Öt módszer, amivel pillanatok alatt hatástalaníthatsz egy Spot robotkutyát

2021 / 03 / 16 / Bobák Áron
Öt módszer, amivel pillanatok alatt hatástalaníthatsz egy Spot robotkutyát
A Boston Dynamics tavaly nyáron kezdte el árulni a Spot névre hallgató robotját, amelyek ennek folyományaként egyre gyakrabban tűnnek fel az utcán is. Bár az eddigi hírek nem szolgáltatnak okot arra, hogy aggódjunk a négylábú robotok miatt, mindenesetre egy felhasználó Twitteren összeszedte, hogy mik a leghatékonyabb módszerek, ha mégis arra kerülne a sor, hogy hatástalanítanunk kell egy ilyen robotot.

Len Kusovot a bejegyzés szerint az aggasztja, hogy február végén a New York-i rendőrség is bevetett egy Spotot, amikor egy olyan bűncselekményhez riasztották őket, ahol a betörő állítólag elbarikádozta magát egy házban. Bár a rendőrök ebben az esetben végül senkit sem találtak a helyszínen, az NYPD szerint a Spot sokkal biztonságosabbá teheti a hatóságok munkáját, hiszen a segítségével képesek biztonságosan feltérképezni a helyszínt, és akár kommunikálhatnak is a gyanúsítottal.

A rendőrrobot használata ugyanakkor sokakban negatív asszociációkat indított el. Az USA-ban rendszeresen érkeznek hírek súlyos rendőri túlkapásokról, így többen arra a következtetésre jutottak, hogy mivel a Spotot is emberek irányítják, így a túlkapás lehetősége a robotnál is felmerülhet. Ha ilyesmi tényleg bekövetkezne, a rendőrségi robotot nagy valószínűséggel akkor sem lehetne jogszerűen hatástalanítani, de sokaknak már maga a tudat is megnyugtató lehet, hogy erre képesek lennének. Kusov a Spot hivatalos használati utasítását böngészve öt olyan módszert talált, amivel ezt másodpercek alatt megtehetnénk.

1. Az akkumulátor eltávolítása: a Spot akkumulátorcsomagja a robot "hasába" illeszkedik, és egy fogantyúval lehet kivenni, így ha közel tudunk kerülni a robothoz, egy gyors mozdulattal elvileg ki tudjuk rántani. Ehhez azért szükség lehet némi gyakorlatra, és ahogy Kusov is felhívja rá a figyelmet, arra is oda kell figyelnünk, hogy a kezünk nehogy a robot ízületei közelébe kerüljön, amelyek akár súlyos sérüléseket is okozhatnak, ha például beszorulnak az ujjaink.

2. A villanymotor kikapcsolása: Kusov szerint a robot hátulján található gombok közül a bekapcsológomb melletti gombot megnyomva fizikailag leválaszthatjuk a villanymotort, így az akkumulátor eltávolításához hasonlóan ezzel is azonnal leállíthatjuk a robotot.

3. Az akkumulátor szétlövése: a Spot hasában található akkumulátorcsomag viszonylag nagy és nem golyóálló, így ha van fegyverünk, viszonylag könnyű célpontot nyújt.

4. A Spot szenzorainak hatástalanítása: a Boston Dynamics robotja a rajta elhelyezett kamerák (és adott esetben Lidar) segítségével tájékozódik, ha pedig valaki irányítja, akkor szintén a robot elején elhelyezett kamera képet látja, így a Spotot festékkel lefújva vagy pléddel letakarva "megvakíthatjuk" a robotot.

5. A távirányító zavarása: a Spot wifin keresztül kapja a jeleket a távirányítótól, így egy wifi-jelzavaróval könnyedén el lehet érni, hogy ne tudják a robotot a távolból irányítani.

(OneZero, Fotó: Horacio Villalobos/Corbis/Getty Images, Aker BP)

További cikkek a témában:

A Boston Dynamics robotjai olyan önfeledten táncolnak, mintha nem is 2020 lenne Patrick Swayze is megirigyelné ezeket a táncmozdulatokat.

Megvehetjük Spot kutyát, de nem használhatjuk se fegyverként, se otthoni szórakoztatásra, se rakétatechnológia fejlesztésére Ha valaki éppen ezekre a célokra rendelt volna magának egyet, akkor gondolja újra, a Boston Dynamics ugyanis kiemeli, hogy csakis jótékony célokra szánja a robotot, valamint azt is, hogy gyerekek és háziállatok közelében veszélyes lehet a működése.

Robotok őrjáratoznak a szingapúri parkokban A Spot robotkutya végre a gyakorlatban is bizonyíthatja a hasznosságát.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.