A Facebookon, a Twitteren, de még a TikTokon is cenzúrázzák Trumpot

2020 / 11 / 05 / Pőcze Balázs
A Facebookon, a Twitteren, de még a TikTokon is cenzúrázzák Trumpot
Még nincs végeredménye az amerikai elnökválasztásnak, és valószínűleg egy ideig nem is lesz, így nem enyhül a nyomás a digitális platformokon, hogy megpróbálják hűteni a kedélyeket.

Tavaly ősz óta a tech óriások az egyik legfontosabb feladatuknak azt tartják, hogy megakadályozzák, hogy a 2016-os orosz befolyásoláshoz hasonló botrányhoz asszisztáljanak. A Google a négy éve hírhedtté vált mikrotargetálással számolt le, a Twitter még bátrabbat lépett, és egyszerűen betiltotta a politikai reklámokat. Idén nyáron aztán a Facebooknál is elkezdték megjelölni az oldalon terjedő álhíreket, nemrég pedig egy őrült és veszélyes összeesküvés-elméletet is betiltottak. Végül múlt héten azt a döntést hozták, hogy urnazárás után nem hirdethetnek náluk a politikusok.

Jól sejtették

Az, hogy egy ideig nem lesz biztos eredménye a választásnak, fokozza a nyomást a platformokon, hogy ne engedjék, hogy féligazságok vagy álhírek terjedjenek náluk. Az Egyesült Államokban, különösen a fiatalok körében a közösségi média az első vagy második számú hírforrás, így nem mindegy, hogy az izguló választók mit látnak a hírfolyamukban. Ahogy elkezdődött a szavazatok számlálása és ezzel együtt a bizonytalanság, a Twitter rögtön figyelmeztető felirat mögé rejtette Trump elnök több bejegyzését.


“Keményen dolgoznak azon, hogy eltüntessék az 500 000-es előnyünket Pennsylvaniában - azonnal. Hasonlóképp Michiganben és máshol.”

Az ehhez hasonló gondolatokat a platform csak egy plusz kattintás után teszi láthatóvá, és emlékeztet arra, hogy azok vitatottak és félrevezetőek. A Facebookon ugyanezt a szöveget az a figyelmeztetés kíséri, hogy a szavazatszámlálók szigorú szabályok mellett végzik a munkájukat - de Zuckerbergéknél rögtön elolvashatjuk, amit Donald Trump ír, nem kell miatta még egyet kattintanunk vagy böknünk.

Amerika választ, és ez a tudomány sorsára is nagy hatással lesz Elérkezett az USA elnökválasztása, és a közvélemény-kutatások szerint az a demokrata Joe Biden lehet előnyben, aki a tudomány szerepét előtérbe helyezné a politikai döntéshozatalban, visszaállítva a tények és a bizonyítás tekintélyét. Ha Biden nyer, visszatérnek azok a napok, amikor a kutatók az Egyesült Államokat tekintették a föld legjobb helyének a munkájukhoz.

A YouTube-on több kamuadást állítottak le, de még a TikTokon is akadt dolga a moderátoroknak: a bizonytalan sorsú kínai platformon az alaptalanul csalást kiáltó republikánus csatornákat regulázták meg. A Google-től, ha megkérdezzük, hogy nyert-e Trump, azt a választ kapjuk, hogy a hírügynökségek még nem hirdettek győztest. Ami a legfurcsább, hogy a keresőcég még az önvezető autóit is leállította San Franciscóban a választások miatt. Attól tartottak, hogy zavargások törhetnek ki - mondjuk egy kósza tweet vagy Facebook-bejegyzés miatt. Vagy azért, mert az iPhone tulajdonosok elfelejtettek szavazni, hiszen Siri, az Apple hangasszisztense korábban még azt hitte és mondta, hogy csak nyolcadikán lesznek a választások.

(Borítókép: Charles Deluvio/Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.