Visszavonták az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvényjavaslatot

2020 / 05 / 20 / Bobák Áron
Visszavonták az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvényjavaslatot
Magyarország 2021-től tiltaná be a bevásárlózacskókat és egyéb, egyszer használatos műanyagokat, ám az erről szóló törvényjavaslatot az utolsó pillanatban visszavonták.

A magyar kormány februárban mutatta be azt a nyolcpontos klíma- és természetvédelmi akciótervet, amiben hangsúlyos szerepet kapott az egyszer használatos műanyagok, így többek között a műanyag poharak, tányérok, szívószálak és bevásárlótáskák betiltása. Az országgyűlés szerdán tárgyalta volna azt a törvényjavaslatot, ami alapján ez már 2021. január 1-től megvalósulhatna, ám a kormány az utolsó pillanatban visszavonta a javaslatot.

A törvényjavaslat teljesen betiltaná az 50 mikronnál kisebb falvastagságú műanyag zacskók forgalomba hozatalát, míg a vastagabb zacskókra magas termékdíjat vetne ki. Emellett január elsejétől nem lehetne forgalomba hozni műanyagból készült fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, léggömbökhöz tartozó pálcikákat, expandált polisztirolból készült étel- és italtárolókat sem.

A Semjén Zsolt által jegyzett visszavonásból nem derül ki, hogy erre miért került sor, a Greenpeace ezzel kapcsolatos közleményében viszont arra utal, hogy a műanyaglobbi keze lehet a dologban. "Nem fogjuk hagyni, hogy az eredetileg erős törvényjavaslatot a műanyaglobbi nyomására felhígítsák" - írta Simon Gergely, a környezetvédelmi szervezet vegyianyag-szakértője.


A Greenpeace aktivistáinak demonstrációja az egyszer használatos műanyagok ellen a Hősök terén (Fotó: Pethe Attila / SkyViewAir / Greenpeace)

A Greenpeace emlékeztet rá, hogy az eredeti javaslat meglehetősen előremutató volt, hiszen az európai parlamenti és tanácsi irányelveken túlmenően a műanyag zacskók betiltásáról is rendelkezett. Ezt a szervezet szerint amúgy a magyar lakosság túlnyomó többsége is támogatja: a Závech Research által tavaly novemberben végzett közvélemény-kutatásban az emberek 83%-a nyilatkozott úgy, hogy támogatja az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltását, a Greenpeace által a témában indított petíciót pedig már csaknem 250 ezren írták alá.

A szervezet egy februárban elvégzett kutatásában vizsgálta a magyarországi vizek műanyag-szennyezettségét, amelynek során mind a Dunában, mind pedig a budapesti csapvízben kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét.

(Borítókép: Pixabay)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Így lesz az embernek lélegzetelállító angolkertje vegyszerek nélkül
Így lesz az embernek lélegzetelállító angolkertje vegyszerek nélkül
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorából kiderült, hogy hogyan dolgozik Szomoru Miklós kertész, és hogy mi köze a jövőhöz és a fenntarthatósághoz a kerteknek és a kertészeknek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.