A 2020-as év a humanoidok éve volt

2021 / 01 / 31 / Bobák Zsófia
A 2020-as év a humanoidok éve volt
A tavalyi év mottója a "moss kezet és maradj távol mindenkitől" lehetett volna az emberek számára. A kontakt nélküli eszközök használata felértékelődött, mint ahogy a robotok alkalmazása is az emberek szorosabb közelségét igénylő területeken.

A robotokat gyártó cégek nagy lehetősége lehet a mostani, hiszen a most bevezetett automatizált szolgáltatások a jövőben is megmaradhatnak, amennyiben életképesnek bizonyulnak a nagyközönség kiszolgálásának területén. Az ugyan kétséges, hogy az emberformájú gépek fejlesztése mennyire kifizetődő és hogy ezek a típusú eszközök tudják e a legjobban ellátni a feladataikat, elvégre a két lábon egyensúlyozó formánál stabilabb megoldást nyújthat a négylábú vagy guruló konfiguráció, de a recepciókon, kórházakban, gyerekekkel való foglalkozások esetén a kutatók szerint nagyobb bizalmat szül, ha a gép ránk hasonlít.

A SoftBank robotikai cég az elkövetkező 300 évre információs Nagy Bummot (Big Bang) jósol, amelynek véleményük szerint még csak a kapujában állunk, a vállalat elnöke, Masayoshi Son pedig 2047-re már a szingularitást vizionizálja, vagyis annak a kornak az eljövetelét, mikor az emberformájú robotok éppen annyian (tíz milliárdan) lesznek, mint mi. Intelligencia tekintetében pedig meg is előznek majd minket.

A SoftBank cég kínálatában megtalálható Pepper robotok ugyan még nem járnak közöttünk milliárdos létszámban, de a tavalyi évben a szokásosnál is jobban betelt a határidőnaplójuk, egyikük még a magyar egészségügyben is elkezdte munkáját, a Budai Magánorvosi Rendelő recepcióján. A japán cég most egy összefoglaló videóban mutatja meg, milyen sűrű programja volt Peppernek 2020-ban.

(Fotó: Flickr/taylorherringpr: a kép a Westworld sorozat 2016-os londoni promócióját ábrázolja, Video: SoftBank Robotics Europe)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.