A Canon mosolyfigyelő kamerákkal ellenőrzi a kollegák hangulatát Kínában

2021 / 06 / 18 / Pőcze Balázs
A Canon mosolyfigyelő kamerákkal ellenőrzi a kollegák hangulatát Kínában
A Canon kínai leányvállalata, a Canon Information Technology különös módját választotta, hogy biztos legyen abban, hogy a dolgozók jókedvűen járnak munkába: csak a mosolygó kollegák léphetnek be szobákba, vagy foglalhatnak tárgyalókat.

A japán vállalat kamerái mesterséges intelligencia segítségével ismerik fel a mosolygó arcokat - írja a PetaPixel. A cég tavaly jelentette be "intelligens IT" megoldását, ami többek közt arra is alkalmas, hogy egy mosolyhoz kösse azt, hogy valaki hozzáférjen az iroda bizonyos területeihez. "Reméljük, hogy a mosolyoktól lazábbak és egészségesebbek lehetünk, hogy kellemesebb munkakörnyezetet teremtsünk és javítsuk a hatékonyságot" - írták akkori közleményükben.

"Általában az emberek túlságosan félénkek ahhoz, hogy mosolyogjanak, de amint hozzászoknak az irodai mosolygáshoz, a rendszer nélkül is folytatják ezt, pozitív és élettel teli atmoszférát teremtve"
- nyilatkozta most egy szóvivőjük a technológia védelmében a Nikkei Asiának. A koronavírus-járvány alatt többször találkoztunk olyan megoldásokkal, amelyek távolról próbálják felmérni a dolgozók állapotát és termelékenységét, de úgy tűnik, ahogy az irodák újra megtelnek, ezek az eszközök megmaradnak vagy átalakulnak. Tavaly novemberben például egy olyan Microsoft rendszerről írtunk, amely pontozza a kollegák produktivitását. A pontszám az internetkapcsolat sebessége vagy a számítógépek teljesítménye mellett olyan finomságokat is figyelembe vesz, mint hogy milyen gyakran kapcsoljuk be a kameránkat megbeszélések közben, részt veszünk-e a közös dokumentumok szerkesztésében, vagy hogy hány napon nyitjuk meg az Excelt vagy a Wordöt. De olyan app is készült, amely egyetlen nagy videófalon jeleníti meg a teljes csapat portréit, ötpercenként frissítve azokat.

Ha valahol, akkor Kínában különösen aggasztó, de talán nem meglepő egy ilyen megoldás bevezetése. A világ legnépesebb országában épül a történelem legalaposabb megfigyelő hálózata, arcfelismerő rendszerek keresik és figyelik az ujgur kisebbség tagjait, de mobilt venni sem lehet az arcunk letapogatása nélkül.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.