Visszavonták az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvényjavaslatot
2020 / 05 / 20 / Bobák Áron
Visszavonták az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvényjavaslatot
Magyarország 2021-től tiltaná be a bevásárlózacskókat és egyéb, egyszer használatos műanyagokat, ám az erről szóló törvényjavaslatot az utolsó pillanatban visszavonták.

A magyar kormány februárban mutatta be azt a nyolcpontos klíma- és természetvédelmi akciótervet, amiben hangsúlyos szerepet kapott az egyszer használatos műanyagok, így többek között a műanyag poharak, tányérok, szívószálak és bevásárlótáskák betiltása. Az országgyűlés szerdán tárgyalta volna azt a törvényjavaslatot, ami alapján ez már 2021. január 1-től megvalósulhatna, ám a kormány az utolsó pillanatban visszavonta a javaslatot.

A törvényjavaslat teljesen betiltaná az 50 mikronnál kisebb falvastagságú műanyag zacskók forgalomba hozatalát, míg a vastagabb zacskókra magas termékdíjat vetne ki. Emellett január elsejétől nem lehetne forgalomba hozni műanyagból készült fültisztító pálcikákat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, léggömbökhöz tartozó pálcikákat, expandált polisztirolból készült étel- és italtárolókat sem.

A Semjén Zsolt által jegyzett visszavonásból nem derül ki, hogy erre miért került sor, a Greenpeace ezzel kapcsolatos közleményében viszont arra utal, hogy a műanyaglobbi keze lehet a dologban. "Nem fogjuk hagyni, hogy az eredetileg erős törvényjavaslatot a műanyaglobbi nyomására felhígítsák" - írta Simon Gergely, a környezetvédelmi szervezet vegyianyag-szakértője.


A Greenpeace aktivistáinak demonstrációja az egyszer használatos műanyagok ellen a Hősök terén (Fotó: Pethe Attila / SkyViewAir / Greenpeace)

A Greenpeace emlékeztet rá, hogy az eredeti javaslat meglehetősen előremutató volt, hiszen az európai parlamenti és tanácsi irányelveken túlmenően a műanyag zacskók betiltásáról is rendelkezett. Ezt a szervezet szerint amúgy a magyar lakosság túlnyomó többsége is támogatja: a Závech Research által tavaly novemberben végzett közvélemény-kutatásban az emberek 83%-a nyilatkozott úgy, hogy támogatja az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltását, a Greenpeace által a témában indított petíciót pedig már csaknem 250 ezren írták alá.

A szervezet egy februárban elvégzett kutatásában vizsgálta a magyarországi vizek műanyag-szennyezettségét, amelynek során mind a Dunában, mind pedig a budapesti csapvízben kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét.

(Borítókép: Pixabay)

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is!


Rakéta az Instagramon is!
Kövesd be, később jól jársz majd!
Prémium vezetési élmény, azonnali rendelkezésre állás és széles kínálat. Éljen a BMW vezető ajánlataival!
Most online, kényelmesen, egy helyen tekintheti meg a BMW azonnal elvihető készletmodelleit, melyek akár 0 km-es futásteljesítménnyel rendelkeznek. Válogasson a hagyományos belsőégésű, plug-in hibrid és elektromos BMW-k közül!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.