Vízen lebegő buborék-irodákat álmodott meg egy tervező Krakkó szívébe

2021 / 06 / 01 / Perei Dóra
Vízen lebegő buborék-irodákat álmodott meg egy tervező Krakkó szívébe
Sokan álmodoznak arról, hogy milyen jó lenne egy vízparti irodában dolgozni, a Monolight Studio tervezője és tulajdonosa, Agnieszka Białek azonban máshogy képzeli a dolgot. Szerinte a jövőben az lenne igazán menő, ha vízen lebegő kapszulákban tehetnénk ezt.

A tervező koncepciójában újraértelmezte a nem helyhez kötött, rugalmas munkavégzést, és egy privát, környezetbarát (és persze természetközeli), kreativitásnak kedvező teret álmodott meg Krakkó szívébe, a Visztula folyóra. A vízen lebegő, Enclave nevet viselő buborék-irodák környezete minden túlzás nélkül festői, a háttérben ugyanis a Wawel királyi palota található. A helyszínválasztás nem a véletlen műve, Białek ugyanis a lengyel krakkói Képzőművészeti Akadémia tanulója volt, a pandémia idején pedig gyakran tett hosszú sétákat a Visztula-folyó partján.

Visszatérve az irodákra, megálmodójuk úgy képzelte el azokat, hogy csak kajakkal lehessen megközelíteni, célba érve pedig a dolgozók száz százalékban magukban lehetnek, és zavaró tényezők nélkül koncentrálhatnak a munkájukra. Figyelembe véve a pandémia hatásait, a tervező arra is ügyelt, hogy az egymással összekapcsolódó, gubóra emlékeztető irodák egy következő társadalmi távolságtartás idején is komfortzónát és biztonságérzetet nyújtsanak. Az építészeti formák inspirációját a vízbuborékok és a folyami hab geometriai megjelenése adták, de Białeket az úszó tavirózsa és annak gyökérzete is megihlette.

Az úszó irodákat a folyó medréhez rögzítik, a platformok a növények leveleire, az ezekre helyezett, „enklávéként” funkcionáló gubók a tavirózsák virágaira emlékeztetnek, a modulok pedig összekapcsolódnak a víz felszínén. A gubók belsejét letisztult, beépített bútorokkal rendeznék be, és a belső teret is úgy alakítanák ki, hogy azok többféle igényt kielégíthessenek. A tervek szerint akár néhány órára is ki lehet majd bérelni őket találkozók szervezésére, elmélyült munkavégzésre, vagy akár arra, hogy a környezetváltozás segítse a kreativitást. Białek szerint még nem tudhatjuk pontosan, milyen változásokat hoz majd a koronavírus az építészet terén,

de alighanem egy új realitás kapujában állunk.

A távmunka lett az új norma a legtöbb vállalat számára, és ez még sokáig így lesz. Ebből következik, az alkalmazottak kiválaszthatják a munkavégzés idejét és formáját. Białek ezenkívül arra is felhívja a figyelmet, hogy minimalizálni kell környezetünk elemeinek számát. Az ovális formák pozitív asszociációkat váltanak ki, és a biztonság és a kényelem érzetét keltik, az Envclaves a béke oázisa lehet az állandó zaj korában. Ami pedig az irodák tartószerkezetét illeti, elöljáróban annyit lehet tudni, hogy a buborékokat pár nap alatt, 3D nyomtatóval nyomtatnák ki vízálló és újrahasznosított, illetve újrahasznosítható anyagok felhasználásával.

(Forrás és fotó: Yanko Design)

További cikkek a Rakétán:

Három-négy éven belül akár százmillió munkahely is megszűnhet, de nem azok, melyeket korábban jósoltak Tilesch György globális mesterséges intelligencia-szakértő a Portfóliónak adott interjút, és beszélt arról, hogy miként változtatja meg az automatizáció a munka világát, illetve az életünket. A szakértő szerint a sofőrök állása például relatíve biztos szemben több fehérgalléros munkakörrel.

Mesterséges félsziget is lenne a Csepel mellé tervezett új budapesti városnegyedben A norvég Snøhetta építésziroda nyilvánosságra hozta a déli városkapu projekt terveit, aminek a megvalósulása a fővárosi vezetés szerint veszélybe került.

Egy csendes-óceáni országot lassan elnyel a tenger, de egy építésziroda szerint lenne megoldás a megmentésére A Kiribati Köztársaságot a folyamatos emelkedő tengerszint miatt lassan a megszűnés fenyegeti, de az UOOU építésziroda vízen lebegő házai a tervezők szerint megoldást nyújthatnának az egyre csökkenő földterület problémájára.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.