Vizet állít elő a levegőből a luxusszálloda berendezése, hogy a rászorulóknak biztosítsa az ellátást

2023 / 01 / 27 / Bobák Zsófia
Vizet állít elő a levegőből a luxusszálloda berendezése, hogy a rászorulóknak biztosítsa az ellátást
A BAOBAB szafari szálloda a vadon élő állatok feje felett elhelyezkedve biztosítana remek kilátást a természetre, miközben, önellátó módon, a vizet beépített berendezések segítségével állítaná elő. A tervek szerint a felhasználást nem csak helyben oldanák meg, hanem az aszályosabb régiókba is jutna a készletekből.

Az építészirodák számos olyan nagyszabású és különleges tervvel állnak elő, ami, megvalósulása esetén alapvetően átrendezhetné egy-egy környék látképét vagy éppen olyan helyi problémákra adna választ, amit a megfelelő városrendezéssel lehetséges lenne megoldani, de ezeknek az ötleteknek a jelentős része csak koncepció marad a túlságosan komplex vagy valóságtól elrugaszkodott elképzelések miatt. Az ötletek bemutatása ennek ellenére fontos szerepet játszhat a jövő építészetének formálása szempontjából és kiindulóalapot jelenthet a hétköznapibb és megvalósíthatóbb struktúrák létrehozásához.

A Mask Architects legújabb terve, a BAOBAB Luxus Szafari Szálloda speciális kategóriát képvisel, mivel egyedi kialakítása ellenére nem tartalmaz olyan hozzávalókat, amelyeket ne lehetne létrehozni vagy alkalmazni - az azonban, hogy valóban képes-e a tervezett hatékonysággal működni, még kétséges, mivel egyelőre csak a koncepciófázisban tart a projekt.

A szálloda különlegessége, hogy tehetősebb turisták részére készül, de mégis összeköti a luxust a környezettudatossággal, figyelembe veszi például a helyi fauna, sőt Afrika más régióban élők érdekeit is. A vadállatok számára azzal nyújt védelmet a látogatók kíváncsisága ellen (és fordítva is), hogy a különálló kabinok nem talajszinten, hanem három és fél méterrel a felszín fölött foglalnak helyet, így a vendégek az ablakokon és az üvegpadlón át figyelhetik a történéseket. Az építésziroda leírása szerint a természet testközelből való megtapasztalása és a környezet megismertetése fontos része az ökoturizmus céljainak és segít az emberek "oktatásában" is.

A másik speciális jellemzője a szállodának az önfenntartó jellege, amit a helyben történő élelmiszertermelés és állattenyésztés mellett a víz előállításával biztosítanak. Ez utóbbihoz minden modulba egy faborítású alumíniumból készült vezetékrendszert telepítenek, ami légszűrők segítségével szívja be és tisztítja a levegőt, majd a lecsapódó nedvességet sűríti és egy berendezésbe vezeti, ahol újabb tisztítási folyamaton esik át. Az ihatóvá alakított víz központi tartályokba kerül, ahonnan, a megfelelő szint elérése után, Afrika olyan vízhiányos területeire szállítják, ahol nagy szüksége van a lakosoknak a pótlásra.

A kontinens számos országában, többek között Etiópiában, Kenyában és Szomáliában, egyre nagyobb gondot okoznak az elhúzódó aszályok és az UNICEF adatai szerint csak a tavalyi tavaszi/nyári időszak során 9,5 millióról 16,2 millióra nőtt azok száma, akik nem jutnak hozzá biztonságosan fogyasztható ivóvízhez. Az egészségtelen körülmények kolerajárványok kitöréséhez és a gyerekekre különösen veszélyes hasmenéses betegségek kialakulásához vezetnek.

Mivel a Mask Architects BAOBAB szállodájának még csak a tervei születtek meg, ezért alaposabb elemzést azzal kapcsolatban, hogy mennyi vizet tudna biztosítani az afrikai lakosoknak, még nem tett közzé az iroda, de az ötlet útmutatóul szolgálhat ahhoz, hogy közelebb hozza a luxusvakációkon résztvevő vendégek és a helyi lakosság érdekeit egymáshoz és felkeltse a figyelmet egy olyan probléma iránt, aminek a megoldásához jelentős erőfeszítésekre és átalakításokra van ugyan szükség, de a negatív hatások csökkentéséhez akár az ilyen kisebb volumenű projektek is hozzájárulhatnak.

(Yanko Design Fotó: Mask Architects)

Napi tíz liter vizet is képes kinyerni a levegőből egy háztetőre szerelhető eszköz A csapvíznél ugyan valószínűleg soha nem lesz olcsóbb, de a Source nevű berendezés így is rengeteg ember vízellátási gondjait oldhatja meg.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.