12 éves csúcson a Föld tüdejének pusztítása Bolsonaro Brazíliájában

2020 / 12 / 03 / Justin Viktor
12 éves csúcson a Föld tüdejének pusztítása Bolsonaro Brazíliájában
Az Amazonas esőerdeinek pusztítása 2008 óta nem volt olyan intenzív, mint idén, a szakértők szerint főképp Jair Bolsonaro elnökségének köszönhetően.

Mindenkinek saját plázát 

Tavaly augusztus és idén július között 11 088 négyzetkilométer esőerdő veszett oda, ami 9,5 százalékos növekedés az előző évi 7536 négyzetkilométerhez képest. A globális tudományos közösség konszenzusa szerint Jair Bolsonaro vezetése alatt az esőerdők irtása felgyorsult.

Bolsonaro az Inpe űrügynökséget okolta, mikor az erdőégetés melletti felszólalásai után elszaporodtak az erdőtüzek. Amikor ez a stratégia nem vezetett eredményre, az erdőirtás megfékezésén dolgozó civil szervezeteket vádolta meg tüzek gyújtásával, és nemzetközi diplomáciai botrányt kavart az Amazon megmentését dollármilliókkal támogató Norvégiát és Németországot okolva. A most közzétett adatok előzetesek, bár nagyságrendileg pontosak, az Inpe friss jelentése a pontos számokkal 2021 elején jelenik majd meg. 

Az Amazon a bolygó létfontosságú szénraktára, ami lassítja a globális felmelegedés ütemét, mintegy hárommillió növény- és állatfajnak és egymillió őslakosnak ad otthont. Bolsonaro a mezőgazdaság és a bányászat pártján foglalt állást az esőerdő kérdésében.

(Kép: JVA)

Sunyi módszerek 

Az esőerdő pusztításával elkopárodó területek ipari-mezőgadasági felhasználásának ösztönzése mellett Bolsonaro elnök csökkentette azoknak a szövetségi ügynökségeknek a finanszírozását is, melyeknek hatáskörébe tartozik azoknak a gazdálkodóknak és favágóknak a  megbírságolása és letartóztatása, akik megsértik a környezetvédelmi törvényeket.

Az Inpe adatai erdőirtási adatai kapcsán tavaly Bolsonaro Brazília hírnevének csorbításával vádolta az ügynökséget. A Climate Observatory nevű brazil civil szervezet közleményben hívta fel a figyelmet rá, hogy: “Az adatok egy olyan sikeres kezdeményezés eredményét tükrözik, amelynek célja a brazil állam és az ellenőrző szervek képességének megsemmisítése erdőink gondozására és az amazóniai bűnözés elleni küzdelemre".

Bolsonaro kézjegye

Az amazóniai esőerdők pusztulásának mértékét nehéz felfogni. Úgy kell elképzelni, hogy tavaly minden egyes percben, a nap 24 órájában egy focipálya méretű erdőterületet irtottak ki, szarvasmarha-legeltetésre és szójatermesztésre szánt mezők létrehozása céljából.

Idén ez sokkal rosszabbra fordult az évtized legnagyobb erdőtüzei következtében. A brazilok az ehhez hasonló “fejlesztések” ígéretei miatt szavaztak Jair Bolsonarora, aki az Amazonast értékes ásványi anyagok "periódusos rendszerének" nevezte, és bármilyen más nézőpontot külső beavatkozásnak tekint.

A klímatudósok felhívják rá a figyelmet, hogy a fák milliárdjai hatalmas szén-dioxid-készletet jelentenek, enélkül pedig a globális hőmérséklet emelkedése fel fog gyorsulni.

(Forrás: BBC Kép: Wikipedia)

Ez is érdekelhet:

Az idén alapított Earthshot-díj lehet a környezetvédelem Nobel-díja A Vilmos herceg által alapított díj keretében a következő 10 évben, évente összesen ötmillió angol fontot, a mai árfolyamon számolva 2,13 milliárd forintot ítélnek oda öt témakörben, a bolygó legégetőbb környezetvédelmi problémáinak megoldására. A díj odaítélésében részt vesz Sir David Attenborough, Dani Alves, Shakira, Jack Ma, Cate Blanchett és még sokan mások.

Az adatok szerint a női vezetők valóban jobban kezelik a koronavírus-válságot A koronavírus járvány kitörése óta végzett elemzések egyik figyelemre méltó eredménye szerint a női vezetők kiemelkedően jól teljesítettek, az Új-Zélandi Jacinda Arderntől, Taiwan elnökén, Tsai Ing-Wenen át Angela Merkelig bezárólag. A női vezetővel rendelkező országokat példaként emlegetik a járvány kezelésében.

Tolkiennek (ebben is) igaza volt: a hatalmas fáknak különleges a szerepe Az új tanulmány fókuszában  a biológiai sokféleség fontossága áll, a bolygónk túlmelegedésének megakadályozására irányuló stratégia részeként. A tudósok bebizonyították J.R.R. Tolkiennak a Gyűrűk Urában papírra vetett elképzelését, miszerint az óriás méretű, lassan szaporodó fák kiemelt szerepet játszanak a régi erdők növekedésében és egészségében.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.