A felhőkarcolók legvékonyabbika épült meg New Yorkban

2022 / 04 / 12 / Bobák Zsófia
A felhőkarcolók legvékonyabbika épült meg New Yorkban
A New York-i Steinway Tower 435 méter magasságával csak a város harmadik legmagasabb épülete, de az arányait tekintve ez a ceruzatorony a legvékonyabb mind közül.

A Manhattanben található 111 West 57th Street, másnéven Steinway Tower nevét az épülettel szomszédos Steinway Hallról kapta, ahol az egykori Steinway & Sons cég nyitott zongoraboltot és előadótermet az 1920-as években. A felhőkarcolót már 2015-ben elkezdték építeni, de később finanszírozási gondok miatt évről évre csúsztak a munkálatok az eredeti tervekhez képest, így a kész épületet csak most nyitották meg a tulajdonosok előtt, akik immár beköltözhetnek a luxuslakásaikba.

A 435 méteres, 84 emeletes torony 46 lakást rejt, melyek egy-egy szintet foglalnak el az épületből, de több duplex lakás is található köztük és többek között a Central Parkra nyújtanak kilátást. A tervekhez az ihletet az Art Deco stílus és Manhattan 1920-as és 1930-as években készült felhőkarcolóinak formavilága adta, ekkoriban készült el például a Chrysler Building és az Empire State Building is, amelyek születésük után azonnal New York ikonikus látványosságaivá váltak.

A 111 West 57th Street is egészen különleges konstrukciónak számít, ez ugyanis a legvékonyabb felhőkarcoló nem csak Manhattanben, de az egész világon, legalábbis a tervezők elmondása szerint, bár hasonlóan karcsú épületek a világ több pontján magasodnak a lakosok feje fölé. Az úgynevezett ceruzatornyok kategóriájába azok a rendkívül vékony felhőkarcolók tartoznak, amelyek magasság-szélesség arányai meghaladják a 10:1-es arányt (vékony felhőkarcolónak már 7:1-től is lehet nevezni egy tornyot, de nincs pontos behatárolás), ezek a kis alapterületű épületek helyspórolás céljából népszerűvé váltak a zsúfolt ázsiai városokban, főként Hongkongban, de nem egy példányuk felbukkant New Yorkban is. A ceruzatornyok jellegzetesége, hogy általában egy emeleten csak egy lakás található, amelyek néha nem túl nagy kiterjedésűek, de a különleges elhelyezkedésük és berendezésük miatt luxuslakosztályoknak számítanak. A Steinway Tower lakásai azonban meglehetősen nagyok, 350 és 650 négyzetméteres is tartozik közéjük, több hálóval és fürdőszobával.

A 111 West 57th Street magasságának és alapterületének aránya 24:1, míg az eredeti World Trade Centeré 6,5:1, az Empire State Buildingé pedig 2,95:1. A jóval karcsúbb kialakítást az 1920-as évekhez óta megfogyatkozott beépíthető területek mennyisége és az azóta kifejlesztett, sokkal strapabíróbb szerkezetek előállítására alkalmas anyagok megjelenése is motiválja, ilyen a megerősített beton is, ami lehetővé tette a legvékonyabb torony létrehozását is. A SHoP Architects által tervezett épületet kívülről üveg és terrakotta fedi, de belül vasbetonnal kombinált megerősített betonból áll, amelynek teherbírása 14 000 psi, azaz 96 megapascal, ez az erősség elengedhetetlen az új típusú felhőkarcolók építésénél Silvian Marcus mérnöknek az Aggregate Researchnek adott interjúja szerint. A robosztussága miatt a volt World Trade Center helyén lévő komplexum legmagasabb tornyának, a One World Trade Center készítéséhez is ilyen anyagot használtak.

A szupervékony felhőkarcolók tervezése során emellett a szél hatását is figyelembe kell venni az épület ingásának megakadályozására, ennek érdekében a Steinway Tower legfelső elméletén 800 tonnás, a potenciális rezgéseket csillapító egységet helyeztek el.

(Dezeen, SHoP Architects)

Száz méter magas felhőkarcoló épülhet Berlinben - fából A 29 emeletes lakóépület a legmagasabb ilyen jellegű építmény lesz a világon, noha fából készült épületből van, ami még ennél is magasabb.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.