37 óra alatt három rakétát indított útnak és legalább öt dolgozót rúgott ki a SpaceX

2022 / 06 / 22 / Bobák Áron
37 óra alatt három rakétát indított útnak és legalább öt dolgozót rúgott ki a SpaceX
Elon Musk vállalata kétségkívül mozgalmas napokon van túl: miközben a SpaceX 37 óra leforgása alatt három különböző missziót hajtott végre, az is kiderült, mikor indulhat az első orbitális útjára a Mars-utazásra kifejlesztett Starship. Mindeközben a cég több dolgozóját kirúgták, miután nyílt levélben tiltakoztak Musk közösségi médiában tanúsított viselkedése ellen.

A SpaceX június 19-én, magyar idő szerint 6.27-kor indította útjára a Falcon-9-et a floridai Cape Canaveralból, fedélzetén a Globalstar kommunikációs műholdjával. A privát űrvállalatnak 36 óra alatt ez már a harmadik sikeres missziója volt, hiszen egy nappal korábban a német hadsereg műholdját is sikeresen állították pályára, míg június 17-én, péntek délután 53 Starlink-műholddal bővítették a globális műholdas internetrendszerüket. A hírről beszámoló Interesting Engineering szerint a SpaceX ezzel a három kilövéssel együtt már 26 sikeres missziónál jár az idén, ami különösen azzal együtt számít nagy dolognak, hogy - ahogy a korábbi esetekben, úgy most is - mindhárom alkalommal sikerült visszahozniuk az első fokozatú gyorsítórakétát a Földre. Ebből a szempontból a pénteki misszió történelminek is tekinthető, hiszen a kilövéshez használt Falcon-9 rakétának ez volt a 13-ik küldetése, ami új rekordnak számít.

A SpaceX további jó híreket is kapott, ugyanis az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) június 13-án közzétette a Starshipre valamint a Super Heavy hordozórakétára vonatkozó környezeti hatástanulmányát. Bár a hatóság összesen 75 olyan területet talált, amelyen a SpaceX-nek változtatnia kell annak érdekében, hogy csökkentsék a rakétaindítás környezeti terhelését, a határozat összességében azt jelenti, hogy amint a vállalat teljesíti az abban foglaltakat, minden akadály elgördül a Starship tesztje elől, és megkaphatják az FAA-től az indítási engedélyt. A kilövésre Musk szerint már júliusban sor kerülhet, igaz, ő valamivel óvatosabban úgy fogalmazott, hogy a Starship "készen fog állni, hogy repüljön a jövő hónapban".


A Starship prototípusai várakoznak 2022 februárjában a Spacex Boca Chica-i bázisán, mellettük a Super Heavyvel (Fotó: Jonathan Newton/The Washington Post via Getty Images)

Mindeközben a vállalat életét nem várt problémák is nehezítik, ugyanis, ahogy arról a The New York Times beszámolt, a SpaceX több dolgozója olyannyira kínosnak érzi már Elon Musk közösségi médiában tett megnyilvánulásait, hogy nyílt levélben szólaltak fel a cég vezetője ellen. "Elon viselkedése a nyilvánosság előtt gyakran zavaró és kínos számunkra, különösen az utóbbi hetekben" - írják a cég vezetőinek címzett levélben, kifejtve, hogy a cég vezérigazgatójaként és "legfontosabb szóvivőjeként" Musk a SpaceX arcának számít, ilyen módon pedig minden, amit a Twitterre posztol, tulajdonképpen egy nyilvános állásfoglalás a cég részéről.

Hogy a dolgozóknak pontosan Musk mely megnyilvánulásai nem tetszettek, az a levélből nem derül ki, de az tény, hogy a milliárdos üzletember soha nem fogta vissza magát a közösségi médiában: 2018-ban lepedofilozta a barlangban rekedt thaiföldi gyerekek megmentésében kulcsszerepet vállaló egyik búvárt, tavaly januárban nyilvánosan nekiment az FAA-nek, novemberben pedig egy szexista viccel sikerült magára irányítania a figyelmet. Musk emellett is rendszeresen posztol olyan dolgokat, amit a vállalat dolgozói vállalhatatlannak tarthatnak, legutóbb például Parag Agrawal, a Musk által felvásárolni szándékozott Twitter vezetőjének az egyik posztjára reagált egy kaki emojival, jelezve, hogy nem ért egyet az abban foglaltakkal.

Ennél is súlyosabb probléma - amit a levél szerzői szintén szóvá tesznek -, hogy Muskot nemrég szexuális zaklatással is megvádolták, a Business Insider szerint pedig az ügy elsimításában a SpaceX is segédkezett a cég vezetőjének, 250 ezer dollárt fizetve a légiutas-kísérőnek a hallgatásáért cserébe.


Vernon Unsworth megérkezik a Los Angeles-i kerületi bíróságra 2019 decemberében az Elon Musk ellen indított per tárgyalására (Fotó: Apu Gomes/Getty Images)

Bár nem tudni, hogy a levelet hányan írták alá, a The New York Times tudósítása szerint az elmúlt napokban a SpaceX-től több dolgozót is elbocsátottak az ügy miatt. Gwynne Shotwell, a cég elnöke a dolgozóknak küldött levélben nem is tagadta, hogy a nyílt levél miatt került sor az elbocsátásokra, ami az Ars Technica szerint legalább öt embert érintett. Shotwell a közleményében azt írja, hogy a levél értelmi szerzői erőszakosan próbáltak nyomást gyakorolni munkatársaikra annak érdekében, hogy minél többen írják alá a levelet, ami miatt több dolgozó "kényelmetlenül vagy megfélemlítve érzete magát, illetve dühösek lettek amiatt, hogy egy olyan levél aláírására próbálják őket rávenni, ami nem tükrözi a nézeteiket". Shotwell ezután hosszabb felsorolásba kezd a SpaceX jelenleg futó projektjeiről, amelyek között a Falcon-9 kilövéseket és a Starship közelgő tesztjét is megemlíti, majd így zárja sorait: "Túl sok kritikus munkát kell elvégeznünk, és nincs szükségünk az efféle túlzó aktivizmusra".

Nem a SpaceX dolgozói az egyetlenek, akik elfordultak Elon Musktól, a napokban nyilvánosságra került információk alapján ugyanis úgy tűnik, hogy áprilisban Musk egyik lánya is minden kapcsolatot megszakított az apjával. A The Guardian információi szerint Xavier Alexander Musk a következőket írta a név- és nemváltást kezdeményező kérvényében, amit egy Los Angeles megyei bíróságon nyújtott be: "Már nem élek együtt a biológiai apámmal és nem kívánok hozzá semmilyen módon kapcsolódni". Musk korábban a The Daily Beastnek elküldött közleményben arra szólította fel a médiát, hogy hagyják békén a lányát. "Ő nem szeretne közszereplő lenni. Azt gondolom, hogy fontos megvédeni a magánélethez való jogát. Kérem, ne írjanak valakiről az akarata ellenére" - írta a SpaceX vezére.

(A nyitókép egy korábbi misszió során készült, Fotó: Spacex/Flickr)

Sikeresen elindult a Nemzetközi Űrállomás felé az első, kizárólag privát űrhajósokból álló misszió Pénteken, magyar idő szerint 17.17-kor magasba emelkedett a SpaceX Falon-9 rakétája a Dragon Endeavour űrhajóval, amely az Ax-1 misszió tagjait viszi az űrállomásra.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.