346 ember halt meg eddig a fedélzetén, de most újra repülhet a Boeing 737 MAX

2020 / 11 / 19 / Felkai Ádám
346 ember halt meg eddig a fedélzetén, de most újra repülhet a Boeing 737 MAX
Egy Boeing 737 lezuhant 2018-ban Indonéziában – a balesetben 189 utas vesztette életét. 2019-ben pedig egy másik 737-est ért szerencsétlenségben, Etiópiában 157 ember halt meg. Az Egyesült Államokban azonban a gép újra repülhet.

A Boeing 737 MAX ismét megkapta a repülési engedélyt a Szövetségi Légügyi Hivataltól (Federal Aviation Administration/FAA) – számol be róla a Gizmodo. Az Etiópiában történt szerencsétlenség után, 2019-ben világszerte, így végül az USA-ban is kivonták a gépet a forgalomból. Most viszont az FAA egyik tisztviselője, Steve Dickson aláírta a rendeletet, amely alapján a rossz emlékű gép visszatérhet a kereskedelmi szolgálatba. Dickson lépését 20 hónapnyi aprólékos vizsgálat előzte meg, hogy beazonosítsák és kijavítsák a hibát, mely 346 életet követelt a Lion Air 610-es és az Ethiopian Airlines 302-es járatszámú gépein – áll a szervezet közleményében.

Maga a rendeletet aláíró Dickson is elvégezte a szükséges pilótaképzést, és repült is Boeing 737 MAX géppel – hogy testközelből tapasztalja meg a repülő viselkedését. Az FAA a döntéssel kapcsolatban egy YouTube videót is feltöltött:

A Boeing vezérigazgatója, David Calhoun úgy nyilatkozott, hogy sosem felejtik el a tragikus balesetekben elvesztett életeket, melyek a gép szolgálatból történő kivonásához vezettek. Calhoun hozzátette azt is, hogy tanultak az eseményekből, újraformálták a teljes céget, hogy mostantól az alapértékeikre fókuszálhassanak, ami a biztonság, minőség és integritás hármasa. Egyébként pletyka szinten előkerült, hogy a Boeing a gép átnevezését tervezte 2019 közepén, de nem utal rá semmi, hogy a vállalat erre készülne.

Az USA The House Committee on Transportation and Infrastructure elnevezésű tanácsa szeptemberben közleményt adott ki, mely szerint a gépek nem egyetlen hiba miatt zuhantak le, hanem mulasztások egész sora jellemezte a gép megszületését, mind a gyártó, mind az FAA részéről a tervezéstől kezdve egészen a végső tesztekig. A kormányzati riport egész pontosan „horrorisztikus felhalmozódásáról” beszél az olyan problémáknak, mint a Boeing mérnökeinek hibás technológiai feltételezései, a cégvezetés átláthatatlansága, valamint az FAA részéről az alapos, robusztus felügyelete a cégnek és az utasok testi épségének a biztosítása. Sőt a Kongresszushoz került céges levelezésből az is kiderült, hogy a Boeing alkalmazottai sem voltak a gépről a legjobb véleménnyel. Egy 2017-ben írt e-mailben például így fogalmaztak: „ezt gépet bohócok tervezték, akiknek majmok voltak a feletteseik.”

A mostani engedély természetesen csak az Egyesült Államokra vonatkozik, és ez sem jelenti azt, hogy az FAA döntése mögé gyorsan felsorakoznának az országok az Egyesült államokon kívül. A Boeing szerint ugyanakkor az FAA mostani döntése fontos mérföldkő, és azon dolgoznak a többi hatósággal, hogy a 737 MAX az egész világon repülhessen ismét. Más kérdés, hogy a jelenlegi járványhelyzetben amúgy sem tülekedik épp az utazóközönség.

(Címlapkép/nyitókép: boeing.com)

További cikkek a Rakétán:

Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?

Mesterséges intelligencia által irányított, pilóta nélküli harci repülőt mutatott be a Boeing

A SpaceX-é után tekintsd meg a Boeing űrhajóját is belülről!


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.