A vegyianyagokat tartalmazó biciklizár bűzzel harcol a tolvajok ellen

2021 / 06 / 07 / Bobák Zsófia
A vegyianyagokat tartalmazó biciklizár bűzzel harcol a tolvajok ellen
A Skunklock zárjának belsejében nyomás alatt lévő gáz található, ami lopási kísérlet esetén szagos felhőbe burkolja a gyanútlan tolvajt.

A Skunklock közösségi finanszírozású projektnek indult még 2016-ban, a San Francisco városából származó alapítók motivációja, nem meglepő módon, a saját tapasztalatuk volt, mivel korábban Daniel Idzkowski és Yves Perrenoud is többször szembesült azzal, hogy a kerékpárjukat eltulajdonító tolvajok ellen a rendőrség majdnemhogy tehetetlen. Pontos globális statisztikát nehéz lenne megadni a lopások tekintetében, már csak azért is, mert rengeteg lopást nem jelentenek be a károsultak, de a közelmúltban készített felmérések szerint az elmúlt évben néhány helyen drasztikusan emelkedtek a számok:

  • csak New Yorkban 27%-kal több kerékpárt loptak 2020-ban, márciustól szeptemberig 4,477 bejelentés érkezett a hatóságokhoz
  • a brit Bikmo szerint 23%-kal növekedtek az esetek a két évvel ezelőttihez képest
  • átlagban az európai országokra vonatkozó adatok több százezer, Németország és Hollandia tekintetében akár félmillió körüli számokat adnak meg, persze ez az ország méretétől is függ
  • 2016-ban Magyarországgal kapcsolatban az ORFK felmérése azt mutatta, hogy 9056 volt a bejelentett lopások száma

Ha a lopás után már nem sok esély kínálkozik a tolvaj és a kerékpár kézrekerítésére, akkor érdemesebb megelőzi a problémát és még időben elvenni a bűnözők kedvét a cselekvéstől, ez volt az elképzelés a Skunklock megalkotása mögött. A zár belsejében nyomás alatt lévő gáz található, amely felnyitáskor a levegőbe kerülve átmeneti látásvesztést, légzési nehézséget és erős hányingert okoz a közelben tartózkodók számára.

A Formula D_1 nevű hatóanyag alapját hasonló zsirsavak adják, mint ami az avas vajban vagy parmezán sajtban található

a Dezeen leírása szerint. A Skunklock oldalán is biztosítanak mindenkit afelől, hogy, noha a szag émelyítő, de nem okoz hosszútávú egészségügyi problémákat, mivel nem tartalmaz halálos kemikáliákat, csak élelmiszernek minősülő anyagokat. A hatás viszont meglehetősen erőteljes, így a tolvaj hiába próbál ellene maszkkal védekezni. Hogy az eszköz használata ne ütközzön jogi akadályokba és elkerülje a csapda besorolást, a tervezők figyeltek rá, hogy a külső oldalon a figyelmeztető információk jól láthatóan legyenek feltüntetve, ez egyben lehetőséget adhatna a tolvajnak arra, hogy még időben meggondolja magát a lopást illetően, persze csak akkor, ha a tulajdonos nem távolítja el a papírt. Bár arra érdemes figyelni, hogy nem mindenhol esnek a különféle önvédelmi eszközök ugyanabba a kategóriába engedélyezés szempontjából, Magyarországon például a paprikaspray használatát is szigorúbban kezelik, mint más európai országokban. A Skunklock hagyományos mechanikus zár, vagyis nem okos, mivel az alkotói szerint a drága okoszárak ugyanolyan buták tudnak lenni, ha a tolvaj egy jobb erővágóval vagy köszörűvel megy nekik, mint hagyományos társaik, méghozzá meg is lehet hackelni őket, legalábbis a cég tesztjei ezt mutatták.

A cég elmondása szerint a kerékpár nem fog borzasztó szagot árasztani a zár aktiválása után, mivel a szórás irányát az alany arca felé orientálták, nem a bicikli irányába. A zár 180 dollárért (51 000 forint) rendelhető meg a Skunklock honlapján, az Amazontól pedig 199, 95 dollárért juthatunk hozzá, plusz szállítási költségek, vagyis összesen 286 dollárba (81 000 forint) fog kerülni, vagyis az átlag U-lakatokhoz képest elég borsos az ára, de ha sokszor kerültünk már bajba a tolvajok miatt, akkor jó érzés lehet tudni, hogy legalább nem adta fel a zár harc nélkül a küzdelmet.

(Fotó: Skunklocks)

További cikkek a témában:

A dörzshajtással működő e-motor bármilyen biciklit elektromossá alakít A felcsatolható elektromos motor előnye, hogy nem terheli meg a kerékpárt túlzott többletsúllyal és csak akkor kell feltenni, ha már tényleg fáradunk.
Térképre tették Budapest bringaboltjait A Magyar Kerékpárosklub interaktív térképe igazi hiánypótló munka.
Azt mondja a bicikli az autónak: ne gázolj el, kérlek! A Ford, a Trek, a Bosch és néhány IT-cég közösen fejleszti a B2V, azaz a bicycle-to-vehicle elektronikus kommunikációt.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Felével növeli meg a tolóerőt ez a régi-új technológia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.