Végre megfejtették a kétezer éves számítógép titkát

2021 / 03 / 13 / Felkai Ádám
Végre megfejtették a kétezer éves számítógép titkát
Az antiküthérai órát szivacshalászok találták meg 1902-ben meg Antiküthéra (Küthéra és Kréta között) szigete mellett a tengerben, és maga a gép egy i. e. 1. században elsüllyedt római hajóroncsban volt.

Egyes szakértők szerint a gépet Rodoszról szállították volna Rómába, mikor elsüllyedt a hajó. Azt sem tartják kizártnak, hogy az eszközt egy kiállításra szánták, és Julius Caesar győzelmi ünnepségének részeként mutatták volna be. A szerkezetről egyébként korábban hosszabban írtunk, amit a lenti linken lehet elolvasni.

A világ legősibb, analóg számítógépe 1000 évvel idősebb az összes hasonló szerkezetnél A negyven darab fogaskerékből álló antiküthérai szerkezettel csillagászati számításokat lehetett végezni, és nagyjából egy évezreddel megelőzte az összes hasonló masinát.

Kezdetben egyébként nem is tudták, hogy mit találtak a tenger fenekén, de idővel kiderült, hogy valóban egy analóg számítógépről van szó, amelyet Kr.u. 205-ben szerelhettek össze, és így az összes több hasonló eszközt olyan 1000 évvel megelőzi. A gép másik jelentősége pedig, hogy ez a csillagrendszerünk első ismert mechanikai modellje. A gépben a fogaskerekeken kívül olyan differenciálművek is találhatók, melyek a Hold nem egyenletes sebességű mozgásának a lemodellezését is lehetővé teszik – meglehetősen bonyolult masináról van tehát szó, amelynek csak a harmada maradt meg.

A University College London (UCL) kutatói azonban úgy gondolják, hogy ennek ellenére sikerült első ízben teljes egészében rekonstruálniuk a gép működését, amit egy friss tanulmányban mutatnak beszámol be róla a BBC. A gép hátán található mechanizmust egyébként már korábban is megfejtették, és most a UCL kutatói ezt egészítették az elülső oldallal, egyben a teljes eszköz fogaskerekeinek komplex működésével. A kutatók erre a teljesítményre háromdimenziós számítógépes modellezés segítségével voltak képesek, és reményeik szerint – igaz, nem korhű anyagok felhasználásával – sikerül az eszköz teljes mását is felépíteni. A kutatásvezető, Tony Freeth professzor elmondása szerint a mostani tanulmányban bemutatott szerkezet az első, amely teljes összhangban áll az eszköz fennmaradt részével, valamint az antiküthérai órán olvasható tudományos feliratokkal.

A kutatók komplex rendszert modelleztek fogaskerekekből – egy olyan gyűrűs szisztémát, amely kilenc kimenettel rendelkezik: ezek közt akadnak a korban ismert égitestek (Hold, Merkúr, Vénusz, Nap, Mars, Jupiter, Szaturnusz), valamint különböző találkozási pontok (együttállások) és a dátum beállításának a lehetősége. A mostani modell egyik újdonsága egyébként, hogy nem csak a Vénusz és a Szaturnusz ciklusait veszi számításba, mint a korábbiak (mivel mindössze erre a két ciklusra maradt fent fizikai bizonyíték a szerkezetből). Egyébként a tanulmány néhány helyen teoretikus összetevőket is felhasznál, melyek mintájául későbbi korokból fennmaradt, hasonló órák szolgáltak. A háromdimenziós kirakós megoldásához ezen kívül be kellett vetni a babilóniai csillagászatot, a korai görög csillagászati elméleteket, valamint a platói iskola matematikáját is. Végső soron a teljes eszköz egy zseni teljesítményét dicséri a szerzők szerint. (Hogy ki jön szóba a gép alkotójaként, arról a fentebbi cikkünkben lehet olvasni.)

További cikkek a Rakétán:

Működőképes DNS-alapú számítógépet építettek Egyelőre a kilencszáz négyzetgyökét számolták ki vele, de ez is nagy előrelépés.

Az algoritmus, a nagymama, és a vasárnapi ebéd, avagy mi történik egy számítógép belsejében? A körülöttünk zajló információs technológiai forradalom nem csak a különböző tudományterületeket újítja meg szélsebesen, de azok nyelvezetét is. Algoritmikus ködoszlató következik görög salátával.

Milyen nyelven beszéljünk a gépekhez? Megalkották a világ első klasszikus kínai programozói nyelvét egy hónappal ezelőtt. A wenyan-lang azóta már rengeteg követőre talált. Lehet, hogy a jövő a nemzeti programozási nyelveké lesz?


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.