Vegyvédelmi ruhás alakulatok verik szét az iPhone-gyárban kirobbant tüntetést

2022 / 11 / 23 / Pőcze Balázs
Vegyvédelmi ruhás alakulatok verik szét az iPhone-gyárban kirobbant tüntetést
Négy hete szigorúan lezárták a világ legnagyobb iPhone-gyárát a kínai Csengcsouban. A dolgozók úgy tűnik, megelégelték, hogy nem mehetnek haza, miközben az ezért járó fizetésük is csúszik, így tüntetésekbe kezdtek, amelyek erőszakba torkolltak.

Azt már októberben sejteni lehetett, hogy az Apple nem fog annyi iPhone 14 Prot és 14 Maxot gyártatni, mint szeretett volna. Akkor a Reuters azt jelentette, hogy a tervezettnél akár harminc százalékkal kevesebb kütyü készülhet el a Foxconn-nál, az Apple legismertebb és legfontosabb beszállítójánál, Csengcsouban, ahol körülbelül kétszázezren dolgoznak. A tajvani székhelyű vállalat gyártja a világ összes iPhone-jának a hetven százalékát, igaz, nem csak Kínában; az elmúlt hónapokban egyre többet hallani arról, hogy a termelés egy részét fokozatosan áthelyezik Indiába. A COVID-káosz miatt a csengcsoui üzemből már októberben elkezdtek elszökni a munkások, amikor a cég arra kötelezte őket, hogy a kantin helyett a szobájukban étkezzenek, ami a közelgő lezárásokra utalt.

A Foxconn magasabb béreket és bónuszokat ígért azoknak, akik október végétől november közepéig minden műszakjukat felveszik: ingyen étkezést és körülbelül nyolcvanezer forintnyi jüant. Most azonban a The Verge-ön arról írnak, hogy az "iPhone-városban" kedd óta tüntetések zajlanak, nem csak a gyár lezárása miatt, hanem azért is, mert a bent lévőknek nem jut elég étel és egyéb ellátás, illetve a beígért pénz is késik. "Adjátok ide a pénzünket", "Védjük meg a jogainkat" - skandálják a munkások, akik összetűzésbe kerültek a helyi rendőrökkel, és vegyvédelmi ruhába öltözött felügyelőkkel is. Közösségi média ide vagy oda, kevés fotó és videó kerül ki a helyszínről, a népszerű kínai platformon, a Weibón úgy tűnik, hogy cenzúrázzák az "iPhone-zavargások" hashtaget.

Az Apple a nyilatkozatai alapján nagy hangsúlyt fektet a partnereinek, beszállítóinak a tisztességes és felelős működésére - Tim Cook jelenlegi vezérigazgató már tíz éve azt állította, hogy "minden egyes munkással törődünk az ellátási láncunkban". Tavaly májusban is büszkén nyilatkoztak arról, hogy milyen előrelépéseket tettek ezen a téren. Ugyanakkor szinte pontosan két éve írtunk arról a Rakétán, hogy az indiai Bangalore-ban a munkások ablakokat törtek be, gépeket és telefonokat tettek tönkre bérfeszültségek miatt. Kérdés, hogy a csengcsoui események mikor és hogyan csillapodnak majd, illetve erről mi fog kiszivárogni a gyár kerítésén kívülre.

(Borítókép: In Pictures Ltd./Corbis via Getty Images)

Borzasztó higiéniai körülmények közt készülnek az iPhone-ok Indiában, vizsgálódik az Apple Változást követelnek a Foxconn-nál dolgozó nők, akik nagyjából havi negyvenötezer forintot keresnek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.