Véletlenül szétosztott 90 millió dollárt az ügyfelei között egy decentralizált pénzügyi platform, de visszakérik az ajándékot

2021 / 10 / 02 / Bobák Zsófia
Véletlenül szétosztott 90 millió dollárt az ügyfelei között egy decentralizált pénzügyi platform, de visszakérik az ajándékot
A felhasználók döntésén múlik, hogy visszaküldik-e a váratlanul beérkezett összeget, de a Compound alapítója már az adóhatósággal is fenyegetőzött első kétségbeesésében.

A Compound nevű decentralizált pénzügyi protokoll egy, az Ethereum blokkláncra épülő hitelező szolgáltatás, ahol a hitelfelvevők hiteleket kapnak, a hitelezők pedig különböző szintű kamatokhoz juthatnak a behelyezett kriptoeszközeikért cserébe, a kamatok összege nem fix, hanem az adott eszköz aktuális kereslet-kínálati aránya szabja meg. A behelyezés után a hitelező cTokent kap, ami az általa kölcsönbe adott eszközt reprezentálja, valamint az ügyfelek szerzhetnek COMP nevű kriptopénzt is, a Compoundon zajló tevékenységeikért cserébe. Az egész folyamat decentralizált, vagyis, ahogy az a kriptoügyleteknél lenni szokott, nem egy központi intézményen, bankon keresztül történik a hitelezés és kamatszerzés, a megbízható működést okosszerződések garantálják.

Az ügyfelek általában nem kapnak hatalmas összegeket kamatként a kriptoeszközeikért cserébe, de szerdán este ez a helyzet átmenetileg megváltozott: nagyjából 90 millió dollárnyi (28 milliárd forint) COMP token került szétosztásra a felhasználók között egy rendszerfejlesztés közben történt hibának köszönhetően. A bug a Comptroller Szerződésben bújt meg, amelynek így teljes tartalékai az ügyfelekhez kerültek, ez 280 000 COMP-ot jelentett (a token árfolyama ingadozik, de jelenleg a Coinbase adatai szerint már 342 dollárt ér).

A CNBC beszámolója szerint a Compound alapítója, Robert Leshner azonnal reagált az eseményekre és Twitter üzenetben kérte a szerencsés felhasználókat, hogy juttassák vissza minél hamarabb a tokeneket, a döntés azonban rájuk van bízva, mivel valójában nem kötelezi rá őket semmi, hogy mondjanak le a váratlanul megszerzett 'vagyonukról'. Leshner ezzel tisztában is van, ezért a jutalmazás és büntetés kettős eszközét alkalmazta: megengedte az ügyfeleknek, hogy megtartsanak 10%-ot a cég jóindulatának jeleként, amennyiben a többit visszaadják, de figyelmeztette azokat, akik a teljes összeg megtartása mellett döntöttek, hogy az az adóhatóság számára kötelezően bejelentendő nyereségnek számít, és emiatt az adataik nyilvánosságra kerülhetnek.

Ezt sokan egyfajta fenyegetésként értelmezték, Leshner pedig később maga is megbánta és meggondolatlan lépésnek nevezte az üzenet megírását. A Coindesknek adott interjújában elmondta: az ügyfelek most egyfajta morális dilemmával kell, hogy szembenézzenek: vannak, akik úgy gondolják, hogy a Compound típusú protokollok előnyére válnak az egész ökoszisztémának, ezért érdekükben áll fenntartani a megfelelő működését (és visszatéríteni az összeget), de vannak olyanok, akik inkább a kereskedő szemszögéből nézik a dolgot.

"A kereskedő hozzáállása szerint a 'Pénz az pénz' és ez az egyetlen erkölcsi normája a kriptónak."

- mondta Leshner.

A felhasználók egy része azonban úgy tűnik, hogy a közösségi szellemet helyezte a pénzügyi érdekei elé és azóta sokan lemondtak az ajándékokról, október elsejéig összesen 37,493 COMP-ot térítettek vissza és azóta is folyamatosan érkeznek be az összegek, a Compound megalkotója pedig minden egyes ügyfélnek megköszöni a tokenek visszatérítését a Twitter oldalán.

A CNBC-nek nyilatkozó Mudit Gupta blokkláncokkal foglalkozó biztonsági szakember elmondása szerint nem lenne példa nélküli esemény, ha a teljes összeg visszakerülne a Compoundhoz, mivel korábban már történt egy hasonló eset az Alchemixszel néhány hónappal ezelőtt és ők majdnem mindenkitől visszakapták a szétosztott extra jövedelmeket.

(Fotó: Getty Images/John Lund)

További cikkek a témában:

Félmilliárd forintot ad vissza egy kábítószer-kereskedőnek a svéd állam, mert emelkedett a bitcoin árfolyama Néha egészen fura precedenseket produkál, amikor a jogalkotók nem tudják időben lekövetni a technológiai fejlődést.
Egy hacker száznyolcvanmilliárd forintnyi összeget lopott kriptovalutában, majd elkezdte inkább visszafizetni Egy hacker a Poly Network sebezhetőségét kihasználva több mint 600 millió dollár értékű kriptovalutát lopott. Azonban egy nap sem telt el, és elkezdett mindent szépen visszafizetni.
Megszüntetné a kriptovalutákkal való kereskedelem anonimitását az Európai Bizottság A javaslatot még most kezdik tárgyalni, de amennyiben elfogadják, a Satoshi Nakamoto által kialakított rendszer megváltozhat és megszűnhetnek a névtelen kriptotárcák is az EU-ban.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.