A fenntarthatóság és a zéró emisszió elveszi a bányalovak munkáját is

2021 / 01 / 13 / Rácz Tamás
A fenntarthatóság és a zéró emisszió elveszi a bányalovak munkáját is
Az akkumulátoros vasúti karbantartó jármű a föld alatt is tisztán, csendesen dolgozik.

A helyi károsanyag-kibocsátástól mentes járművek térhódításával kapcsolatban a közvélemény leginkább az autózásra, esetleg még a közúti tömegközlekedésre és talán egy kicsit a repülésre figyel. Pedig a mobilitás átalakulása ennél is teljesebb körű, egyre újabb és újabb területeken bukkannak fel zéró emissziós járművek.

A svéd Epiroc és a svéd-svájci ABB például most egy elég speciális területen tervezett akkumulátoros, emissziómentes önjáró hajtásláncot. Az új vasúti karbantartó jármű nem bocsát ki káros anyagokat és csendes üzemű, tehát kedvezőbb munkakörülményeket biztosít a vasúti dolgozók számára, nem csak zöldebb, de dízel elődeinél alkalmasabb is a föld alatt, metróhálózatokban és bányákban végzett munkára.

A vasutak biztonságát és tisztaságát fenntartó gépek gyártására szakosodott svéd Railcare azzal a céllal dobta piacra a világ első akkumulátorral hajtott többcélú vasúti karbantartó járművét, hogy a vasúti karbantartási projektek „zöld beszállítója” lehessen. A saját áramforrással, vákuumszivattyúkkal, hidraulika-rendszerrel és kezelőfülkével felszerelt jármű két feltöltés között 4-6 órányi munkavégzésre elegendő energiával rendelkezik, ami nagyjából egy éjszakai műszak hosszának felel meg. A gépet egyszerűen MPV-nek nevezték el, amu a Multi-Purpose Vehicle, többcélú jármű kifejezés rövidítése. Az MPV négy állandó mágneses, folyadékhűtésű, az ABB-nél készült villanymotorját a  a svéd Northvolt lítium-ion akkumulátorai látják el energiával.

Az ABB és az Epiroc nyilatkozata szerint a projekt remek példát szolgáltat arra, hogy az alacsony széndioxid-kibocsátáson alapuló fenntartható jövő megteremtése érdekében akár a legnehezebb járművek villamosítása is sikerrel valósítható meg. A cégek az e-hajtáslánc koncepciót elsősorban a bányászat igényeinek szem előtt tartásával dolgozták ki, azonban az új technológia szélesebb körben is alkalmazható, más olyan berendezéstípusok körében, amelyeket zord környezeti viszonyok között üzemeltetnek, és ma még jellemzően dízelmotorokkal hajtanak meg.

Az MPV prototípusának tesztelése jelenleg is zajlik Svédországban, várhatóan 2021-ben kezdődik meg a gyártás. A Railcare egyelőre három ilyen jármű megépítését tervezi, melyekkel a skandináv országok és az Egyesült Királyság területén üzemeltetett saját flottájának régi dízelüzemű járműveit kívánja kiváltani.

További cikkek öko-vasutasoknak:

{{https://raketa.hu/onvezeto-kamionok}}

{{https://raketa.hu/yandex-robotauto-tesztvezetes}}

{{https://raketa.hu/onvezeto-auto-baleseti-statisztikak-waymo}}

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.