Hamarosan zöld energiát is lehet vásárolni az IKEA-ban

2021 / 08 / 19 / Bobák Zsófia
Hamarosan zöld energiát is lehet vásárolni az IKEA-ban
A Strömma előfizetők számára meghatározott díjért cserébe garantáltan zöld forrásokból fog érkezni az áram a Nord Pool energiatőzsdén keresztül.

Az IKEA vállalatcsoport egyre nagyobb hangsúlyt helyez a környezetbarát működésre, amellett, hogy évekkel ezelőtt elkezdték a napelemek értékesítését és már csak LED világítást árulnak az áruházaikban, a teljes ellátási láncuk megreformálását is tervezik. 2030-ra az előállítás, gyártás, szállítás összes üvegházhatású gáz kibocsátásának 15%-os csökkentését tervezik, plusz további 15%-nak megfelelő szén-dioxid kivonását a légkörből például erdők telepítése által.

A cég most még egy lépést tett afelé, hogy a vásárlók számára a kevesebb környezeti terheléssel járó alternatívákat elérhetővé tegye:

hamarosan már zöld energiát is értékesíteni fognak a lakosok számára (először csak Svédországban),

tehát nem csak nagyobb cégek számára teszik elérhetővé az opciót, hanem bárki előfizethet rá. A Strömma rendszer fix havidíj (és ezen felül változó plusz költségek) mellett garantálja a nap-, és szélerőművekből érkező energiát, amelynek felhasználását az előfizetők egy alkalmazáson keresztül ellenőrizhetik. A tiszta forrásból származó energiát az IKEA részére a vállalat partnere, a Svea Solar a skandináv és balti országokat, valamint Németországot, Lengyelországot, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Ausztriát és Luxemburgot is ellátó Nord Pool energiatőzsdén keresztül szerzi be, melyet aztán felár nélkül értékesítenek a vásárlók számára.

A holland Ingka Csoport, amely az IKEA többszáz áruházának legnagyobb részét működteti, úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy az energiát leginkább olyan nap-és szélerőművekből veszik át, amelyeket öt évnél nem régebben nyitottak meg, hogy ezzel is a zöld energia előállítására szakosodott vállalkozások alapítását támogassák. A Strömma szolgáltatást egyelőre csak Svédországban vezetik be, de később globálisan is szeretnék kiterjeszteni a rendszert.

A skandináv térségben a megújuló forrásokból származó energia messze túlszárnyalja a világ legtöbb részén megfigyelhető arányokat a teljes energiatermelésben, a Nordic Energy Regulators jelentése szerint a villamosáram termelés több mint fele történik vízerőművekben az északi országokban, a Nordic Energy Research tanulmánya pedig részletesebben is bemutatja a különböző országok adatait: eszerint 2019-ben Norvégiában jóformán kizárólag vízerőművekből és szélerőművekből származó energiát használtak, Izlandon a megújuló források aránya szintén majdnem száz százalékos volt, de a többi országban is, Finnország kivételével, többségben volt a nap-, szél-, vízi erőművekből, valamint biomasszából és más alternatív forrásokból származó energia aránya.

(Fotó: IKEA)

További cikkek a témában:

Az Ikea a Marson is piacvezető babérokra törne Az Ikea tervezői beszabadultak egy kísérleti Mars kutatóbázisra, és ha már ott jártak, természetesen pazarul berendezték.
Valahogy így nézne ki, ha az autóink is olyanok lennének, mint az IKEA bútorai Egy képzőművészeti hallgató megtervezte a lapra szerelt Renault-t, amit úgy rakhatnánk össze, mint egy ruhásszekrényt. Íme a Höga.
Asztalnak álcázott légtisztító berendezés az IKEA-tól Az IKEA Starkvind beltéri használatra fejlesztett, mobilról is működtethető légtisztító.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.