10+1 ingyenes online társasjáték, ami elfeledteti velünk, hogy ez a szilveszter más, mint a többi

2020 / 12 / 30 / Perei Dóra
10+1 ingyenes online társasjáték, ami elfeledteti velünk, hogy ez a szilveszter más, mint a többi
Most, hogy a világ még szilveszterre is a négy fal közé szorult, az ember két dolgot tehet: a; a kardjába dől, vagy b; megpróbálja a dolgok jó oldalát nézi, és kihasználni az internet adta lehetőségeket arra, hogy összehívja közeli barátait, ismerőseit egy virtuális házibulira. És ugyan mi tehetné tartalmasabbá az online együttlétet egy izgalmas társasjátéknál? A teljesség igénye nélkül összeszedtünk párat, amit ha kipróbáltok, biztosan mosolyogva búcsúztatjátok 2020-at. (Pláne, hogy bizonyos játékok alkohollal csúsznak a legjobban.)

Secret Hitler

1932-őt írunk, helyszínünk a második világháború előtti Németország. A Titkos Hitlerben a játékosok német politikusok, akik megpróbálják összetartani a törékeny liberális kormányt és meggátolni a fasizmus felemelkedését. De vigyázat! Titkos fasiszták is járnak köztük, közülük az egyik pedig maga Hitler.

Brass: Birmingham

Akik szilveszterkor legszívesebben leigáznák a világot - legalábbis képzeletben -, azok mindenképp adjanak egy esélyt a Brass: Birmingham nevű stratégiai, nem mellesleg kitűnően tematizált hálózatépítő társasjátéknak, amely visszarepít minket az 1800-as évekbe, amikor az első és legfontosabb energiaforrás a szén volt. Mivel minden gép üzemeltetéséhez (ezáltal a gyárak működéséhez is) erre volt szükség, nagy mennyiségben kellett elszállítani egyik városból a másikba.

A játék alapvető célja, hogy minél több pénzt keressünk különböző gyárainkon (manufaktúrák, fazekasműhelyek, satöbbi), melyek telepítéséhez természetesen elő kell teremtenünk a már említett erőforrásokat, plusz ugyebár a pénzt is. A játék esszenciális része az erőforrás-menedzsment és a helyes lépéskombinációk kigondolása, és bizony gyakran előfordul, hogy a játékosok kénytelenek keresztbe tenni egymásnak, és elkölteni egymás erőforrásait.

Pandemic: Hot Zone

Ennél stílusosabb játékot keresve sem találhatnák az év befejezésére, merthogy halálos vírusok fenyegetik Észak-Amerikát, és csak mi állíthatjuk meg őket! A Pandemic: Hot Zoneban a játékosoknak együtt kell működniük, hogy felfedezzék a kontinenst fenyegető három halálos betegség gyógymódját. Utazásunk során keresztül-kasul bejárjuk Észak-Amerika városait, miközben megpróbáljuk kezelni a már lebetegedett helyi lakosságot, megelőzni a járványok újbóli kitörését, és minél több kutatást elindítani, még mielőtt túl késő lenne.

Monopoly

A sorból természetesen nem hagyhatjuk ki a Monopoly-t, a társasjátékok atyját sem, ami tökéletesen megmutatta nekünk, hogy pocsékul bánunk a pénzzel, plusz bárkit bármikor börtönbe zárhatnak, ahonnan kikerülni felér egy tortúrával. A szórakozás garantált a játék online verziójával is, ami ingyenes elérhető.

Vigyázat, az órák legalább olyan gyorsan repülnek majd, ahogy a pénz kifolyik a kezünk közül!

The Crew

A The Crew: The Quest for Planet Nine egy kooperatív, küldetésalapú kártyajáték, ahol asztronautaként ötven küldetésen át eredhetünk a Naprendszer titokzatos kilencedik bolygójának nyomába. A játék leginkább a bridzsre emlékeztet, mivel itt is színre színt kell raknunk és ütéseket játszunk, ugyanakkor nincs ütéskényszer, az egyetlen szabály, hogy mindig ugyanazt a színt kell dobni, amit elsőként kijátszottak a körben; ha pedig nincs ilyenünk, akkor tehetünk bele bármi mást. Az aduásszal, esetünkben a rakétával viszont csak akkor üthetünk, ha színhiányunk van, és adura is lehetőség szerint adut kell rakni.

Az ütést vagy a hívott szín legmagasabb értéke, vagy a legmagasabb értékű rakéta nyeri. Fontos, hogy az aduász mindig a kapitány (a hívó, a küldetés elindítójának) kezében van. A játék valódi innovációja mégis az, hogy küldetésalapú: minden küldetésben újabb kihívással találjuk szembe magunkat, ami miatt a szabályok újra és újra módosulnak egy hangyányit, ami többnyire annyit tesz, hogy adott sorrendben kell, adott személyeknek megütni bizonyos lapokat.

