Az angolok után a NASA is a nukleáris űrhajó-meghajtásra szavaz a Mars-utazáshoz

2021 / 02 / 24 / Justin Viktor
Az angolok után a NASA is a nukleáris űrhajó-meghajtásra szavaz a Mars-utazáshoz
Újra kezdenek előtérbe kerülni az atommeghajtású űrhajók, ahogy arról már mi is beszámoltunk a brit tervek kapcsán. A NASA ugyanakkor az elmúlt években elhanyagolta a területet, és most változtatni kíván ezen.

Elvesztegetett évek

Az USA űrügynökségének sokkal keményebben kell dolgoznia, ha azt akarja, hogy 2039-re készen álljon egy nukleáris termomeghajtású űrhajóval megvalósítható, legénységgel ellátott Mars-küldetésre. 

Ezt az amerikai Nemzeti Akadémia által készített, és a NASA által támogatott új jelentés állapította meg, mely szerint az űrügynökségnek „agresszív” finanszírozást kell találnia a nukleáris termomeghajtás kifejlesztéséhez. Ha próbálják meg bepótolni az elvesztegetett időt - így a jelentés - a NASA azt kockáztatja, hogy lemarad erről az amúgy is meglehetősen bizonytalan távolságban lévő misszióról.

A nukleáris termomeghajtás koncepciója évtizedeken keresztül a bizonytalanság ködében lebegett, és a jelentés elkészítői nincsenek meggyőződve arról, hogy a NASA időben elkészül.

"Az űrben alkalmazható atommeghajtás technológiája nagy lehetőségeket tartogat a Mars emberi felfedezésének megkönnyítésére. Azonban a technológia beérésének ütemét jelentősen fel kell gyorsítani, ha a NASA és partnerei a megadott időn belül valóban el akarják végezni ezt a küldetést" - írta sajtóközleményben Bobby Braun, a NASA Jet Propulsion Laboratory bolygótudományi igazgatója, aki egyben a jelentést készítő bizottság társelnöke is volt.

Az Egyesült Királyság nukleáris űrhajója lefelezné a Mars-utazás idejét A Rolls-Royce az Egyesült Királyság Űrügynökségével összefogva szeretné forradalmasítani az űrutazást, újonnan fejlesztendő atomhajtóművek alkalmazásával. A Marsig tartó út így jelentősen lerövidülhet, és lehetővé válhat a mélyűr meghódítása.

Támogatás lesz. Vagy nem.

Remény persze mindig van. Jim Reuter, a NASA Tanácsadó hivatalának űrtechnológiai munkatársa a Tanácsadó testület január 27-i ülésén jelezte, hogy támogatják a technológiát. Sok múlhat még Biden elnökön is, akinek új űrpolitikájáról egyelőre keveset tudni, így a határidők a tervek és a prioritások akár változhatnak is az elkövetkező hónapokban és években.

A nukleáris termomeghajtású űrutazásnak nagy lendületet adott, hogy Donald Trump volt elnök december végén aláírta a hatos számú űrpolitikai irányelvet, melyben felszólította a NASA-t és partnereit, hogy gyorsítsák fel a Földön kívül üzemelő atomreaktorok és meghajtási rendszerek fejlesztését, és a jelek szerint a NASA meghallotta a felhívást.

"A nukleáris termomeghajtás számos szempontból nagy érdeklődésre tart számot, mind a NASA, mind a DOD szempontjából" - tette hozzá Reuter.

(Forrás: SpaceNews Kép: NASA)

Ez is érdekelhet:

A NASA olyan csillagrendszert talált magyar közreműködéssel, amit el sem akartak hinni Páratlan csillagrendszer került a NASA bolygóvadász műholdjának célkeresztjébe, hat csillag, három bináris rendszerben, és mindegyik páros egyben a többi körüli pályát is bejár, egy gigantikus háromszögben forgó izzó tűzkerékként, a semmi fekete bársonyabroszán.

Jeff Bezos állítása szerint cége, a Blue Origin szállíthatja az első nőt a Holdra, de a NASA csak márciusban dönt Jeff Bezos egy hete pénteken bejelentette, hogy 2024-ben az űrhajózás történetében először, ő lesz az, aki a NASA-val karöltve az első nőt eljuttatja a Holdra. Ehhez persze a NASA-nak és a Biden adminisztrációnak is lesz még néhány szava.

Nukleáris hulladékból több száz évig működő akkumulátor? A kutatók már dolgoznak rajta Az atomerőművekben keletkező nukleáris hulladék óriási problémája az emberiségnek. Egy cég most akkumulátorokat gyártana a veszélyes hulladékból.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Egy másodperc egy szemvillanás – mégis ezen idő alatt is elképesztő mértékben történnek dolgok – velünk emberekkel, és odafent a Kozmoszban.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.