Veszélybe kerülhetnek a Kárpátok erdői az emberi tevékenység miatt

2022 / 11 / 25 / Bobák Zsófia
Veszélybe kerülhetnek a Kárpátok erdői az emberi tevékenység miatt
A Greenpeace jelentése szerint a világ biológiailag egyik legegyedülállóbb ökoszisztémájának otthont adó területek mérete gyorsan csökken, annak ellenére, hogy papíron jelentős része védettnek számít. De hol kell keresni a probléma forrását?

A Greenpeace néhány napja adta ki a jelentését a Kárpátok hegyvonulatának erdeiről, amelyek a szervezet elemzése szerint bajban vannak: a lombozat által borított területükből 7350 négyzetkilométernyit veszítettek az elmúlt két évtizedben olyan okok miatt, ami az emberi beavatkozásnak köszönhető és nem természetes folyamatoknak. Noha az erdő fáit időnként a tűzesetek és más tényezők is megtizedelik, de jelentős része a veszteségeknek az ipari fakitermelés miatt történik, ami sokkal nagyobb mértékű, mint amit a biodiverzitás csökkenése és egyéb problémák kialakulása nélkül elbírnak az erdők.

A Kárpátok 1500 kilométer hosszúságú vonulatai összesen 209 000 négyzetkilométer területet fednek le, ahol a világ biológiailag egyik legváltozatosabb és legegyedibb ökoszisztémája található, olyan fajokkal, amelyek veszélyeztetetteknek számítanak, vagy itt találhatóak meg a legnagyobb számban Európában. Több mint 7000 barnamedve, 3500 farkas, 2300 hiúz, 31 hüllő és kétéltű faj él itt, valamint a pataksügér, ami az egyik legritkább halfaj a kontinensen és az élőhelye rendkívüli módon leszűkült az elmúlt időkben. Az erdőterületek több mint fele elméletileg (papíron) védett területnek számít, mivel a Natura 2000-es régiókhoz tartozik, de a Greenpeace jelentése szerint ez nem jelenti azt, hogy a fák valóban védelmet élveznének, csak 3%-on nem lehet fákat kivágni és új utakat építeni.

A Greenpeace a vizsgálatok során az úgynevezett KEO (Carpathians Environment Outlook) területekre koncentrált, amelyek a 2004-ben az ENSZ környezetvédelmi programja által kezdeményezett projekt keretében meghatározott régiók: hét ország, Csehország, Lengyelország, Románia, Szerbia és Montenegró, Szlovákia, Magyarország és Ukrajna területéhez tartoznak és az ENSZ is kiadott róluk egy jelentést 2007-ben. A Greenpeace a vizsgálati eredményeit műholdas felvételekre, helyszíni ellenőrzésekre és szakértői nyilatkozatokra alapozta, amelyek segítségével megállapították, hogy a fakitermelés és az utak építése miatti fakivágási tendenciák erősen nyomot hagynak az erdőkön és veszélyeztetik az ökoszisztéma egészségéhez hozzájáruló fontos területeket.

A közzétett számok alapján az elmúlt két évtizedben a fakitermelés miatt 7350 négyzetkilométernyi lombbal borított terület veszett el a KEO régióból. A Landsat felvételek tanúsága szerint 2000-ben ez a térség 104 903 négyzetkilométeres volt, 2000 és 2010 között 3,5%-a tűnt el, 2010 és 2020 között 3,8%-a. Az előrejelzés azt mutatja, hogy amennyiben a trend nem módosul, akkor 2050-re a valahai (2000-ben mért) összterület 20%-a, 20 036 négyzetkilométernyi lombkoronás erdő lesz a múlté. Ez nem csak az elveszett fák miatt jelent problémát, hanem azért is, mert ezzel együtt a régebbi erdőszakaszok is veszélybe kerülnek, pedig ezek fontos szerepet játszanak az erdő egészsége, regenerálódása és a lehetséges helyreállítás szempontjából. Az erdő összetételének megváltozása a biodiverzitásnak sem kedvez és a hagyományosan itt élő, ritka fajok kiszorulhatnak a környékről, átadva helyüket a sokkal elterjedtebb típusoknak.

A jelentés kitér a fák között kiépített infrastruktúrával kapcsolatos problémákra is, az elemzések szerint ugyanis rendkívül sok utat vágtak az erdőkben, ami az állatok mozgásának korlátozása mellett a vízmozgásra is hatással van, áradásokat okozva és megváltoztatva a tájat.

Az utak sűrűsége a legextrémebb esetben körülbelül 15-szöröse volt az ajánlott útsűrűségi értékeknek,

ami különösen a lengyel régióban érhető tetten.


Környezetvédők tiltakoznak az erdőirtás ellen a lengyelországi Turnica területén 2021-ben (Kép: Dominika Zarzycka/NurPhoto/Getty Images)

A Kárpátok erdeinek állapota, ugyanúgy, ahogy a világ minden erdős területének egészsége fontos aspektusa az emberi jólétnek is, mivel a fák fontos szén-dioxid megkötő szerepet játszanak és ezzel a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentésében segítenek. Az UNESCO adatai szerint a Kárpátok és Európa más területein lévő bükkerdők a leghatékonyabb CO2 megkötő régiók közé tartoznak: évente hektáronként 11 tonna szén-dioxidot nyelnek el. A Greenpeace felszólította az európai vezetőket, köztük a magyar kormányt is, hogy aktívan tegyenek a túlzott fakivágások ellen és hozzák létre az emberi beavatkozástól mentes területek hálózatát, ezzel védve az erdőket a további veszteségektől.

"A Kárpátok pótolhatatlan szövetségesünk abban, hogy megküzdjünk a klímaváltozás és az élővilág összeomlása okozta válságokkal, és mint ilyen, Európa legjobban védett régiói közé kellene tartoznia."

- írja a szervezet a jelentésében.

(Fotó: Staffan Widstrand/Dominika Zarzycka/NurPhoto/Getty Images)

Több mint száz ország vezetőjének közös bejelentése szerint 2030-ra véget érnek az erdőirtások a világon Az Egyesült Nemzetek Szervezetének 26. éghajlatváltozási konferenciáján a világ erdőterületeinek 85%-át birtokló 105 ország vezetői tettek arra ígéretet, hogy megállítják az erdők irtását és visszafordítják a negatív folyamatokat.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.