A DARPA nagyon komolyan gondolja a nukleáris meghajtású űrhajót – indul a második fejlesztési fázis

2022 / 05 / 05 / Felkai Ádám
A DARPA nagyon komolyan gondolja a nukleáris meghajtású űrhajót – indul a második fejlesztési fázis
A DRACO-projekt első fázisát Jeff Bezos vállalata, a Blue Origin, valamint a Lockheed Martin nyerte. Most azonban új pályázók is jelentkezhetnek.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege, a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) tegnap kérelmet nyújtott be, hogy elindulhasson a nukleáris meghajtású űrhajó fejlesztésének a második és harmadik fázisa. A DRACO projekt (Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations), amely egyébként nem tévesztendő össze a NASA DART űreszközének DRACO-kamerájával, célja egy olyan nukleáris meghajtású űrhajó kifejlesztése, amely a Hold és a Föld között képes közlekedni. Hogy az USA miként maradt le a nukleáris meghajtású űrhajók fejlesztésében például a britek mögött, és hogy szeretnék most utolérni a vetélytársakat, arról a lentebbi cikkünkben írtunk korábban.

Az angolok után a NASA is a nukleáris űrhajó-meghajtásra szavaz a Mars-utazáshoz Újra kezdenek előtérbe kerülni az atommeghajtású űrhajók, a NASA ugyanakkor az elmúlt években elhanyagolta a területet, és most változtatni kíván ezen.

A DRACO nevű projekt több mint egy éve indult, amikor a DARPA kiválasztotta a General Atomics által kifejlesztett rakéta-reaktor előzetes tervét, és kiválasztotta a Blue Origin és a Lockheed Martin két űrrepülőjének a dizájnjait. A program következő fázisai már a nukleáris hőrakéta-hajtómű tervezésére, fejlesztésére, gyártására és összeszerelésére irányulnak. A következő fázisban nem csak azok vehetnek részt, akik az előzőben nyertek, tehát új cégek is startmezőhöz állhatnak – közölte a DARPA szóvivője a SpaceNews-zal. A pályázatokat augusztus 5-ig lehet beadni. A fejlesztés egy orbitális bemutató repülésben csúcsosodik majd ki a harmadik fázisban, amire a 2026-os gazdasági évben kerülhetne sor. A mostani, második fázisban egyetlen győztes kihirdetésére számítanak.

A nukleáris elektromos meghajtórendszerek sokkal hatékonyabban használják fel a hajtóanyagokat, mint a hagyományos rakéták, de alacsony tolóerőt biztosítanak – írja a NASA. Magyarán a hasonló, elektromos nukleáris meghajtórendszerek hosszabb ideig gyorsítják az űrjárműveket, és kevesebb üzemanyagot használnak fel, így ideálisak lehetnek ahhoz, hogy eljussunk velük a Marsra. (Az említett brit fejlesztés például épp ezt tűzte ki célként.)

Az űrtechnológiában amúgy többféle nukleáris meghajtás létezik. A nukleáris elektromos meghajtással az atomreaktorból származó hőenergiát elektromos energiává alakítják, amely bármilyen típusú elektromos tolóerőt vagy meghajtási technológiát működtethet, amelyet egy űrhajó használ. A nukleáris termikus meghajtással a reaktorok felmelegítik a hajtóanyagokat, például a hidrogént, majd a reakcióból származó gáz kilökődik, tolóerőt hozva létre. Ez sokkal nagyobb tolóerőt biztosít, mint az elektromos meghajtó rendszerek.

A DRACO célja tehát egy olyan nukleáris termikus hajtású űrhajó kifejlesztése, amely a Hold és a Föld közötti távolságon üzemeltethető. A projektben a NASA is részt vesz.

(Kép: DARPA)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.