Az Egyesült Királyság nukleáris űrhajója lefelezné a Mars-utazás idejét

2021 / 01 / 20 / Justin Viktor
Az Egyesült Királyság nukleáris űrhajója lefelezné a Mars-utazás idejét
A Rolls-Royce az Egyesült Királyság Űrügynökségével összefogva szeretné forradalmasítani az űrutazást, újonnan fejlesztendő atomhajtóművek alkalmazásával. A Marsig tartó út így jelentősen lerövidülhet, és lehetővé válhat a mélyűr meghódítása.

Egy felezőt kérnék

Ha az elképzelés beválik, a brit űrhajók a jövőben fele annyi idő alatt eljuthatnak majd a vörös bolygóra, mint amennyi időbe ma telne az utazás. Az út így mindössze 3-4 hónapig tartana, és az új koncepcióhoz a Rolls-Royce szállítaná a hajtóműveket. A brit kormány szerint a Rolls-Royce és az Egyesült Királyság Űrügynöksége összekapcsolhatja a bolygótudósokat, hogy megvizsgálják és feltárják, miként lehetne felhasználni az atomenergiát az űrutazás forradalmasítására.

Dr. Graham Turnock, az Egyesült Királyság Űrügynökségének vezérigazgatója szerint: “Az atomenergia felhasználása a világűrben az a paradigmaváltó elképzelés, ami lehetővé teheti a mélyűrbeli küldetéseket, amelyek elvihetnek bennünket a Marsra és azon is túl. Ez a kutatás segít majd megérteni az atomerőművel rendelkező űrhajók izgalmas lehetőségeit, és azt, hogy ez a kialakulóban lévő technológia segíthet-e minket abban, hogy minden eddiginél tovább és gyorsabban utazzunk az űrben.”

A brit kormány reméli, hogy a nukleáris technológia ott is segítségünkre lehet az űrhajó áramellátásában, ahol már magunk mögött hagytuk a Napot, és ezért nem tudjuk felhasználni annak energiáját.

Engedélyezték az első kis méretű, moduláris atomreaktort az USA-ban A kis méretű nukleáris energiaforrással működő atomerőművekről már írtunk, és most újabb fontos esemény történt a szektorban. Az USA-ban sikeresen zajlik az engedélyeztetés folyamata, és úgy tűnik, hogy az évtized közepére üzembe állhatnak az első jóváhagyott moduláris atomreaktor telepek.

Öreg motoros

A Rolls-Royce biztosította a Királyi Haditengerészet tengeralattjáró flottájának meghajtására használt nukleáris technológiát az elmúlt 60 évben. A vállalat szeretne több kis moduláris atomreaktort építeni a szárazföldön is, hogy támogassák az Egyesült Királyság villamosenergia keresletének várható növekedését.

Nem Nagy-Britannia az első, akik atommeghajtású űrhajók építésének terveivel foglalkoznak. Az amerikai tudósok először az ötvenes és hatvanas években tesztelték a nukleáris űrhajó-technológiát a nevadai sivatagban, mielőtt a programot 1971-ben törölték volna. Az Egyesült Államok ugyanakkor az elmúlt évtizedekben számos nukleáris űrprogramot futtatott. Tavaly az év végén azután az amerikai kormány új űrpolitikai irányelveket adott ki a Nasa nukleáris fejlesztéseinek előmozdítása érdekében.

A Rolls-Royce apró atomreaktorokat épít A Rolls-Royce az 1800-as évek vége óta tervez elektromos berendezéseket és gépeket, ideértve a repülőgépek, autók és hajók motorjait. Az újító, kísérletező kedv mindig is jellemezte a vállalatot, az évszázados kultúra eredménye az energetikai projektekben is megjelenik.

Amanda Solloway, az Egyesült Királyság tudományos minisztere szerint: “Az atomenergia mindent átalakító lehetőségeket kínál az űrkutatás számára, és segíthet munkahelyek teremtésében. A Rolls-Royce-al kötött megállapodás segíthet gyorsabban és hosszabb időre juttatva az űrbe az űrhajósok új generációját, jelentősen növelve az univerzumról meglévő ismereteinket.”

(Forrás: Gov.uk Kép: Rolls-Royce)

Ez is érdekelhet:

Visszatérés a Marsról, helyben gyártott üzemanyaggal A tudósok egy olyan hordozható rendszeren dolgoznak, amely segíthet a Marson lévő űrhajósoknak üzemanyagot gyártani és újratankolni a visszautazás előtt, a vörös bolygó légkörének felhasználásával.

Kínai űrhajó indult a Marsra, egy roverrel, egy leszálló és egy keringő egységgel Kína ma reggel sikeresen elindította első nagy bolygóközi misszióját a Marsra. Az indítással hosszú, hét hónapos út kezdődik a mélyűrben, és amint a misszió eléri a Vörös Bolygót, Kína lehet a második nemzet, amely valaha leszállt a Mars felszínén, és rovert üzemeltetett ott. Az űrhajó 2021 februárjában érheti el a Marsot.

Hogyan vezessük a Mars-rovert? Evan Hilgemann, a NASA mérnöke beszámolt róla, milyen is valójában egy Mars rovert vezetni. A mérnök még tavaly került be abba a csapatba, ami a hatkerekű Preseverance rover irányításáért lesz felelős a Vörös Bolygó sivatagszerű tájain.


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.