A gamerek feje is fájhat az új büntetővámok miatt

2021 / 01 / 08 / Perei Dóra
A gamerek feje is fájhat az új büntetővámok miatt
Új fejezet nyílt az USA és Kína között húzódó kereskedelmi háborúban, ami ezúttal friss büntetővámok bevezetését jelenti, melyek a különböző hardverkomponenseket is érintik, mértékük pedig kategóriától függően hét és fél százaléktól egészen huszonöt százalékig terjed.

Aki manapság videokártyát, processzort, vagy más PC-kiegészítőt szeretne vásárolni, annak eddig is mélyre kellett nyúlnia a zsebében, hamarosan pedig még inkább, mivel a büntetővámok miatt a megfizethetőbb és az eleve borsos árú termékek is tovább drágulhatnak.

Fontos változások lépnek életbe január elsejével a jótállással kapcsolatban Akár három évre is nyúlhat az eddig egyéves jótállási idő.

Az újabb áremelkedések mögött ezúttal nem a pandémia vagy a hardverek iránti extrém magas kereslet áll, hanem az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti gazdasági háború szintlépése, melynek értelmében újabb büntetővámokra készülhetünk. Ezek már a hardverkomponenseket is érinteni fogják, a New York Times értesülése szerint mértékük kategóriától függően hét és fél százaléktól egészen huszonöt százalékig terjed.

Amit valószínűleg egyik gyártó vagy forgalmazó sem tud csak úgy lenyelni, ezáltal a végfelhasználói árakban is visszaköszönnek majd.

A drágulás a GPU-k mellett minden egyéb hardverkomponens árazását érinti, így például a házak, az alaplapok, az SSD-k, a videokártyák, a tápegységek, illetve minden más kiegészítő megdrágul, ám a pontos mérték egyelőre ismeretlen. Jelenleg azért is nehéz megbecsülni az egyes termékkategóriákban bekövetkező drágulást az elkövetkező hónapokban, mert a helyzetet az időközben megemelkedett logisztikai költségek, illetve az egyes komponensek árainak emelkedése is bonyolítja.

Bár a két ország között dúló kereskedelmi háború miatt elvileg csak az amerikai árak emelkednének, mivel azonban ezekből kalkulálják ki szinte az összes régió díjszabásait, így alighanem globális drágulás jöhet, már csak a pontos mérték kérdéses. Ahogy egyelőre az is rejtély, hogy az amerikai elnökválasztással kapcsolatos bürokratikus folyamatok befejezésével az asztalra kerül-e a kereskedelmi háború kérdése, illetve vajon lesznek-e enyhítések – mindez kiderül a közeljövőben. Időközben az ASUS már bejelentette, hogy megemeli az alaplapjai és videokártyái árát, a fentiek alapján pedig valószínűleg a többi gyártó is hamarosan meglépi ezt.

További cikkek a Rakétán:

Az USA tiltólistára tette az egyik legnagyobb kínai dróngyártó céget Egyelőre még nem hoztak nyilvánosságra minden információt az üggyel kapcsolatban, de az biztos, hogy a döntés hideg zuhanyként érte a kínai DJI-t. Akárcsak azt a több tucat másik kínai vállalatot, amit az USA az utóbbi időben feketelistára tett.

Félrevezette a fogyasztókat az Apple az iPhone vízállóságával kapcsolatban Az olasz versenyhivatal tízmillió eurót vár Cupertinóból.

Ezek lehetnek az új amerikai elnök első intézkedései a környezet védelme érdekében Joe Biden a kampányban számos olyan dolgot ígért a klímaváltozás megállításával és a környezet védelmével kapcsolatban, amelyek megvalósulására feltehetőleg nem kell sokat várni, ugyanis elnöki rendeletekkel akár az első száz napban keresztülviheti őket.

(Fotó: Twitter)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft nagy újításokat tervez, többek között érkezik a Deep Search is a Bing keresőbe, ami alapvetően más élményt nyújt majd a keresések során.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.