Félrevezette a fogyasztókat az Apple az iPhone vízállóságával kapcsolatban

2020 / 12 / 01 / Pőcze Balázs
Félrevezette a fogyasztókat az Apple az iPhone vízállóságával kapcsolatban
Az olasz versenyhivatal bejelentette, hogy tízmillió euróra tervezi büntetni az Apple-t, mert nem kommunikálta megfelelően, hogy mennyire vízállóak a telefonjai - és a jótállásuk sem érvényes az így elromlott készülékekre.

A TechCrunch a Reuters-re hivatkozva elsők közt számolt be arról, hogy a hatóság szerint az Apple 2017-től, vagyis az iPhone 8-tól kezdve egészen a tavalyi iPhone 11-ig megtévesztően kommunikált a fogyasztókkal. A marketing anyagok azt a benyomást keltették, hogy az eszközökbe nem tud behatolni a víz - miközben a jótállásban az szerepel, hogy az ilyen károkért nem vállal felelősséget a cég. Márpedig miért ne vállalna, ha egyszer azt mondja, hogy vízállóak az iPhone-ok?

"Félrevezetőnek és agresszívnek"

nevezte az olasz versenyhivatal a gyakorlatot, ami ellen az Apple most hatvan napig emelhet szót. Ha nem teszik, akkor az összeg a helyi egyévi profitjuk kevesebb, mint felét viheti el. A cég honlapján jelenleg elérhető információk szerint az iPhone 12 hatméteres mélységig és fél óráig vízálló, a tavalyi 11 két méteren, míg az XR egy méteren tart ki ugyaneddig. Az oldal alján olvasható, tízsoros (!) apróbetűs szöveg végén viszont ez áll: "A folyadékok okozta károkra a jótállás nem érvényes."

Hogy is van ez?

Amikor azt olvassuk egy telefonról, hogy IP67-es vagy IP68-as besorolású, az rögtön két dolgot is elárul a készülékről. A betűk után következő első szám a szilárd részecskékkel, például a porral szembeni ellenállást osztályozza nullától hatig. Az egyes nagyjából azt jelenti, hogy kézzel meg lehet érinteni, a hatos azt, hogy a por sem képes bejutni. A második szám a folyadékokkal teszi ugyanezt, de nullától nyolcig. Az egyes lassan csöpögő vizet, a nyolcas egy méteres vagy mélyebb elmerítést jelent.

A Sony néhány éve hasonló helyzetbe került, vagyis az eleinte vízállóként hirdetetett Xperia készülékeiről kiderült, hogy mégsem annyira, vagy mégsem úgy vízállóak. Akkor a gyártó, az Apple apróbetűs szövegéhez hasonlóan megjegyezte: laboratóriumi körülmények közt jutottak arra, amire jutottak - ott pedig finoman helyezik a készüléket vízbe és finoman is emelik ki. Emellett persze az is fontos tényező, és erre az Apple szintén kitér, hogy a víz- és porállóság a készülék élettartama során nem állandóak; ez logikus is, egy-egy karcolás, vagy egy finoman meglazuló előlap elég sokat árthatnak a tömítéseknek.

Az olasz hatósághoz érkezett panaszok közt volt csap alatt megmosós és rövid időre véletlenül a tengerbe merülős sztori, de olyan is akadt, aki azt állította: a telefonja sosem érintkezett vízzel, míg az Apple a folyadékkárokat jelző indikátor elszíneződése miatt ezt vitatta. Csap alatt mosni egy telefont első hallásra nem túl okos dolog - de azt mondani egy telefonra, hogy vízálló, majd sokkal kisebb betűkkel tisztázni, hogy valójában nem biztos, hogy az, szintén nem tűnik túl okosnak.

(Fotó: Apple)

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

Félmilliárd dollárt oszt szét az Apple iPhone-tulajdonosok közt Sajnos csak az Egyesült Államokban.

Miért titkolózik az Apple az App Store-ról? Egy volt német munkatársuk könyvét próbálják épp betiltatni.

iPhone Xr vagy 11 - melyiket válasszam? Az Apple nem könnyíti meg a dolgunkat, de van észszerű megoldás.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Alapértelmezés szerint titkosított lesz minden Messenger-beszélgetés
Alapértelmezés szerint titkosított lesz minden Messenger-beszélgetés
A Meta bejelentette, hogy minden Messengeren történő beszélgetés és hívás alapértelmezés szerint titkosított lesz. Ez nem csupán azt jelenti, hogy a Meta nem fogja látni a beszélgetések tartalmát, de a bűnüldöző szervek számára sem lesz képes átadni azokat.
Brazíliában elfogadtak egy jogszabályt, amit teljes egészében a ChatGPT írt
Brazíliában elfogadtak egy jogszabályt, amit teljes egészében a ChatGPT írt
A javaslatot benyújtó tisztviselő csak az után árulta el, hogy a jogszabályt a ChatGPT fogalmazta meg, hogy azt a városi tanács már elfogadta.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.