Visszatért a Crew Dragon a két asztronautával a fedélzetén

2020 / 08 / 02 / Felkai Ádám
Visszatért a Crew Dragon a két asztronautával a fedélzetén
A május 30-i kilövést követően a Crew Dragon Endeavour két űrhajósa, Bob Behnken és Doug Hurley körülbelül két hónapot töltött a Nemzetközi Űrállomáson. A visszatérés ma, augusztus másodikán, budapesti idő szerint este háromnegyed kilenc körül történt meg.

A becsapódás helyszíne a Mexikói-öböl, nem messze Florida partjaitól. Ez volt az USA első vízbe landolása 1975 óta, amikor is a NASA asztronautái egy közös Apollo-Szojuz tesztküldetésről tértek vissza.

A visszatérés kapcsán a legfontosabb faktor az időjárás volt. A NASA és a kapszulát fejlesztő és működtető SpaceX vállalat hét különböző becsapódási helyet jelöltek ki. A végül kijelölt zónában ugyan éppen az Isaias trópusi vihar tevékenykedett, de ennek elhanyagolható volt a hatása: az időjárás teljesen ideális volt. De kijelöltek egy tartalék zónát is Panamaváros közelében.

A visszatérés fennakadás nélküli lezajlása azért volt fontos, mert ez a Demo-2 misszió hivatott azt bizonyítani, hogy a Crew Dragon kaszula (valamint a többször felhasználható Falcon 9 rakéta) képes embert szállítani a Nemzetközi Űrállomásra. Ezután rendszeresen fognak a SpaceX hajóján feljutni a NASA űrhajósai az ISS fedélzetére. Már a kilövés is történelmi esemény volt, hiszen 2020 május 30-án 9 év után először lőttek fel amerikai földről amerikai űrhajósokat. Valamint ez volt az első eset, hogy az űrhajósokat egy magáncég szállította.

Az Endeavour nevű kapszula augusztus 1-jén vált le az Űrállomásról, hogy megkezdje 19 órás útját hazafelé. Az űrhajósok 150 kilogrammnyi felszerelést is hoznak vissza magukkal a Földre. Emellett egy amerikai zászlót is hoznak vissza magukkal, ezt az utolsó, 2011-es space shuttle személyzete hagyta ott, és a tervek szerint a zászlót legközelebb az Artemis program keretében tűzik majd ki a Holdon.

Az Endeavour 28,200 kmh-ás sebességgel lépett be a légkörbe, és a hőpajzs feladata volt, hogy a járművet 560 km/h-ás sebességre lassítsa. A hőpajzs védte az űrhajósokat is az extrém hőmérséklettől, amit a légkörrel történő súrlódás okozott. A kapszulát végül négy ejtőernyő lassította le 24 km/h-ás sebességre, amellyel az űrhajó végül a vízbe csapódott. A becsapódásra budapesti idő szerint 20:48-kor (percre pontosan a megjósolt időpontban) sor került.

Most hajók gyűjtik majd be az űrhajósokat.

(Az illusztrációként használt kép a kiemelésről a Crew Dragon egy korábbi tesztmissziója alkalmával készült.)

(Kép: Flickr/NASA Kennedy)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.