Visszafordíthatóvá válhat a hallásvesztés egy új eljárásnak köszönhetően

2022 / 05 / 04 / Bobák Áron
Visszafordíthatóvá válhat a hallásvesztés egy új eljárásnak köszönhetően
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a hallás kisebb vagy nagyobb mértékű károsodása mintegy 1,5 milliárd embert érint a világon, 2030-ra ez a szám pedig akár egymilliárddal is tovább emelkedhet. Bár rendkívül széles körben elterjedt problémáról van szó, a halláskárosodásra jelenleg az egyetlen megoldást a hallókészülékek jelentik, de egy, az MIT kutatói által alapított vállalatnak köszönhetően ez hamarosan megváltozhat.

Bár a halláskárosodásnak számtalan különböző formája van, messze a leggyakoribb esetnek az úgynevezett idegi hallásvesztés tekinthető, amikor valaki a belső fülben található szőrsejtek elhalása miatt veszíti el részlegesen vagy teljesen a hallását. A csigában található, több tízezer szőrsejt felelős azért, hogy az információkat az agyunkba továbbítsák, ezeknek a száma viszont a kor előrehaladtával csökken. Az öregedésen kívül többek között a zajártalom, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és különböző fertőzések is ritkíthatják a szőrsejtek számát, amelyek más sejtekkel ellentétben nem regenerálódnak.

Robert Langer, David Lucchino, Chris Loose és Jeff Karp még a 2010-es évek elején kezdtek el kísérleteket folytatni az úgynevezett progenitor sejtekkel, amelyek az őssejtekhez hasonlóan képesek másfajta sejtekké alakulni, így molekulák segítségével fülszőrsejtekké is átprogramozhatóak. Az ígéretes eredményeket látva a kutatók megalapították a Frequency Therapeuticsot, majd olyan eljárást fejlesztettek, amellyel már klinikai kísérletekben is tesztelhették a módszert.

A vállalat sajtóközleménye szerint az eddigi eredmények igencsak biztatóan alakultak: az elmúlt években a Frequency Therapeutics több mint kétszáz ember bevonásával végzett el négy tesztet, amelyek közül háromban sikerült egyértelműen kimutatni a tesztalanyok hallásának javulását. "Az alanyok közül néhányan már harminc éve nem hallottak, most viszont azt mondják, hogy végre elmehetnek egy zsúfolt étterembe, és mégis hallják, amit a gyerekeik mondanak" - világított rá a kutatás emberi oldalára Langer. A vállalat tudományos igazgatója, Chris Loose szerint főként a beszédértés javításában értek el jelentős eredményeket, ami a kutatásaik elsőszámú célja, és jellemzően a páciensek is ezt említik a legfontosabb szempontként. Bár a tesztek közül az egyik során nem tapasztaltak pozitív eredményt a kontrollcsoporthoz képest, de a cég szerint ez a kísérlet tervezésében bekövetkezett hibáknak, nem pedig az eljárás hatákonyságának a számlájára írható.

A vállalat most egy minden eddiginél nagyobb, 124 fővel elvégzett klinikai kísérlet végrehajtására készül, amelynek az eredményei jövőre várhatóak. Ha újfent sikerül bizonyítaniuk az eljárás hatékonyságát, az nagy lökést adhat a gyógyszerfejlesztéshez, noha egy kereskedelmi forgalomban is kapható termékre még biztosan jó néhány évet kell várni. Jeff Karp, a Harvard-MIT Egészségtudományi és Technológiai Karának kutatója mindenesetre optimista a jövővel kapcsolatban. "Nem lennék meglepve, ha tíz-tizenöt év múlva elérnénk azt a pontot, amikor a hallásromlás visszafordítása a Lasik-féle szemműtéthez hasonló lesz, amely csupán egy-két óra alatt tökéletesen visszaállítja a látást".

(Borítókép: Andrey Popov/Getty Images)

Már kapható a szemcsepp, ami kiválthatja a szemüvegeket Az Egyesült Államokban csütörtökön került boltokba a Vuity nevű készítmény, amely a gyártó szerint forradalmi áttörést hozhat az éles látás visszaállításában.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az F1-mintájára tervezett, high-tech “szteroid Olimpia” a transzhumanizmus felé nyitna kaput
Az F1-mintájára tervezett, high-tech “szteroid Olimpia” a transzhumanizmus felé nyitna kaput
A Peter Thiel és egyéb kiemelkedő befektetők vezette kezdeményezés lényege egy olyan “transzhumanista megközelítésű” olimpia, amely a Forma-1 mintájára működne – azaz nem csak az atléták versenyeznének, de a mögöttük álló csapatok is, amelyek a teljesítményt növelnék technológiai módszerekkel. Nagyon konyhanyelven ez egy olyan Olimpia, ahol a teljesítményfokozók használata nem hogy nem tiltott, hanem egyenesen elvárt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.