A hátizsákjuk segíthet tájékozódni a látássérülteknek

2021 / 03 / 25 / Bobák Áron
A hátizsákjuk segíthet tájékozódni a látássérülteknek
A gépi látás kulcsfontosságú eleme az önvezető járművek elterjedésének, viszont egy fejlesztő rájött, hogy ugyanez a technológia a látássérültek életét is jelentősen megkönnyítheti.

Bár az utóbbi időben egyre több hír érkezik olyan ígéretes kutatásokról, amelyek azzal a reménnyel kecsegtetnek, hogy a vakság egyszer visszafordíthatóvá válik, a hétköznapok szintjén a látássérültek még mindig leginkább a fehér botra vagy a vakvezető kutyákra vannak utalva a tájékozódásban. Pedig a probléma közel sem marginális, hiszen a legfrissebb kutatások szerint a világon mintegy 255 millió látássérült és 49 millió vak ember él, vagyis az emberiség mintegy 4%-a küzd valamilyen szintű látásvesztéssel.

Az elmúlt évtizedekben ezzel együtt számos olyan technológia fejlődött ki, ami előbbre lendítheti a tájékozódást: a GPS ma már minden telefonban megtalálható, egy nagy felbontású kamera és processzor egészen kis helyen is elfér, és a mesterséges intelligencián alapuló gépi látás is rendkívüli fejlődésen ment keresztül - nem kis részben annak köszönhetően, hogy ez utóbbi technológia az önvezető autók számára is kulcsfontosságú lesz, hogy képesek legyenek értelmezni az őket körülvevő világot.

A kaliforniai Fellow Robots cég mérnökének, Jagadish Mahendrannak egy látássérült barátjával való találkozó közben jutott eszébe az ötlet, hogy a gépi látást más célokra is fel lehetne használni, így önerőből összerakott egy olyan hordható eszközt, ami képes szavakkal leírni a viselőjének a körülötte látható dolgokat - írja a Freethink. A MIRA nevű prototípus három részből áll: egy hátizsákból, ami a számítási feladatok elvégzéséhez szükséges laptopot vagy Raspberry Pi számítógépet valamint a GPS-egységet tartalmazza, egy övtáskából, amiben a nyolc órás folyamatos üzemidőt lehetővé tevő akkumulátorok vannak, valamint egy mellényt, amire egy mesterséges intelligenciával működő Luxonis Oak-D AI kamerát rögzítettek, és az Intel által kifejlesztett technológiával képes felismerni a körülötte levő tárgyakat. A szett tehát a legkevésbé sem egy technológiai kütyünek néz ki, legrosszabb esetben is túrázónak néznék a viselőjét.

Mahendran és csapata az elérhető fényképes adatbázisok és saját fotók alapján megtanították a kamerának, hogy felismerje a közlekedés közben gyakran előforduló dolgokat, mint például az útpadkát, a kereszteződéseket vagy akár a járdára belógó faágat, a MIRA pedig ezekről egy vezeték nélküli fülhallgatón keresztül értesíti a hátizsák viselőjét. A rendszer emellett manuálisan is megkérhető rá, hogy írja le, mi van körülötte, ilyenkor az órajárás szerint adja meg a közelben levő objektumok helyzetét (pl. stop tábla két óránál).

A hátizsák egyik előnye, hogy egyáltalán nem kerül csillagászati összegbe: a prototípus 800 dollárba került, vagyis olcsóbb, mint egy mai csúcskategóriás telefon, de a fejlesztői csapat azon dolgozik, hogy még lejjebb vigyék az árát. Ebben segíthet, hogy a tervek szerint hamarosan publikálják a kutatási eredményeiket, emellett pedig minden, a MIRA építéséhez szükséges dokumentumot szabadon elérhetővé tesznek a kódoktól az adatbázisokig.

(Borítókép: Halfpoint/Getty Images)

További cikkek a témában:

A Google most egy olyan eszközön dolgozik, amivel a vakok is segítség nélkül futhatnak Az elmúlt években számtalan példát láthattunk rá, hányféleképpen segítheti a mesterséges intelligencia az életünket, de a Project Guideline ezek közül is valószínűleg az egyik leghasznosabb.

Magyar kutató vezetésével sikerült komoly áttörést elérni a vakság kezelésében A dr. Roska Botond vezette kutatócsapatnak a világon elsőként sikerült létrehoznia olyan mesterséges retinát, amely az egészséges felnőtt ember szervének megfelelően funkcionál.

Az evolúció következő lépcsőfoka, a viselhető robotváz A robbanásszerű fejlődésnek köszönhetően az exoszkeletonok ma már az élet számos területén könnyítik meg az emberek mindennapjait, többek között stroke-on átesett betegeknek segítenek újra járni, vagy egyenesen szupererőt adnak a használójuknak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.