Visszatért a Crew Dragon a két asztronautával a fedélzetén

2020 / 08 / 02 / Felkai Ádám
Visszatért a Crew Dragon a két asztronautával a fedélzetén
A május 30-i kilövést követően a Crew Dragon Endeavour két űrhajósa, Bob Behnken és Doug Hurley körülbelül két hónapot töltött a Nemzetközi Űrállomáson. A visszatérés ma, augusztus másodikán, budapesti idő szerint este háromnegyed kilenc körül történt meg.

A becsapódás helyszíne a Mexikói-öböl, nem messze Florida partjaitól. Ez volt az USA első vízbe landolása 1975 óta, amikor is a NASA asztronautái egy közös Apollo-Szojuz tesztküldetésről tértek vissza.

A visszatérés kapcsán a legfontosabb faktor az időjárás volt. A NASA és a kapszulát fejlesztő és működtető SpaceX vállalat hét különböző becsapódási helyet jelöltek ki. A végül kijelölt zónában ugyan éppen az Isaias trópusi vihar tevékenykedett, de ennek elhanyagolható volt a hatása: az időjárás teljesen ideális volt. De kijelöltek egy tartalék zónát is Panamaváros közelében.

A visszatérés fennakadás nélküli lezajlása azért volt fontos, mert ez a Demo-2 misszió hivatott azt bizonyítani, hogy a Crew Dragon kaszula (valamint a többször felhasználható Falcon 9 rakéta) képes embert szállítani a Nemzetközi Űrállomásra. Ezután rendszeresen fognak a SpaceX hajóján feljutni a NASA űrhajósai az ISS fedélzetére. Már a kilövés is történelmi esemény volt, hiszen 2020 május 30-án 9 év után először lőttek fel amerikai földről amerikai űrhajósokat. Valamint ez volt az első eset, hogy az űrhajósokat egy magáncég szállította.

Az Endeavour nevű kapszula augusztus 1-jén vált le az Űrállomásról, hogy megkezdje 19 órás útját hazafelé. Az űrhajósok 150 kilogrammnyi felszerelést is hoznak vissza magukkal a Földre. Emellett egy amerikai zászlót is hoznak vissza magukkal, ezt az utolsó, 2011-es space shuttle személyzete hagyta ott, és a tervek szerint a zászlót legközelebb az Artemis program keretében tűzik majd ki a Holdon.

Az Endeavour 28,200 kmh-ás sebességgel lépett be a légkörbe, és a hőpajzs feladata volt, hogy a járművet 560 km/h-ás sebességre lassítsa. A hőpajzs védte az űrhajósokat is az extrém hőmérséklettől, amit a légkörrel történő súrlódás okozott. A kapszulát végül négy ejtőernyő lassította le 24 km/h-ás sebességre, amellyel az űrhajó végül a vízbe csapódott. A becsapódásra budapesti idő szerint 20:48-kor (percre pontosan a megjósolt időpontban) sor került.

Most hajók gyűjtik majd be az űrhajósokat.

(Az illusztrációként használt kép a kiemelésről a Crew Dragon egy korábbi tesztmissziója alkalmával készült.)

(Kép: Flickr/NASA Kennedy)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Egy magányos csillag mentheti meg a Földet, amelyen a felszíni életnek sokkal kevesebb ideje maradt, mint azt hinni szokás
Egy magányos csillag mentheti meg a Földet, amelyen a felszíni életnek sokkal kevesebb ideje maradt, mint azt hinni szokás
Kevesebb az időnk, mint azt hinni szokták: a Föld már jóval ezelőtt lakhatatlanná válhat, hogy a Nap vörös óriássá alakulna. Szerencsére megmentheti a bolygót, ha egy elhúzó csillag letéríti a Földet a pályájáról vagy akár ki is szabadítja a Naprendszerből.
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
A Nemzetközi Űrállomásról indult orosz Progressz MS-23 teherszállító űrszondát szándékosan égették el a Föld légkörében egy rövid, de látványos tűzijáték kíséretében, amit az űrhajósok lencsevégre is kaptak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.