Sub Terra

Ebben a játékban a játékosok egy barlangban rekednek, a feladat pedig rém egyszerű: élve kell kijutniuk. A kooperatív játék pikantériája, hogy annak során klausztrofóbiás érzéseinkkel is meg kell küzdenünk, és ha bizony ki is jutunk, lehet, hogy társaink közül páran így is odavesznek majd.

Tales From The Loop

A Tales from the Loop szerepjáték Simon Stålenhag képein alapul,a játék során pedig egy olyan nyolcvanas évekbeli Svédország bontakozik ki a szemünk előtt, ahol robotok, óriás gépek roncsai, de még dinoszauruszok is feltűnnek. Abban az időben a nyugat filmjei még VHS kazettákon terjedtek, és senki sem aggódott igazán a gyerekekért, akik BMX-ükön naphosszat a környező vidéket járták. Na, ezek a gyerekek vagyunk mi, a Tales from the Loop világában játszódó kalandok során pedig furcsa rejtélyeket kell megoldanunk, pár dolog azonban minden esetben igaz:

1. a város tele van furcsa és fantasztikus jelenségekkel; 2. a gyerekeknek minden problémát maguknak kell megoldaniuk, mert a felnőttek túl elfoglaltak, vagy egyszerűen csak nem hisznek nekik, és történetüket puszta kitalációnak tartják. Végül, de nem utolsósorban, a karakterek nem halhatnak meg, vagyis bátran felvehetjük a harcot a dinoszauruszokkal. Persze a játék izgalom-faktora ettől még nem csökken, sőt.

Trust me, I'm a doctor

Ha egy mondatban kellene összefoglalni a játék lényegét, akkor nagyjából ez lenne: a megoldásra váró feladatban egy középkori doktor bőrébe bújunk, akinek súlyos betegségeket kell gyógyítania, méghozzá igencsak kérdéses módszerekkel. A játékosoknak különböző, elavult javaslatokat kell tenniük egy-egy adott betegség kezelésére, miközben arra kell törekedniük, hogy összepárosítsák a szimbólumok alapján összetartozó kártyákat. A társasjáték egyértelműen ösztönzi a barátainkkal való interakciót, a legabszurdabb mégis az, hogy a benne szereplő 'gyógymódokat' egykor valóban alkalmazták.

On Mars

Az egytől négy főig játszható, háromórás stratégiai játékban egy nagy közös kolóniát építünk, ásványokat gyűjtünk, telepeket és épületeket hozunk létre, melyekkel igyekszünk saját malmunkra hajtani a pontokat (mindenki a saját pontjait gyűjtögeti). Akinek pedig a legtöbb lesz belőle, megnyeri a játékot. A küldetés során végig a Mars és az űr között ingázunk, és azon az adott helyen gyűjtünk valamit, amiből majd építünk valamit egy másik helyen, hogy az majd adjon valamit, amiből aztán újabb győzelmi pontokat kovácsolhatunk magunknak. Akit ez nem győzött meg, a Game-Obscura nevű magyar youtuber összeállításában megnézheti a szerző szerint legjobb Mars tematikájú társasjátékokat. (Közülük a legtöbb online is elérhető.)

Cards Against Humanity

A Cards Against Humanity, avagy "Az emberiség elleni kártyák" tökéletes hangulatjavító játék, ami ráadásul egyszerűen kombinálható alkohollal. Ahogy a készítők fogalmaztak

“Ez egy partijáték borzalmas embereknek. Szemben minden más játékkal, amit valaha játszottál, a CAH pontosan annyira aljas és kínos, mint te és a barátaid.”

És, hogy miként kerül az alkohol a képbe? Például, ha a nyertes kártyatulajdonosok pontok helyett isznak (vagy épp nem, kinek mi), máris kombináltuk a kettőt. De ezerféle megoldást kitalálhatunk a feladatra, a lényeg, hogy legyünk kreatívak! A játékhoz tartozó letölthető kártyák eredeti nyelven és magyarul is elérhetők.

+1 Drunk Pirate

A DrunkPirate egy rém egyszerű, ám nagyszerű ivós játék megtestesülése. Kapunk egy kártyát és végrehajtjuk a rajta szereplő utasítást. A vicces feladatok és sokszoros pohárfenékre-nézés pedig garantálja a jó hangulatot.

További cikkek a Rakétán:

A legjobb online szilveszteri bulik kijárási tilalom idejére A kijárási korlátozások miatt idén otthon fogjuk ünnepelni a szilvesztert, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy le kéne mondanunk a szilveszteri buliról. Összeszedtük a legjobbakat.

Videójátékok és tágabb értelemben vett kultúra: mit tartogat a jövő? Virtuális koncert a Fortnite-ban, divat az Animal Crossingban – a játékok beszivárognak mindenhova, de közben ők is befogadnak rengeteg hatást. Mit tartogat a virtuális jövő főleg a divat szempontjából?

Egy kisgyerek az anyukája iPadjén játszott, aztán kaptak egy ötmillió forintos számlát A pórult járt édesanya szerint az esete tökéletes példája annak, hogyan használják ki a játékfejlesztők a fiatal gyerekeket.

(Fotó: Getty Images Hungary)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.