Vízen lebegő laboratóriumot és közel fél Budapest méretű mesterséges korallzátonyt építenek Dubajban

2023 / 05 / 09 / Bobák Zsófia
Vízen lebegő laboratóriumot és közel fél Budapest méretű mesterséges korallzátonyt építenek Dubajban
A Dubai Reef projekt keretében egy teljes, vízen lebegő városrészt hoznak létre és hatalmas mesterséges korallzátonyt, ami egymilliárd korallnak ad otthont.

A LOOP-ot is építő URB építésziroda tervei alapján készül hamarosan a Dubai Reef elnevezésű komplexum, ami egyszerre nyújt az emberek és a vízi élővilág számára otthont a partmenti vizekben Dubaj mellett. A struktúra vízen lebegő mesterséges szigetekből áll, amelyek kutatási központnak, lakóépületeknek, kereskedelmi egységeknek és oktatási intézményeknek ad helyet, a víz alatt pedig fenntartható halgazdálkodásra van lehetőség, valamint a korallok és a velük szimbiózisban élő fajok megtelepedésére az óriási, 200 négyzetkilométeres területű mesterséges korallzátonyon.

Az építmény energiával való ellátását megújuló forrásokból fedezik és az itt zajló tudományos munkák mellett az ökoturizmus is kiemelt szerepet kap a felhasználási területeket illetően. Az URB leírása szerint a hely egymilliárd korall és 100 millió mangrovefa számára tud majd életteret biztosítani és 30 000 új munkahelyet teremt a zöldgazdaság területén.

Dubajban nem ez az első ambiciózus projekt, amelynek során vízre épülő gigastrukturákat terveznek létrehozni, azonban egy jóval korábban, 2003-ban kezdődő beruházás, a Világ-szigetek építése kudarcba fulladt és a rengeteg kis sziget nagy része azóta is kihasználatlanul várja a leendő lakókat.

(Fotó: URB)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.