A fülünkbe lesz ültetve és a testünk tölti a következő mobilunkat a rádiótelefonok atyja szerint

2023 / 03 / 06 / Pőcze Balázs
A fülünkbe lesz ültetve és a testünk tölti a következő mobilunkat a rádiótelefonok atyja szerint
A 94 éves Martin Cooper életműdíjat kapott a barcelonai Mobil Világkongresszuson, ahol azt is elárulta, hogy szerinte előbb-utóbb a bőrünk alatt hordjuk majd a mobilunkat.

"A telefonok következő generációja a fülünket borító bőr alá lesz beültetve" - nyilatkozta a mérnök a CNBC-nek. Ráadásul szerinte a töltéssel sem kell majd bajlódnunk: "a testünk a tökéletes töltő. Amikor eszel, a tested energiát termel, nem? Amikor emésztesz, energia jön létre. És csak egészen kevés energiára lesz szükség ahhoz, hogy ez a fülhallgató működni tudjon" - folytatta Cooper, aki nem kifejezetten elégedett a mobilok jelenlegi formájával.

"Amikor telefonálok, és nincs nálam fülhallgató, ezt a lapos anyagot kell az ívelt fejemhez tartani, fura pózban felemelt kézzel"

- fogalmazott. Kiemelte, hogy a magánszféra védelme és a technológiától való függőség is komoly problémák, ugyanakkor "maradandó hite van az emberiségben", és úgy látja, hogy jobban és hosszabban élünk, mint korábban, "általában véve halad az emberiség". Az akkor a Motorolánál dolgozó Cooper 1973 áprilisában rádiótelefonált elsőként a világon. Hogy biztosra menjen, hogy a sajtótájékoztatón minden rendben lesz a készülékkel, előtte még próbaként felhívta a konkurens AT&T hasonló projekten dolgozó csapatának a vezetőjét. Ugyanakkor az első, kereskedelmi forgalomban kapható mobilra, a DynaTAC 8000x-re tíz évet kellett várni. A kütyü közel négyezer dollárba került, ami inflációval korrigálva több mint tízezer dollár, azaz három és félmillió forint lenne ma. Cooper később elhagyta a Motorolát, és először számlázási megoldásokkal, majd egyéb mobil szoftverekkel foglalkozó cégeket alapított. Még hetvenhét évesen, 2006-ban is indított új vállalkozást, akkor egy időseknek szánt mobilt álmodott meg.

A nemrég zárult Mobil Világkongresszusról a Rakéta a a helyszínről számolt be. Fülbe ültethető kütyükkel ugyan nem találkoztunk, de bármely telefonon elérhető műholdas hívásokkal, az Oppo táblegéppé nyitható Find N2-jével és a Motorola feltekerhető kijelzőjű mobiljával igen.

(Borítókép: Ted Soqui/Corbis via Getty Images)

Tim Berners-Lee feltalálta a webet. Most pedig felvázolta a net jövőjét A World Wide Web feltalálóját mi is kérdezhettük új vállalkozásáról a Web Summiton.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.