A ByteDance elkezdi árulni legdrágább kincsét, a TikTok mögött ketyegő MI-t

2021 / 07 / 09 / Felkai Ádám
A ByteDance elkezdi árulni legdrágább kincsét, a TikTok mögött ketyegő MI-t
Ebben azonban nincs semmi meglepő, a cél mindig is ez volt – a TikTok tulajdonképpen csak melléktermék.

A 2012-ben alapított ByteDance relatíve fiatal cég még a technológiai szektorban is. Sikerességét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a konkurens szolgáltatások közt piacvezető, ráadásul 60 ezer alkalmazottal és évi 19,3 milliárd dolláros bevételével magasan kiemelkedik a mezőnyből. A céget a nyugati közvélemény leginkább a TikTok fejlesztőjeként ismerheti, ám akármennyire sikeres videómegosztó platformról is van szó (az USA-ban úgy lépte át a havi felhasználói bázis a 100 milliót, hogy az előző adminisztráció mindent megtett a kínai fejlesztés ellehetetlenítésére), a TikTok a ByteDance-nek mindössze egyetlen terméke, és bizonyos értelemben nem is a legfontosabb.

A TikTok azért sikeres, mert a mesterséges intelligencia dönti el helyettünk, mit láthatunk A TikTok sikere önmagában is érdekes, ám ez a siker túlmutat egyetlen applikáción, és idővel nem csak a tartalomfogyasztást, a kultúrát, hanem mindent meg fog változtatni. Azt is, ahogy az ember döntési szabadságáról gondolkozunk.

Mint azt tavaly leírtuk (fenti cikk), a TikTok amellett, hogy remek befektetés, egy felbecsülhetetlen értékű adatgenerátor. A platformot ugyanis direkt úgy alakították, hogy pár ujjmozdulattal akár egyetlen felhasználó pár perc alatt is rengeteg visszajelzést küld az MI-nek. Márpedig jelenleg, mikor még a roppant adatéhes, nehezen tanuló MI-k korszakában járunk, az adat az egyik (ha nem A) legértékesebb nyersanyag.

A sikerhez manapság ugyanis két kulcskérdést kell egy-egy alkalmazás fejlesztőinek megválaszolnia: miként lehet minél több felhasználói adathoz jutni, és aztán mihez kezdünk ezekkel? Az első kérdést a TikTok forradalmian válaszolta meg: olyan egyszerű interfészt kreált, amilyen egyszerű az érintőképernyők korában csak elképzelhető. Ám emögött egy mindent figyelő, nagyon is komplex mesterséges intelligencia ketyeg. A ByteDance-nek ráadásul több tucat terméke ismert (és ezek közt például hírszolgáltató applikáció is akad), és ezek nagy része a TikTokhoz hasonló, mesterséges intelligenciával működő ajánlási rendszereken alapulnak. Ezek a platformok szorgos méhecskeként gyűjtik az adatot, amit aztán a cég felhasznál, és a segítségével finomhangolja az algoritmusát, ami miatt az adott applikáció még jobban fog működni, ami még több felhasználót vonz, akiknek az adatai szintén feldolgozásra kerülnek... És így tovább. A végeredmény pedig egy rendkívül hatékony mesterséges intelligencia.

Mindennek lényege, hogy a végső termék tehát nem a TikTok vagy ennek a kínai bátyókája, a Douyin vagy bármely más applikáció, hanem a mesterséges intelligencia.

Ezek után pedig annyira már nem is meglepő a vállalat lépése, amely immár ténylegesen külső partnereknek is elkezdi árulni ezt a mesterséges intelligenciát, és ebből a célból egy új divíziót is felállított: ez a BytePlus. Ez utóbbi pedig olyan ügyfeleket tud magáénak, mint az amerikai, divattal kapcsolatos applikáció, a Goat, a szingapúri utazási oldal, a WeGo, az indonéz vásárlós app, a Chilibeli, valamint az indiai videójátékos közösségi platform, a GamesApp. A BytePlus az ügyfeleinek nem csak magához az algoritmushoz kínál hozzáférését, de lehetővé teszi, hogy ezt személyre szabják, és az adott applikációhoz igazítsák. A vállalat emellett automata beszéd- és szövegfordítást, valósidejű videó effekteket, valamint adatelemzési eszközöket is kínál az „ajánlós algoritmus” mellé.

Mint azt a fenti cikkünkben írtuk, többen arról beszéltek, hogy a TikTok-modell, tehát hogy az algoritmus figyeli, hogy mi tetszik nekünk, majd ezek alapján tesz ajánlást, épp ilyen mód fog beszivárogni akár egyéb területekre is. Márpedig amíg a TikTok egy kellemes rágógumi az agynak, addig nem feltétlen jó mindig és mindenhol, ha automatizált döntéseket kezd el helyettünk meghozni egy mesterséges intelligencia.

További cikkek a témában:

Bunny a beszélő TikTok-kutya, és a "Dr.Doolittle" kutatás, amit inspirált Bunny, a beszélő kutya és gazdája Alexis Devine minden nap órákat töltenek beszélgetéssel, a dolog különlegessége pedig abban áll, hogy Bunny „visszajelez”, egy különleges szerkezettel kifejezi konkrét kívánságait.

Szinte lehetetlen észrevenni, hogy ezeket a Tom Cruise videókat egy számítógép készítette Mi lesz, amikor nem szólnak a készítők, hogy átveréssel állunk szemben?

Hogyan tegyük biztonságossá a TikTokot gyerekeink számára? Egyelőre nagy a homály akörül, hogy mi történik az egyik legnépszerűbb, rövid videók megosztására létrejött alkalmazással az Egyesült Államokban a választások után, de a vállalat immár az egész világon elérhetővé tette azt az opciót, mellyel a szülők korlátozhatják gyerekeik hozzáférését az alkalmazáshoz. Mutatjuk hogyan is működik ez.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.