Vízen lebegő buborék-irodákat álmodott meg egy tervező Krakkó szívébe

2021 / 06 / 01 / Perei Dóra
Vízen lebegő buborék-irodákat álmodott meg egy tervező Krakkó szívébe
Sokan álmodoznak arról, hogy milyen jó lenne egy vízparti irodában dolgozni, a Monolight Studio tervezője és tulajdonosa, Agnieszka Białek azonban máshogy képzeli a dolgot. Szerinte a jövőben az lenne igazán menő, ha vízen lebegő kapszulákban tehetnénk ezt.

A tervező koncepciójában újraértelmezte a nem helyhez kötött, rugalmas munkavégzést, és egy privát, környezetbarát (és persze természetközeli), kreativitásnak kedvező teret álmodott meg Krakkó szívébe, a Visztula folyóra. A vízen lebegő, Enclave nevet viselő buborék-irodák környezete minden túlzás nélkül festői, a háttérben ugyanis a Wawel királyi palota található. A helyszínválasztás nem a véletlen műve, Białek ugyanis a lengyel krakkói Képzőművészeti Akadémia tanulója volt, a pandémia idején pedig gyakran tett hosszú sétákat a Visztula-folyó partján.

Visszatérve az irodákra, megálmodójuk úgy képzelte el azokat, hogy csak kajakkal lehessen megközelíteni, célba érve pedig a dolgozók száz százalékban magukban lehetnek, és zavaró tényezők nélkül koncentrálhatnak a munkájukra. Figyelembe véve a pandémia hatásait, a tervező arra is ügyelt, hogy az egymással összekapcsolódó, gubóra emlékeztető irodák egy következő társadalmi távolságtartás idején is komfortzónát és biztonságérzetet nyújtsanak. Az építészeti formák inspirációját a vízbuborékok és a folyami hab geometriai megjelenése adták, de Białeket az úszó tavirózsa és annak gyökérzete is megihlette.

Az úszó irodákat a folyó medréhez rögzítik, a platformok a növények leveleire, az ezekre helyezett, „enklávéként” funkcionáló gubók a tavirózsák virágaira emlékeztetnek, a modulok pedig összekapcsolódnak a víz felszínén. A gubók belsejét letisztult, beépített bútorokkal rendeznék be, és a belső teret is úgy alakítanák ki, hogy azok többféle igényt kielégíthessenek. A tervek szerint akár néhány órára is ki lehet majd bérelni őket találkozók szervezésére, elmélyült munkavégzésre, vagy akár arra, hogy a környezetváltozás segítse a kreativitást. Białek szerint még nem tudhatjuk pontosan, milyen változásokat hoz majd a koronavírus az építészet terén,

de alighanem egy új realitás kapujában állunk.

A távmunka lett az új norma a legtöbb vállalat számára, és ez még sokáig így lesz. Ebből következik, az alkalmazottak kiválaszthatják a munkavégzés idejét és formáját. Białek ezenkívül arra is felhívja a figyelmet, hogy minimalizálni kell környezetünk elemeinek számát. Az ovális formák pozitív asszociációkat váltanak ki, és a biztonság és a kényelem érzetét keltik, az Envclaves a béke oázisa lehet az állandó zaj korában. Ami pedig az irodák tartószerkezetét illeti, elöljáróban annyit lehet tudni, hogy a buborékokat pár nap alatt, 3D nyomtatóval nyomtatnák ki vízálló és újrahasznosított, illetve újrahasznosítható anyagok felhasználásával.

(Forrás és fotó: Yanko Design)

További cikkek a Rakétán:

Három-négy éven belül akár százmillió munkahely is megszűnhet, de nem azok, melyeket korábban jósoltak Tilesch György globális mesterséges intelligencia-szakértő a Portfóliónak adott interjút, és beszélt arról, hogy miként változtatja meg az automatizáció a munka világát, illetve az életünket. A szakértő szerint a sofőrök állása például relatíve biztos szemben több fehérgalléros munkakörrel.

Mesterséges félsziget is lenne a Csepel mellé tervezett új budapesti városnegyedben A norvég Snøhetta építésziroda nyilvánosságra hozta a déli városkapu projekt terveit, aminek a megvalósulása a fővárosi vezetés szerint veszélybe került.

Egy csendes-óceáni országot lassan elnyel a tenger, de egy építésziroda szerint lenne megoldás a megmentésére A Kiribati Köztársaságot a folyamatos emelkedő tengerszint miatt lassan a megszűnés fenyegeti, de az UOOU építésziroda vízen lebegő házai a tervezők szerint megoldást nyújthatnának az egyre csökkenő földterület problémájára.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.