Visszafordíthatóvá válhat a hallásvesztés egy új eljárásnak köszönhetően

2022 / 05 / 04 / Bobák Áron
Visszafordíthatóvá válhat a hallásvesztés egy új eljárásnak köszönhetően
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a hallás kisebb vagy nagyobb mértékű károsodása mintegy 1,5 milliárd embert érint a világon, 2030-ra ez a szám pedig akár egymilliárddal is tovább emelkedhet. Bár rendkívül széles körben elterjedt problémáról van szó, a halláskárosodásra jelenleg az egyetlen megoldást a hallókészülékek jelentik, de egy, az MIT kutatói által alapított vállalatnak köszönhetően ez hamarosan megváltozhat.

Bár a halláskárosodásnak számtalan különböző formája van, messze a leggyakoribb esetnek az úgynevezett idegi hallásvesztés tekinthető, amikor valaki a belső fülben található szőrsejtek elhalása miatt veszíti el részlegesen vagy teljesen a hallását. A csigában található, több tízezer szőrsejt felelős azért, hogy az információkat az agyunkba továbbítsák, ezeknek a száma viszont a kor előrehaladtával csökken. Az öregedésen kívül többek között a zajártalom, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és különböző fertőzések is ritkíthatják a szőrsejtek számát, amelyek más sejtekkel ellentétben nem regenerálódnak.

Robert Langer, David Lucchino, Chris Loose és Jeff Karp még a 2010-es évek elején kezdtek el kísérleteket folytatni az úgynevezett progenitor sejtekkel, amelyek az őssejtekhez hasonlóan képesek másfajta sejtekké alakulni, így molekulák segítségével fülszőrsejtekké is átprogramozhatóak. Az ígéretes eredményeket látva a kutatók megalapították a Frequency Therapeuticsot, majd olyan eljárást fejlesztettek, amellyel már klinikai kísérletekben is tesztelhették a módszert.

A vállalat sajtóközleménye szerint az eddigi eredmények igencsak biztatóan alakultak: az elmúlt években a Frequency Therapeutics több mint kétszáz ember bevonásával végzett el négy tesztet, amelyek közül háromban sikerült egyértelműen kimutatni a tesztalanyok hallásának javulását. "Az alanyok közül néhányan már harminc éve nem hallottak, most viszont azt mondják, hogy végre elmehetnek egy zsúfolt étterembe, és mégis hallják, amit a gyerekeik mondanak" - világított rá a kutatás emberi oldalára Langer. A vállalat tudományos igazgatója, Chris Loose szerint főként a beszédértés javításában értek el jelentős eredményeket, ami a kutatásaik elsőszámú célja, és jellemzően a páciensek is ezt említik a legfontosabb szempontként. Bár a tesztek közül az egyik során nem tapasztaltak pozitív eredményt a kontrollcsoporthoz képest, de a cég szerint ez a kísérlet tervezésében bekövetkezett hibáknak, nem pedig az eljárás hatákonyságának a számlájára írható.

A vállalat most egy minden eddiginél nagyobb, 124 fővel elvégzett klinikai kísérlet végrehajtására készül, amelynek az eredményei jövőre várhatóak. Ha újfent sikerül bizonyítaniuk az eljárás hatékonyságát, az nagy lökést adhat a gyógyszerfejlesztéshez, noha egy kereskedelmi forgalomban is kapható termékre még biztosan jó néhány évet kell várni. Jeff Karp, a Harvard-MIT Egészségtudományi és Technológiai Karának kutatója mindenesetre optimista a jövővel kapcsolatban. "Nem lennék meglepve, ha tíz-tizenöt év múlva elérnénk azt a pontot, amikor a hallásromlás visszafordítása a Lasik-féle szemműtéthez hasonló lesz, amely csupán egy-két óra alatt tökéletesen visszaállítja a látást".

(Borítókép: Andrey Popov/Getty Images)

Már kapható a szemcsepp, ami kiválthatja a szemüvegeket Az Egyesült Államokban csütörtökön került boltokba a Vuity nevű készítmény, amely a gyártó szerint forradalmi áttörést hozhat az éles látás visszaállításában.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.