Videójátékok és tágabb értelemben vett kultúra: mit tartogat a jövő?

2020 / 12 / 04 / Felkai Ádám
Videójátékok és tágabb értelemben vett kultúra: mit tartogat a jövő?
A Web Summit Parallel Universes előadása arról szólt, miként hat a videójáték a kultúra többi szegmensére, elsősorban a divatra. A kérdésről Virgil Abloh, a Louis Vuitton művészeti igazgatója és Jens Hilgers, a Bitkraft Ventures alapítója beszélgetett egymással.

Virgil Abloh szerint a videójátékok jelentősége mára abban is rejlik, hogy társadalmi térként működnek. Ez azt jelenti, hogy akár barátságok is szövődhetnek emberek között a világ különböző tájain, akik a kikapcsolódásnak ezt a módját választják. Mivel pedig egyre többünkre igaz, hogy ezekkel a játékokkal nőttünk fel, mindez egyre fontosabb közös alapot teremtő, nosztalgikus élmény is. Abloh észrevett egy érdekes folyamatot, szerinte a divatvilág megváltozása, az hogy a nagy központokon kívül lehetőség nyílt belépni ebbe a világba akár egy amerikai város külvárosi negyedéből is, időben párhuzamosan zajlott a játékok mainstreammé válásával. Abloh elmondta azt is, hogy a divat alapvetően azt jelenti, hogy érzéseket kössünk egy élettelen dologhoz a márka, a dizájn vagy bármi segítéségével. Azonban ez az élettelen dolog lehet virtuális is, így semmi akadálya annak, hogy a divat megjelenjen a videójátékokban.

Jen Hilgers úgy látja, hogy a játékoknak fontos a hatása, hogy egyre kijjebb tolják a technológia határait, a CPU-k és a GPU-k fejlődésének egyik hajtóereje a mind hihetőbb, átélhetőbb virtuális világok létrehozása. Csatlakozva Ablohhoz szerinte sok mai felnőtt számára a játék inspirációt jelent, ezek az emberek pedig, akik a legkülönbözőbb területeken dolgozhatnak, a munkájukon keresztül beszivárogtatják a játékokat ezekbe a szegmensekbe. Ugyanakkor egyre inkább tapintható egyfajta összeolvadása a valóságnak és a szimulációnak, és a fiatalabbak ezzel kapcsolatban már nem fognak olyan éles határokat húzni, mint az idősebb generációk tagjai. Az például, hogy szeretnénk magunknak minél egyedibb avatárt az Animal Crossingban, ugyanazon a tőről fakad, mint hogy a valóságban is szeretnénk különböző módokon kifejezni a személyiségünket. Hilgers bőven elképzelhetőnek tartja, hogy virtuális tárgyak is ritkává és így értékessé váljanak. Például egy virtuális eszköz esetén visszakövethető annak minden korábbi tulajdonosa, ami miatt lesz egy története, ami rögtön egyediséget, és ezzel együtt értéket is jelent. A tárgyak visszakövetésének a hasonló lehetősége pedig a valóságban sokkal nehézkesebb. Hilgers szerint az egyedi, értékes virtuális tárgyak kereskedelme irányába mutatnak az erővonalak.

További cikkek a Rakétán:

Mi ez az egész Animal Crossing őrület? Unatkozik? Barátkozzon mosómedvékkel!

A videójátékok hőskoráról szól a Netflix új dokumentumsorozata A Netflix szélesebb rétegeknek szánt, és ilyen értelemben hiánypótló dokumentumsorozatának akadnak jó pillanatai, de az első évad inkább kihagyott lehetőség, mint bármi más.

A videojáték jó üzletnek tűnik a karantén idején, de tényleg az? Rekordmennyiségű játékos nem jelent automatikusan rekordösszegű bevételt, a kisebb, független stúdiók pedig kifejezetten bajban vannak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.