Vulkánkitörés Izlandon: több kilométeres hasadékból ömlik a láva a felszínre

2023 / 12 / 19 / Bodnár Barna
Vulkánkitörés Izlandon: több kilométeres hasadékból ömlik a láva a felszínre
Helyi idő szerint tegnap 22 óra 17 perckor kitört az a vulkán Izlandon, a Reykjanes félszigeten, amely az elmúlt hetek erős földmozgását is okozhatta. A közelben lévő Grindavíkot, egy nagyjából 3800 lakosú várost a hatóságok még novemberben kiürítették.

Az Izlandi Meteorológiai Hivatal közölte, hogy a vulkánkitörés Grindaviktól mintegy 4 kilométerre északkeletre történt, illetve, hogy a tűzhányón keletkezett repedés hossza 3,5 km, a láva másodpercenként körülbelül 100-200 köbméteres sebességgel áramlik a feszínre. Ez a negyedik kitörés a térségben 2021 óta, és az eddigi legnagyobb, írja a CNN.

Az izlandi külügyminiszter, Bjarni Benediktsson az X-en azt írta, hogy az Izlandról induló és oda tartó légiforgalomban a kitörés miatt nincsenek fennakadások, és a nemzetközi légi folyosók továbbra is nyitva állnak. Hozzátette azt is, hogy a láva magas oszlopokban tör a felszínre, erőteljes kitörésről van szó.

A BBC szerint kitörés első két órájában másodpercenként több száz köbméter láva tört a felszínre, az esemény intenzitása kedd reggelre azonban némileg csökkent, az izlandi kormány kiadott közleményében pedig az áll, a kitörés nem jelent életveszélyt. A területet ettől függetlenül lezárták a forgalom elől, illetve nyomatékosan figyelmeztették az embereket, hogy ne közelítsék meg a területet. Bár a kitörés a következő napokban várhatóan nem lesz hatással lakott területekre vagy kritikus infrastruktúrára, és várhatóan már nem éri el Grindavíkot, a vulkán mérgező gázokat bocsát ki az izlandi idegenforgalmi hivatal szerint, így senkinek sem ajánlják, hogy a kitörés közelébe menjen, míg a szakértők és a hatóságok nem mérik fel pontosan a helyzetet. Az izlandi partiőrség helikopterről készített felvételeket a helyszínről ennek érdekében.

Az izlandi fővárostól, Reykjaviktól mintegy 40 kilométerre lévő Grindavík közel van a Kék Lagúna geotermikus gyógyfürdőhöz is, ami a múlt hónapban egy időre bezárt, miután a lehetséges kitörés első jelei mutatkoztak. Vasárnap a fürdő újra megnyitott a vendégek előtt, kedden azonban közölték, hogy a kitörés miatt a létesítmény ismét ideiglenesen becsukja kapuit. A hatóságok még novemberben azt is közölték, hogy védőárkot készítenek a Grindaviktól mintegy 7 kilométerre lévő geotermikus erőmű körül, amely áramot és melegvizet biztosít a félsziget mintegy 30 ezer lakosa számára. A kitörés több csatornán is követhető élőben, alábbi a RÚV, izlandi hírszolgáltató közvetítése:

Izlandon, ahol mindössze 400 ezren laknak, több mint 130 vulkán található, amelyek többsége aktív, ugyanis az ország két tektonikus lemezen helyezkedik el, amelyeket egy tenger alatti hegylánc választ el egymástól, amely olvadt, forró kőzetet, azaz magmát áraszt. Az elmúlt évtized egyik legkomolyabb vulkánkitörése is Izlandhoz köthető. 2010-ben az Eyjafjallajokull kitörése során annyi hamut lövellt ki magából, hogy Európa szinte teljes légi közlekedését megbénította, mintegy 100 ezer járatot töröltek az esemény miatt.

(Borítókép: Izlandi Partiőrség)

Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak Több mint 10 ember meghalt vasárnap, amikor a Szumátra nyugati részén lévő, közel 3000 méter magas, Marapi nevű vulkán kitört, és forró hamuval borította be a területet.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Az Egyesült Királyságban a Joint European Torus (JET) létesítmény új fúziós energiakibocsátási rekordot ért el: 69,26 megajoule hőt termelt 0,21 milligramm tüzelőanyagból. Közben az amerikai US National Ignition Facility a befektetett energia majdnem kétszeresét állította elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.