A futósérülések megakadályozását ígéri egy apró kütyü

2021 / 06 / 29 / Perei Dóra
A futósérülések megakadályozását ígéri egy apró kütyü
Felmérések szerint a futók mintegy fele évente legalább egyszer sportsérülést szenved, kilencvennégy százalékuk pedig legalább egyszer lesérül futókarrierje során. A probléma megoldására Frédéric Vieilledent gyógytornász kitalálta az iKinesis nevű, mozgásfejlesztő kütyüt.  

Miután a francia gyógytornász tizenkét éve foglalkozik futásból adódó sérülések kezelésével, úgy döntött, hogy megpróbál segíteni nekik a megelőzésben. Méghozzá egy olyan alkalmazással, amit sportmérnökökből, biomechanika-specialistákból, sportorvosokból és gyógytornászokból álló csapatával fejlesztett, és ami a többivel ellentétben nem a futó teljesítményét, hanem annak egészségét állítja középpontba. A cél a futás biztonságosabbá tétele, a gyengeségek kijavítása, ezáltal a teljesítmény javulása is, úgy az amatőr, mint a profi futók esetén.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

iKinesis (@ikinesis) által megosztott bejegyzés

A sportolónak nem kell sokat babrálnia az eszközzel, csupán a vádlijára vagy a futócipőjére kell helyeznie a vízálló iKinesist. Ami ezt követően valós időben figyeli meg és analizálja a mozgást: a láb becsapódási erejét, a pronációt, a szupinációt (a boka befelé, illetve kifelé dőlését), a lépéshosszt, a súlypont-elmozdulást, a kadenciát (a lábak és a talaj érintkezésének számát hatvan másodperc alatt), plusz sok más fontos paramétert.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

iKinesis (@ikinesis) által megosztott bejegyzés

Egy következő futás alkalmával a futónak ugyanezt meg kell tennie a másik lábával is, kivéve, ha rögtön mindkét lábára helyez egy-egy eszközt, hogy egyidejű, kétoldalas elemzést kapjon. A mobilapplikáció értelmezi és elemzi a mozgást, meghatározza a futó stílusát, és 3D-ben reprodukálja az alsó végtagok mozdulatait. Az összegyűjtött adatok alapján összegzést készít a gyengeségekről és erősségekről, majd személyre szabott edzésprogramokat és gyakorlatokat állít össze a futó profiljának és céljainak megfelelően, így a futás biztonságosabb, és hatékonyabb lesz. Az útmutatók okostelefonon, okosórán, vagy okosszemüvegen is megtekinthetőek, de adott esetben

hanggal is figyelmeztet, ha korrigálni kell a mozgást.

Az alkalmazás offline módban is elérhető, az iKinesis applikációja így is elvégzi az adatok szinkronizálását: elég a Bluetooth-os érzékelőt otthon, a futás után csatlakoztatni a mobilhoz. Az eszköz egy feltöltéssel, ami nagyjából egy órán keresztül tart, hat órán át képes a futás monitorozására.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

iKinesis (@ikinesis) által megosztott bejegyzés

Az iKinesis közösségi finanszírozási kampánya egyelőre a bevezető szakaszban tart, így a fejlesztőknek közel egy hónapjuk van arra, hogy összeszedjék a gyártás megkezdéséhez szükséges tizenötezer eurót, átszámítva mintegy 5,3 millió forintot. Az iKinesis csapata nem bízza a véletlenre a kütyü promócióját, így Benjamin Robert francia középtávfutót kérték fel, hogy az iKinesis segítségével készüljön fel a tokiói olimpiára. (Robert bronzérmet szerzett a 2018-as IAAF U20 Atlétikai Világbajnokságon nyolcszáz méteres síkfutásban.)

Az iKinesis kezdőcsomagja egy érzékelőt, egy rögzítőt és töltőkábelt tartalmaz, ami az  early bird vásárlóknak százharminckilenc euróba (körülbelül ötvenezer forintba) kerül, a dupla szett előjegyzői pedig most még kétszázötvennyolc euróért (vagyis nagyjából kilencvenezer forintért) rendelhetik meg digitális mozgáskoordinátorukat. Ha a kampány sikeres lesz, akkor a termék előjegyzői idén októberben már az iKinesis társaságában gyűjthetik a kilométereket.

(Fotó: iKinesis)

További cikkek a témában:

Csengő futóknak - a sporteszköz, amire nem is sejtettük, hogy szükségünk van, de tudat alatt mindig vágytunk rá A gyűrűként viselhető Runbell egyedi sporteszköz azok számára, akik nem félnek az innovatív ötletektől és embertársaik reakciójától. A Tokió zsúfolt utcáin született kiegészítő tulajdonképpen egy átalakított biciklicsengő, kézre szerelhető formában.

A vegyianyagokat tartalmazó biciklizár bűzzel harcol a tolvajok ellen A Skunklock zárjának belsejében nyomás alatt lévő gáz található, ami lopási kísérlet esetén szagos felhőbe burkolja a gyanútlan tolvajt.

Három dimenzióban digitalizálja be a tulajdonosát az Amazon első fitneszkarkötője Emellett a gyártó ígérete szerint a Halo Band az érzéseinket is képes lesz felismerni. Kijelzője viszont nincsen.

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.