37 óra alatt három rakétát indított útnak és legalább öt dolgozót rúgott ki a SpaceX

2022 / 06 / 22 / Bobák Áron
37 óra alatt három rakétát indított útnak és legalább öt dolgozót rúgott ki a SpaceX
Elon Musk vállalata kétségkívül mozgalmas napokon van túl: miközben a SpaceX 37 óra leforgása alatt három különböző missziót hajtott végre, az is kiderült, mikor indulhat az első orbitális útjára a Mars-utazásra kifejlesztett Starship. Mindeközben a cég több dolgozóját kirúgták, miután nyílt levélben tiltakoztak Musk közösségi médiában tanúsított viselkedése ellen.

A SpaceX június 19-én, magyar idő szerint 6.27-kor indította útjára a Falcon-9-et a floridai Cape Canaveralból, fedélzetén a Globalstar kommunikációs műholdjával. A privát űrvállalatnak 36 óra alatt ez már a harmadik sikeres missziója volt, hiszen egy nappal korábban a német hadsereg műholdját is sikeresen állították pályára, míg június 17-én, péntek délután 53 Starlink-műholddal bővítették a globális műholdas internetrendszerüket. A hírről beszámoló Interesting Engineering szerint a SpaceX ezzel a három kilövéssel együtt már 26 sikeres missziónál jár az idén, ami különösen azzal együtt számít nagy dolognak, hogy - ahogy a korábbi esetekben, úgy most is - mindhárom alkalommal sikerült visszahozniuk az első fokozatú gyorsítórakétát a Földre. Ebből a szempontból a pénteki misszió történelminek is tekinthető, hiszen a kilövéshez használt Falcon-9 rakétának ez volt a 13-ik küldetése, ami új rekordnak számít.

A SpaceX további jó híreket is kapott, ugyanis az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) június 13-án közzétette a Starshipre valamint a Super Heavy hordozórakétára vonatkozó környezeti hatástanulmányát. Bár a hatóság összesen 75 olyan területet talált, amelyen a SpaceX-nek változtatnia kell annak érdekében, hogy csökkentsék a rakétaindítás környezeti terhelését, a határozat összességében azt jelenti, hogy amint a vállalat teljesíti az abban foglaltakat, minden akadály elgördül a Starship tesztje elől, és megkaphatják az FAA-től az indítási engedélyt. A kilövésre Musk szerint már júliusban sor kerülhet, igaz, ő valamivel óvatosabban úgy fogalmazott, hogy a Starship "készen fog állni, hogy repüljön a jövő hónapban".


A Starship prototípusai várakoznak 2022 februárjában a Spacex Boca Chica-i bázisán, mellettük a Super Heavyvel (Fotó: Jonathan Newton/The Washington Post via Getty Images)

Mindeközben a vállalat életét nem várt problémák is nehezítik, ugyanis, ahogy arról a The New York Times beszámolt, a SpaceX több dolgozója olyannyira kínosnak érzi már Elon Musk közösségi médiában tett megnyilvánulásait, hogy nyílt levélben szólaltak fel a cég vezetője ellen. "Elon viselkedése a nyilvánosság előtt gyakran zavaró és kínos számunkra, különösen az utóbbi hetekben" - írják a cég vezetőinek címzett levélben, kifejtve, hogy a cég vezérigazgatójaként és "legfontosabb szóvivőjeként" Musk a SpaceX arcának számít, ilyen módon pedig minden, amit a Twitterre posztol, tulajdonképpen egy nyilvános állásfoglalás a cég részéről.

