Szuperszámítógéppel ellátott robotkutyát mutatott be a Xiaomi

2021 / 08 / 13 / Bobák Áron
Szuperszámítógéppel ellátott robotkutyát mutatott be a Xiaomi
A Boston Dynamics Spotjára emlékeztető CyberDogot megvásárolni egyelőre nem, csak kölcsönözni lehet, így viszont már kevesebb, mint félmillió forintért hozzá lehet jutni.

A Xiaomi célja, hogy a robot fejlesztésébe a kezdetektől bevonják a fejlesztői közösséget, ennek érdekében a CyberDog egy olyan nyílt forráskódú algoritmust használ, ami szabadon programozható. Az egyelőre csak ezer példányban készülő robotot a vállalat tízezer jüanért, vagyis nagyjából 460 ezer forintért bocsátja "a Xiaomi-rajongók, mérnökök és robotkedvelők" rendelkezésére, hogy szabadon kísérletezhessenek rajta.

Ebben nagy segítség lesz, hogy a CyberDog alapból elég komoly számítási kapacitással rendelkezik, hiszen azt az Nvidia Jetson Xavier NX platformjával látták el, amit a kifejezetten a mesterséges intelligenciát alkalmazó rendszerekhez fejlesztettek ki, és a gyártó szerint "egy szuperszámítógép teljesítményére képes". Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 384 CUDA magot, 48 tensor magot és 6 ARM processzort tartalmazó platform 15 wattos fogyasztás mellett akár 21 TOPS-os számítási teljesítményre is képes, 10 wattos fogyasztás mellett pedig 14 TOPS a maximális kapacitása.

A robotkutyát 11 szenzorral szerelték fel, amelyek között találunk térérzékelőt, kamerákat, ultrahangos szenzorokat és GPS-t is. A Xiaomi a robot gépi látásánál az okostelefonoknál szerzett tapasztalatait is kamatoztatta, így a CyberDog a kamerái segítségével képes értelmezni a körülötte levő dolgokat. "A CyberDog képes valós időben elemezni a környezetét, navigációs térképeket készíteni, megtervezni a célját és kikerülni az akadályokat. Az emberi testtartás és az arcfelismerés követésével a CyberDog képes követni a gazdáját, miközben mozgékonyan kerüli el az akadályokat" - írja a kedden kiadott sajtóközlemény.

A CyberDog a gyári adatok alapján elég agilisnek is tűnik, hiszen a Spotnál csaknem kétszer gyorsabban, 3,2 m/s-os (azaz nagyjából 11,5 km/h-s) sebességgel képes mozogni, a Xiaomi szerint pedig hátraszaltózni is tud. A robotot hangirányítással, távirányítóval vagy okostelefonos alkalmazással lehet irányítani, és a beépített USB- és HDMI-portoknak köszönhetően Lidarral, kamerákkal vagy akár keresőlámpával is ellátható.

Ahogy a Spotról szóló cikkünkben írtuk, a négylábú robotok egyre több területen bizonyulnak hasznos kiegészítőnek, és ma már számos szektorban használjak őket többek között ellenőrzési, mérési, szállítási vagy akár kommunikációs feladatok ellátására. Vannak azonban olyan területek is, ahova a robotkutyának egyelőre nem sikerült betörnie, a New York-i Rendőrség például inkább kivonta a forgalomból az általuk használt robotkutyát, miután az komoly felháborodást váltott ki az emberekből. A rendőrség elsősorban megfigyelési célokra használta a Digidogot, például egy lehetséges túszejtés helyszínén biztonságosan tudták vele felderíteni a terepet.

További cikkek a témában:

A robotok korszaka négy lábon érkezik és Spotnak hívják A Boston Dynamics négylábú robotját az Alza.hu hozta el Magyarországra, mi pedig kihasználtuk a lehetőséget, hogy közelebbről is megnézzük, mit tud egy robot, ami annyiba kerül, mint egy Tesla Model S.

Robotkutyák védték az amerikai légierő egyik bázisát Egyelőre csak hadgyakorlaton, de ha a Ghost Robotics robotjai beválnak, akkor a jövőben egyre több feladatot kaphatnak.

Öt módszer, amivel pillanatok alatt hatástalaníthatsz egy Spot robotkutyát Bár nem látunk rá sok okot, hogy miért kéne hatástalanítani a Boston Dynamics robotját, mindenesetre egy felhasználó összeszedte Twitteren a leghatékonyabb módszereket, amivel gyorsan kilőhetjük a Spotot.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Jony Ive és az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman a hírek szerint olyan projekten dolgoznak, ami nyugdíjba küldhetné az okostelefonokat, a tervükre pedig már egymilliárd dolláros támogatást is sikerült szerezniük a japán SoftBanktől.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.