Virtuális avatar segíti a bécsi utasok közlekedését

2021 / 09 / 25 / Bobák Áron
Virtuális avatar segíti a bécsi utasok közlekedését
A bécsi közlekedési vállalat egy olyan virtuális jeltolmács kifejlesztésén dolgozik, amivel a siketek és nagyothallók valós időben kaphatják meg a telefonjukon a forgalmi információkat.

Ahogy azt a Bécs Város Külképviseleti Irodájának sajtóközleménye írja, a bécsi közlekedési vállalat mobilos alkalmazásában elérhető Iris nevű virtuális munkatárs képes jelnyelvre lefordítani az utazási információkat, amivel Ausztriában mintegy tízezer utas életét könnyíti meg, de ha az egész Unióban elterjedne, azzal csaknem félmillió hallásproblémával küzdő emberen segíthetne.

"A jeltolmács-alkalmazás alapja, hogy az utastájékoztató üzenetek standardizáltak. Így a mintegy ötezer megállónevet és harminc műszaki problémát előre le lehet fordítani. Forgalmi zavar esetén a megállókban és járműveken elhangzó információkat szinte azonnal, automatikusan le lehet fordítani jelnyelvre. Az így elkészült animált videókat az utasok a WienMobil telefonos alkalmazásban nézhetik meg" - írja a sajtóközlemény, ami szerint a fejlesztést ősszel kezdik el tesztelni, és amennyiben sikeres lesz, tovább bővítik az alkalmazást.

A prototípust az érdeklődők 2021. szeptember 25-én próbálhatják ki először a Remise Közlekedési Múzeumban, ahol a Tramwaytag alkalmából berendeznek egy területet, ahol a látogatók úgy tapasztalhatják meg a bécsi közösségi közlekedést, ahogy azt a siketek és nagyothallók élik meg nap mint nap.

További cikkek a témában:

Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted? Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztet Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.

A hátizsákjuk segíthet tájékozódni a látássérülteknek A gépi látás kulcsfontosságú eleme az önvezető járművek elterjedésének, viszont egy fejlesztő rájött, hogy ugyanez a technológia a látássérültek életét is jelentősen megkönnyítheti.

A Google csinált egy alkalmazást, amivel a szemünkkel kommunikálhatunk másokkal A Look to Speak a cég szerint a beszédképtelen embereknek nyújt segítséget a kommunikációhoz.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az “új Concorde” – így emelkedett levegőbe a következő generációs szuperszonikus kereskedelmi gép
Az XB-1 a Concorde óta az első nem katonai szuperszonikus repülő, amely visszahozhatja a szuperszonikus kereskedelmi repülés korszakát. A gép most először emelkedett a magasba, amiről videó is készült.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.