A fenntarthatóság és a zéró emisszió elveszi a bányalovak munkáját is

2021 / 01 / 13 / Rácz Tamás
A fenntarthatóság és a zéró emisszió elveszi a bányalovak munkáját is
Az akkumulátoros vasúti karbantartó jármű a föld alatt is tisztán, csendesen dolgozik.

A helyi károsanyag-kibocsátástól mentes járművek térhódításával kapcsolatban a közvélemény leginkább az autózásra, esetleg még a közúti tömegközlekedésre és talán egy kicsit a repülésre figyel. Pedig a mobilitás átalakulása ennél is teljesebb körű, egyre újabb és újabb területeken bukkannak fel zéró emissziós járművek.

A svéd Epiroc és a svéd-svájci ABB például most egy elég speciális területen tervezett akkumulátoros, emissziómentes önjáró hajtásláncot. Az új vasúti karbantartó jármű nem bocsát ki káros anyagokat és csendes üzemű, tehát kedvezőbb munkakörülményeket biztosít a vasúti dolgozók számára, nem csak zöldebb, de dízel elődeinél alkalmasabb is a föld alatt, metróhálózatokban és bányákban végzett munkára.

A vasutak biztonságát és tisztaságát fenntartó gépek gyártására szakosodott svéd Railcare azzal a céllal dobta piacra a világ első akkumulátorral hajtott többcélú vasúti karbantartó járművét, hogy a vasúti karbantartási projektek „zöld beszállítója” lehessen. A saját áramforrással, vákuumszivattyúkkal, hidraulika-rendszerrel és kezelőfülkével felszerelt jármű két feltöltés között 4-6 órányi munkavégzésre elegendő energiával rendelkezik, ami nagyjából egy éjszakai műszak hosszának felel meg. A gépet egyszerűen MPV-nek nevezték el, amu a Multi-Purpose Vehicle, többcélú jármű kifejezés rövidítése. Az MPV négy állandó mágneses, folyadékhűtésű, az ABB-nél készült villanymotorját a  a svéd Northvolt lítium-ion akkumulátorai látják el energiával.

Az ABB és az Epiroc nyilatkozata szerint a projekt remek példát szolgáltat arra, hogy az alacsony széndioxid-kibocsátáson alapuló fenntartható jövő megteremtése érdekében akár a legnehezebb járművek villamosítása is sikerrel valósítható meg. A cégek az e-hajtáslánc koncepciót elsősorban a bányászat igényeinek szem előtt tartásával dolgozták ki, azonban az új technológia szélesebb körben is alkalmazható, más olyan berendezéstípusok körében, amelyeket zord környezeti viszonyok között üzemeltetnek, és ma még jellemzően dízelmotorokkal hajtanak meg.

Az MPV prototípusának tesztelése jelenleg is zajlik Svédországban, várhatóan 2021-ben kezdődik meg a gyártás. A Railcare egyelőre három ilyen jármű megépítését tervezi, melyekkel a skandináv országok és az Egyesült Királyság területén üzemeltetett saját flottájának régi dízelüzemű járműveit kívánja kiváltani.

További cikkek öko-vasutasoknak:

{{https://raketa.hu/onvezeto-kamionok}}

{{https://raketa.hu/yandex-robotauto-tesztvezetes}}

{{https://raketa.hu/onvezeto-auto-baleseti-statisztikak-waymo}}

 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.