A fülünkbe lesz ültetve és a testünk tölti a következő mobilunkat a rádiótelefonok atyja szerint

2023 / 03 / 06 / Pőcze Balázs
A fülünkbe lesz ültetve és a testünk tölti a következő mobilunkat a rádiótelefonok atyja szerint
A 94 éves Martin Cooper életműdíjat kapott a barcelonai Mobil Világkongresszuson, ahol azt is elárulta, hogy szerinte előbb-utóbb a bőrünk alatt hordjuk majd a mobilunkat.

"A telefonok következő generációja a fülünket borító bőr alá lesz beültetve" - nyilatkozta a mérnök a CNBC-nek. Ráadásul szerinte a töltéssel sem kell majd bajlódnunk: "a testünk a tökéletes töltő. Amikor eszel, a tested energiát termel, nem? Amikor emésztesz, energia jön létre. És csak egészen kevés energiára lesz szükség ahhoz, hogy ez a fülhallgató működni tudjon" - folytatta Cooper, aki nem kifejezetten elégedett a mobilok jelenlegi formájával.

"Amikor telefonálok, és nincs nálam fülhallgató, ezt a lapos anyagot kell az ívelt fejemhez tartani, fura pózban felemelt kézzel"

- fogalmazott. Kiemelte, hogy a magánszféra védelme és a technológiától való függőség is komoly problémák, ugyanakkor "maradandó hite van az emberiségben", és úgy látja, hogy jobban és hosszabban élünk, mint korábban, "általában véve halad az emberiség". Az akkor a Motorolánál dolgozó Cooper 1973 áprilisában rádiótelefonált elsőként a világon. Hogy biztosra menjen, hogy a sajtótájékoztatón minden rendben lesz a készülékkel, előtte még próbaként felhívta a konkurens AT&T hasonló projekten dolgozó csapatának a vezetőjét. Ugyanakkor az első, kereskedelmi forgalomban kapható mobilra, a DynaTAC 8000x-re tíz évet kellett várni. A kütyü közel négyezer dollárba került, ami inflációval korrigálva több mint tízezer dollár, azaz három és félmillió forint lenne ma. Cooper később elhagyta a Motorolát, és először számlázási megoldásokkal, majd egyéb mobil szoftverekkel foglalkozó cégeket alapított. Még hetvenhét évesen, 2006-ban is indított új vállalkozást, akkor egy időseknek szánt mobilt álmodott meg.

A nemrég zárult Mobil Világkongresszusról a Rakéta a a helyszínről számolt be. Fülbe ültethető kütyükkel ugyan nem találkoztunk, de bármely telefonon elérhető műholdas hívásokkal, az Oppo táblegéppé nyitható Find N2-jével és a Motorola feltekerhető kijelzőjű mobiljával igen.

(Borítókép: Ted Soqui/Corbis via Getty Images)

Tim Berners-Lee feltalálta a webet. Most pedig felvázolta a net jövőjét A World Wide Web feltalálóját mi is kérdezhettük új vállalkozásáról a Web Summiton.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.