Hogy a dolgozóknak pontosan Musk mely megnyilvánulásai nem tetszettek, az a levélből nem derül ki, de az tény, hogy a milliárdos üzletember soha nem fogta vissza magát a közösségi médiában: 2018-ban lepedofilozta a barlangban rekedt thaiföldi gyerekek megmentésében kulcsszerepet vállaló egyik búvárt, tavaly januárban nyilvánosan nekiment az FAA-nek, novemberben pedig egy szexista viccel sikerült magára irányítania a figyelmet. Musk emellett is rendszeresen posztol olyan dolgokat, amit a vállalat dolgozói vállalhatatlannak tarthatnak, legutóbb például Parag Agrawal, a Musk által felvásárolni szándékozott Twitter vezetőjének az egyik posztjára reagált egy kaki emojival, jelezve, hogy nem ért egyet az abban foglaltakkal.

Ennél is súlyosabb probléma - amit a levél szerzői szintén szóvá tesznek -, hogy Muskot nemrég szexuális zaklatással is megvádolták, a Business Insider szerint pedig az ügy elsimításában a SpaceX is segédkezett a cég vezetőjének, 250 ezer dollárt fizetve a légiutas-kísérőnek a hallgatásáért cserébe.


Vernon Unsworth megérkezik a Los Angeles-i kerületi bíróságra 2019 decemberében az Elon Musk ellen indított per tárgyalására (Fotó: Apu Gomes/Getty Images)

Bár nem tudni, hogy a levelet hányan írták alá, a The New York Times tudósítása szerint az elmúlt napokban a SpaceX-től több dolgozót is elbocsátottak az ügy miatt. Gwynne Shotwell, a cég elnöke a dolgozóknak küldött levélben nem is tagadta, hogy a nyílt levél miatt került sor az elbocsátásokra, ami az Ars Technica szerint legalább öt embert érintett. Shotwell a közleményében azt írja, hogy a levél értelmi szerzői erőszakosan próbáltak nyomást gyakorolni munkatársaikra annak érdekében, hogy minél többen írják alá a levelet, ami miatt több dolgozó "kényelmetlenül vagy megfélemlítve érzete magát, illetve dühösek lettek amiatt, hogy egy olyan levél aláírására próbálják őket rávenni, ami nem tükrözi a nézeteiket". Shotwell ezután hosszabb felsorolásba kezd a SpaceX jelenleg futó projektjeiről, amelyek között a Falcon-9 kilövéseket és a Starship közelgő tesztjét is megemlíti, majd így zárja sorait: "Túl sok kritikus munkát kell elvégeznünk, és nincs szükségünk az efféle túlzó aktivizmusra".

Nem a SpaceX dolgozói az egyetlenek, akik elfordultak Elon Musktól, a napokban nyilvánosságra került információk alapján ugyanis úgy tűnik, hogy áprilisban Musk egyik lánya is minden kapcsolatot megszakított az apjával. A The Guardian információi szerint Xavier Alexander Musk a következőket írta a név- és nemváltást kezdeményező kérvényében, amit egy Los Angeles megyei bíróságon nyújtott be: "Már nem élek együtt a biológiai apámmal és nem kívánok hozzá semmilyen módon kapcsolódni". Musk korábban a The Daily Beastnek elküldött közleményben arra szólította fel a médiát, hogy hagyják békén a lányát. "Ő nem szeretne közszereplő lenni. Azt gondolom, hogy fontos megvédeni a magánélethez való jogát. Kérem, ne írjanak valakiről az akarata ellenére" - írta a SpaceX vezére.

(A nyitókép egy korábbi misszió során készült, Fotó: Spacex/Flickr)

Sikeresen elindult a Nemzetközi Űrállomás felé az első, kizárólag privát űrhajósokból álló misszió Pénteken, magyar idő szerint 17.17-kor magasba emelkedett a SpaceX Falon-9 rakétája a Dragon Endeavour űrhajóval, amely az Ax-1 misszió tagjait viszi az űrállomásra.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Először térképezték fel egy exobolygó belsejét és a kutatás közben kiderült, hogy a nagy méretük ellenére rendkívül kis tömegű “puffadt bolygók”, azaz a vattacukorbolygók hogyan szerezhették furcsa formájukat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.