szó, amelynek csak a harmada maradt meg.

A University College London (UCL) kutatói azonban úgy gondolják, hogy ennek ellenére sikerült első ízben teljes egészében rekonstruálniuk a gép működését, amit egy friss tanulmányban mutatnak beszámol be róla a BBC. A gép hátán található mechanizmust egyébként már korábban is megfejtették, és most a UCL kutatói ezt egészítették az elülső oldallal, egyben a teljes eszköz fogaskerekeinek komplex működésével. A kutatók erre a teljesítményre háromdimenziós számítógépes modellezés segítségével voltak képesek, és reményeik szerint – igaz, nem korhű anyagok felhasználásával – sikerül az eszköz teljes mását is felépíteni. A kutatásvezető, Tony Freeth professzor elmondása szerint a mostani tanulmányban bemutatott szerkezet az első, amely teljes összhangban áll az eszköz fennmaradt részével, valamint az antiküthérai órán olvasható tudományos feliratokkal.

A kutatók komplex rendszert modelleztek fogaskerekekből – egy olyan gyűrűs szisztémát, amely kilenc kimenettel rendelkezik: ezek közt akadnak a korban ismert égitestek (Hold, Merkúr, Vénusz, Nap, Mars, Jupiter, Szaturnusz), valamint különböző találkozási pontok (együttállások) és a dátum beállításának a lehetősége. A mostani modell egyik újdonsága egyébként, hogy nem csak a Vénusz és a Szaturnusz ciklusait veszi számításba, mint a korábbiak (mivel mindössze erre a két ciklusra maradt fent fizikai bizonyíték a szerkezetből). Egyébként a tanulmány néhány helyen teoretikus összetevőket is felhasznál, melyek mintájául későbbi korokból fennmaradt, hasonló órák szolgáltak. A háromdimenziós kirakós megoldásához ezen kívül be kellett vetni a babilóniai csillagászatot, a korai görög csillagászati elméleteket, valamint a platói iskola matematikáját is. Végső soron a teljes eszköz egy zseni teljesítményét dicséri a szerzők szerint. (Hogy ki jön szóba a gép alkotójaként, arról a fentebbi cikkünkben lehet olvasni.)

További cikkek a Rakétán:

Működőképes DNS-alapú számítógépet építettek Egyelőre a kilencszáz négyzetgyökét számolták ki vele, de ez is nagy előrelépés.

Az algoritmus, a nagymama, és a vasárnapi ebéd, avagy mi történik egy számítógép belsejében? A körülöttünk zajló információs technológiai forradalom nem csak a különböző tudományterületeket újítja meg szélsebesen, de azok nyelvezetét is. Algoritmikus ködoszlató következik görög salátával.

Milyen nyelven beszéljünk a gépekhez? Megalkották a világ első klasszikus kínai programozói nyelvét egy hónappal ezelőtt. A wenyan-lang azóta már rengeteg követőre talált. Lehet, hogy a jövő a nemzeti programozási nyelveké lesz?


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.