Vegyvédelmi ruhás alakulatok verik szét az iPhone-gyárban kirobbant tüntetést

2022 / 11 / 23 / Pőcze Balázs
Vegyvédelmi ruhás alakulatok verik szét az iPhone-gyárban kirobbant tüntetést
Négy hete szigorúan lezárták a világ legnagyobb iPhone-gyárát a kínai Csengcsouban. A dolgozók úgy tűnik, megelégelték, hogy nem mehetnek haza, miközben az ezért járó fizetésük is csúszik, így tüntetésekbe kezdtek, amelyek erőszakba torkolltak.

Azt már októberben sejteni lehetett, hogy az Apple nem fog annyi iPhone 14 Prot és 14 Maxot gyártatni, mint szeretett volna. Akkor a Reuters azt jelentette, hogy a tervezettnél akár harminc százalékkal kevesebb kütyü készülhet el a Foxconn-nál, az Apple legismertebb és legfontosabb beszállítójánál, Csengcsouban, ahol körülbelül kétszázezren dolgoznak. A tajvani székhelyű vállalat gyártja a világ összes iPhone-jának a hetven százalékát, igaz, nem csak Kínában; az elmúlt hónapokban egyre többet hallani arról, hogy a termelés egy részét fokozatosan áthelyezik Indiába. A COVID-káosz miatt a csengcsoui üzemből már októberben elkezdtek elszökni a munkások, amikor a cég arra kötelezte őket, hogy a kantin helyett a szobájukban étkezzenek, ami a közelgő lezárásokra utalt.

A Foxconn magasabb béreket és bónuszokat ígért azoknak, akik október végétől november közepéig minden műszakjukat felveszik: ingyen étkezést és körülbelül nyolcvanezer forintnyi jüant. Most azonban a The Verge-ön arról írnak, hogy az "iPhone-városban" kedd óta tüntetések zajlanak, nem csak a gyár lezárása miatt, hanem azért is, mert a bent lévőknek nem jut elég étel és egyéb ellátás, illetve a beígért pénz is késik. "Adjátok ide a pénzünket", "Védjük meg a jogainkat" - skandálják a munkások, akik összetűzésbe kerültek a helyi rendőrökkel, és vegyvédelmi ruhába öltözött felügyelőkkel is. Közösségi média ide vagy oda, kevés fotó és videó kerül ki a helyszínről, a népszerű kínai platformon, a Weibón úgy tűnik, hogy cenzúrázzák az "iPhone-zavargások" hashtaget.

Az Apple a nyilatkozatai alapján nagy hangsúlyt fektet a partnereinek, beszállítóinak a tisztességes és felelős működésére - Tim Cook jelenlegi vezérigazgató már tíz éve azt állította, hogy "minden egyes munkással törődünk az ellátási láncunkban". Tavaly májusban is büszkén nyilatkoztak arról, hogy milyen előrelépéseket tettek ezen a téren. Ugyanakkor szinte pontosan két éve írtunk arról a Rakétán, hogy az indiai Bangalore-ban a munkások ablakokat törtek be, gépeket és telefonokat tettek tönkre bérfeszültségek miatt. Kérdés, hogy a csengcsoui események mikor és hogyan csillapodnak majd, illetve erről mi fog kiszivárogni a gyár kerítésén kívülre.

(Borítókép: In Pictures Ltd./Corbis via Getty Images)

Borzasztó higiéniai körülmények közt készülnek az iPhone-ok Indiában, vizsgálódik az Apple Változást követelnek a Foxconn-nál dolgozó nők, akik nagyjából havi negyvenötezer forintot keresnek.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
A kecskeméti Neumann János Egyetem az eddig online ChatGPT-kurzusokat kínáló magyar startuppal, a Promptmasterrel együtt indítja a szabadon választható képzést 2024 tavaszán.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.