Félrevezette a fogyasztókat az Apple az iPhone vízállóságával kapcsolatban

2020 / 12 / 01 / Pőcze Balázs
Félrevezette a fogyasztókat az Apple az iPhone vízállóságával kapcsolatban
Az olasz versenyhivatal bejelentette, hogy tízmillió euróra tervezi büntetni az Apple-t, mert nem kommunikálta megfelelően, hogy mennyire vízállóak a telefonjai - és a jótállásuk sem érvényes az így elromlott készülékekre.

A TechCrunch a Reuters-re hivatkozva elsők közt számolt be arról, hogy a hatóság szerint az Apple 2017-től, vagyis az iPhone 8-tól kezdve egészen a tavalyi iPhone 11-ig megtévesztően kommunikált a fogyasztókkal. A marketing anyagok azt a benyomást keltették, hogy az eszközökbe nem tud behatolni a víz - miközben a jótállásban az szerepel, hogy az ilyen károkért nem vállal felelősséget a cég. Márpedig miért ne vállalna, ha egyszer azt mondja, hogy vízállóak az iPhone-ok?

"Félrevezetőnek és agresszívnek"

nevezte az olasz versenyhivatal a gyakorlatot, ami ellen az Apple most hatvan napig emelhet szót. Ha nem teszik, akkor az összeg a helyi egyévi profitjuk kevesebb, mint felét viheti el. A cég honlapján jelenleg elérhető információk szerint az iPhone 12 hatméteres mélységig és fél óráig vízálló, a tavalyi 11 két méteren, míg az XR egy méteren tart ki ugyaneddig. Az oldal alján olvasható, tízsoros (!) apróbetűs szöveg végén viszont ez áll: "A folyadékok okozta károkra a jótállás nem érvényes."

Hogy is van ez?

Amikor azt olvassuk egy telefonról, hogy IP67-es vagy IP68-as besorolású, az rögtön két dolgot is elárul a készülékről. A betűk után következő első szám a szilárd részecskékkel, például a porral szembeni ellenállást osztályozza nullától hatig. Az egyes nagyjából azt jelenti, hogy kézzel meg lehet érinteni, a hatos azt, hogy a por sem képes bejutni. A második szám a folyadékokkal teszi ugyanezt, de nullától nyolcig. Az egyes lassan csöpögő vizet, a nyolcas egy méteres vagy mélyebb elmerítést jelent.

A Sony néhány éve hasonló helyzetbe került, vagyis az eleinte vízállóként hirdetetett Xperia készülékeiről kiderült, hogy mégsem annyira, vagy mégsem úgy vízállóak. Akkor a gyártó, az Apple apróbetűs szövegéhez hasonlóan megjegyezte: laboratóriumi körülmények közt jutottak arra, amire jutottak - ott pedig finoman helyezik a készüléket vízbe és finoman is emelik ki. Emellett persze az is fontos tényező, és erre az Apple szintén kitér, hogy a víz- és porállóság a készülék élettartama során nem állandóak; ez logikus is, egy-egy karcolás, vagy egy finoman meglazuló előlap elég sokat árthatnak a tömítéseknek.

Az olasz hatósághoz érkezett panaszok közt volt csap alatt megmosós és rövid időre véletlenül a tengerbe merülős sztori, de olyan is akadt, aki azt állította: a telefonja sosem érintkezett vízzel, míg az Apple a folyadékkárokat jelző indikátor elszíneződése miatt ezt vitatta. Csap alatt mosni egy telefont első hallásra nem túl okos dolog - de azt mondani egy telefonra, hogy vízálló, majd sokkal kisebb betűkkel tisztázni, hogy valójában nem biztos, hogy az, szintén nem tűnik túl okosnak.

(Fotó: Apple)

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

Félmilliárd dollárt oszt szét az Apple iPhone-tulajdonosok közt Sajnos csak az Egyesült Államokban.

Miért titkolózik az Apple az App Store-ról? Egy volt német munkatársuk könyvét próbálják épp betiltatni.

iPhone Xr vagy 11 - melyiket válasszam? Az Apple nem könnyíti meg a dolgunkat, de van észszerű megoldás.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.