A baktériumok is figyelnek az időre és a fényre

2021 / 01 / 15 / Justin Viktor
A baktériumok is figyelnek az időre és a fényre
Az ember és az állatvilág, sőt a növények életében is kiemelten fontos a szervezet normális működéséhez a biológiai óra megléte. A cirkadián ritmus nélkül nem is maradnánk életben. Most kiderült, hogy ez még a baktériumokra is igaz.

Cirkadián ritmus

A biológiai óra segít beállítani a legfontosabb élettani ritmusainkat, megmondja például, hogy mikor aludjunk, és mikor kelhetünk fel, mivel már kipihentek vagyunk. Ezekkel együtt összehangol és irányít sok más fiziológiai és kognitív funkciókhoz köthető élettani folyamatot is.

Minden ismert élet igazodik a Föld forgásának 24 órás ciklusához, az állatok, növények és gombák életritmusát is ez szervezi. Azt eddig is tudtuk, hogy a fotoszintetizáló baktériumok sem kivételek, de arra még nem volt bizonyíték, hogy a fény ilyen ciklikus változásától elzárt, vagyis elvileg attól független baktériumok életére is hatással van-e a bolygó forgása, a nappalok és éjszakák váltakozása. Most a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem kutatói, Martha Merrow kronobiológus vezetésével bizonyítani is tudták a dolgot. 

 

A kutatók a földben és az állatok, valamint az ember emésztőrendszerében is megtalálható Bacillus subtilist (szénabacilus) vizsgálták, melyről kiderült, hogy a fény 12 órás ciklikus változásához igazította ytvA génjének kifejeződését. A gén a kék fény érzékeléséért felelős receptorok előállítását kódolta, a sötét napszakokban megemelkedett ezek termelése, a napfényes órákban pedig csökkent. A hőmérséklet váltakozása szintén kiváltotta a fényreceptor termelését.

A baktériumok a földi élőlények össztömegének mintegy 15 százalékát adják, a friss kutatási eredményeknek pedig fontos mezőgazdasági és ipari felhasználási területei lehetnek.

(Forrás: Sciencedaily Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Átadták a 2020 évi kémiai Nobel-díjat, az evolúció szabászeszközeinek felfedezéséért Az evolúció működéséhez, az adaptálódás kivitelezéséhez, ennek az összetett, hatalmas és alig ismert mechanizmusnak nyilvánvalóan szerteágazó és sokoldalú szerszámkészletre van szüksége. Az idei kémiai Nobel-díjat egy ilyen eszköz felfedezéséért adták át.

Új antibiotikum egy apró féregből, amely elpusztíthatja a szuperbaktériumokat Világszerte komoly probléma, hogy az antibiotikumok egyre kevésbé képesek leküzdeni a fertőző baktériumokat. Az új fegyver ellenük egy apró parazita féreg gyomrából került elő.

Felfedték a nehézsúlyú szuperbaktériumok antibiotikum-rezisztenciájának titkát A kutatók végre rájöttek, hogyan alakul ki az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia, a világ egyik legveszélyesebb szuperbaktériumában (a.k.a. kórházi fertőzések). Megvan az eszköz, megvan a mechanizmus.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.